Novi olimpiski prvak v preskakovanju over. Foto: AP
Novi olimpiski prvak v preskakovanju over. Foto: AP

Finalni nastop v vrtovih Versajske palače je Kukuk opravil brez napake in slavil pred Švicarjem Stevom Guerdatom, tretji je bil Nizozemec Maikel van der Vleuten. To je četrta zlata medalja za Nemčijo v konjeniškem športu na tokratnih olimpijskih igrah, potem ko sta Jessica von Bredow-Werndl in Michael Jung slavila v posamični dresuri, ženske pa v ekipni dresuri.

Velika Britanija je slavila pri moških v ekipni dresuri in še ekipnem preskakovanju ovir.

Tako Kukuk kot Guerdat in van der Vleuten so brez napake izvedli nastop na zahtevni stezi s 15 prečkami, o zmagovalcu pa je nato odločal dodatni krog tekmovanja. Nemec, za katerega so to druge olimpijske igre, ni podrl niti ene od prečk in zmagal s časom 38,34 sekunde.

Guerdat je srebrno medaljo dodal zlati v tej kategoriji, ki jo je leta 2012 osvojil na olimpijskih igrah v Londonu. Švicar, ki je leta 2008 na igrah v Pekingu osvojil tudi bronasto medaljo v ekipni konkurenci, je v Versaillesu jahal na konju Dynamix de Belheme.

Van der Vleuten na konju Beauville Z je bil v preskakovanju ovir tretji že na olimpijskih igrah v Tokiu pred tremi leti, doma pa ima tudi srebro iz ekipnega nastopa leta 2012 na igrah v Londonu.

Za presenečenje je poskrbel svetovni prvak in eden od favoritov za zlato medaljo Šved Henrik von Eckermann, ki je padel s svojega konja Kinga Edwarda.

Nemci in Britanci so osvijili po pet medalj, Francozi dve, še šest držav pa je v konjeništvu osvojilo po eno olimpisko odličje.

Konjeništvo-preskakovanje over, posamično
UvrstitevTekmovalecDržava
1Christian KukukNemčija
2Steve GuerdatŠvica
3Maikel van der VleutenNizozemska