Fantastični Slovenci (na fotografiji Alen Pajenk in Tonček Štern) ostajajo neporaženi na olimpijskem turnirju! Pred 10 tisoč glasnimi francoskimi navijači so na kolena spravili olimpijske prvake. Foto: Reuters
Fantastični Slovenci (na fotografiji Alen Pajenk in Tonček Štern) ostajajo neporaženi na olimpijskem turnirju! Pred 10 tisoč glasnimi francoskimi navijači so na kolena spravili olimpijske prvake. Foto: Reuters

V odločilnem petem nizu je bilo 15:11 za Slovenijo. To je bila odbojkarska poslastica "par excellence" z vrhunskimi potezami na obeh straneh, s srčno slovensko igro, ki jo je krasil predvsem servis, v prvi polovici tekme tudi izjemna igra v polju. V tretjem nizu se je ponudila celo priložnost za hitropotezno zmago, a so se Francozi srečno izvlekli in ubranili tri zaključne žoge. Znova je izstopal Tonček Štern, dosegel je 28 točk. Klemen Čebulj je dodal 16 točk, Alen Pajenk 14, Tine Urnaut pa devet, potem ko se je prebudil v petem nizu. Pri Franciji je Earvin Ngapeth dosegel 21 točk. Slovenci so si že prej zagotovili četrtfinale, danes pa dokazali, da so zreli tudi za medaljo, a do nje bo seveda še zelo težka pot.

Zadnjih pet točk odbojkarske tekme Francija - Slovenija
Tonček Štern je bil znova vroč, ob 46-odstotni učinkovitosti v napadu (24/52) je zbral 28 točk. Foto: Reuters
Tonček Štern je bil znova vroč, ob 46-odstotni učinkovitosti v napadu (24/52) je zbral 28 točk. Foto: Reuters

Prvi niz (20:25): S Kozamernikom na servisu do udobne prednosti
Prvi niz so Slovenci z zanesljivim servisom in z devetimi točkami Tončka Šterna dobili s 25:20. Po začetnem zaostanku (2:0, 4:2) so hitro pokazali svojo kakovost, glavno razliko pa naredili z Janom Kozamernikom na servisu in serijo kar šestih zaporednih točk za vodstvo s 14:9. Francoski selektor Andrea Giani je moral vzeti obe minuti odmora, vendar to ni veliko pomagalo.

Slovenci so igrali preudarno, bili so odlični v polju, držali vrhunski servis, to pa jim je prineslo prednost šestih točk (19:13). Francozi so nato močno popravili igro v bloku in se približali na 21:19. Odgovor je imel kdo drug kot Tonček Štern, Slovenci pa so si po napaki Louatija na servisu (24:20) kmalu priborili prvo zaključno žogo in jo tudi unovčili.

Drugi niz (23:25): Zaostanek šestih točk Slovencev ni zmedel
Francoze je izgubljeni niz razjezil, zelo motivirano so vstopili v drugega in povedli s 4:0. Razigrani so bili predvsem Jean Patry, Yacine Louaty in Earvin N'Gapeth (šest točk v drugem nizu). Pri njihovem vodstvu z 12:6 je selektor Cretu naredil menjavo v bloku, Kozamernika je zamenjal Sašo Štalekar. Slovenci so bili potrpežljivi in so dočakali svoje minute, Klemen Čebulj je serviral as za 15:12, sledil je uspešen blok in le dve točki zaostanka.

Vse bolj napeto je bilo, Slovenci so od zaostanka 19:15 prišli do izenačenja – po ogledu videoposnetka je bila potrjena slovenska točka za 22:22. Odličen servis Čebulja je pomenil prvo zaključno žogo (24:22). Slovenci so unovčili drugo, izjemen udarec je znova uspel Šternu.

Statistika razkriva, da so bili Slovenci opazno boljši pri servisu (12 asov; Francozi le štiri), a slabši v bloku (15:9). Foto: Reuters
Statistika razkriva, da so bili Slovenci opazno boljši pri servisu (12 asov; Francozi le štiri), a slabši v bloku (15:9). Foto: Reuters

Tretji niz (27:25): Zapravili tri zaključne žoge
Tudi v tretjem nizu so imeli Francozi na začetku pobudo, toda po asu Čebulja (na tla je "vrgel" izjemnega libera Grebenikova) je Slovenija že povedla s 5:4 in nato z 8:5. A Francozi so takoj odgovorili s tremi točkami zapored.

Nadaljevanje je bilo izenačeno, Slovenci so si tri točke prednosti (16:13) spet priborili, ko je Pajenk ujel Ngapetha v bloku, že v naslednji akciji pa je Pajenku uspela še dobra akcija v napadu (17:13). A vseeno sta šli ekipi izenačeni v končnico (22:22). V odločilnih trenutkih so Slovenci znova pokazali izjemno zrelost. Štern je priboril dve zaključni žogi. Prvo je rešil Ngapeth, pri drugi pa je bil v napadu dvakrat neuspešen Urnaut. Ponudila se je še ena zaključna žoga, a spet ni šlo. Francozi so se srečno rešili in dobili niz, ko je Brizard serviral as, žoga pa je šla od mreže v polje. Kako blizu je bila Slovenija, da bi prvič v zgodovini Francoze premagala s 3:0.

Četrti niz (25:22): Slovenci premalo zbrani v odločilnih trenutkih
Po nesrečno izgubljenem nizu so Slovenci četrtega odprli z vodstvom 4:1, z asom Čebulja (v tistem trenutki razmerje v asih 9:2 za Slovence) pa je bilo 6:4. S trojnim blokom so Francozi ustavili Šterna in prvič povedli (9:8). Pri 14. točki sta bili ekipi poravnani, takrat pa je francoski stroj začel mleti. Ngapeth je postavil uspešen blok, Brizard je serviral as, Čebulja in Šterna pa so olimpijski prvaki ustavili v bloku in prišli do lepe prednosti 18:14. Zadnja iskrica upanja za dobljeni niz je ugasnila pri videoposnetku, ki je potrdil, da so Francozi osvojili točko za vodstvo z 21:17. Slovenija je bila nekajkrat nezbrana v napadu, Tonček Štern ni imel več v roki toliko dinamita kot prej, predvsem pa je zatajil Tine Urnaut (brez točke v četrtem nizu; skupaj le 5).

Kapetan Tine Urnaut je v zadnjem nizu prispeval kar nekaj izjemno pomembnih točk (uspel mu je tudi as za vodstvo z 11:10), potem ko mu v prejšnjih nizih ni šlo. Foto: Reuters
Kapetan Tine Urnaut je v zadnjem nizu prispeval kar nekaj izjemno pomembnih točk (uspel mu je tudi as za vodstvo z 11:10), potem ko mu v prejšnjih nizih ni šlo. Foto: Reuters

Peti niz: Prebudil se je kapetan in slovensko barko popeljal do velike zmage
Bodo Slovenci v petem nizu, kot na vseh petih letošnjih tekmah Lige narodov, spet uspešni, je bilo ključno vprašanje pred odločilnim nizom. Odgovor: da. Za prvo pomembnejšo prednost je bil najzaslužnejši Štern. Ko je bil na servisni črti, je namreč Slovenija nanizala štiri točke in povedla s 6:2. Ob menjavi strani je bilo 8:6. Barthélémy Chinenyeze je s 15. francoskim blokom ustavil Šterna, nato je as serviral Ngapeth. Zdelo se je, da je "moment" na francoski strani, pa so Slovenci znova našli način, kako jim kljubovati. Urnaut je dosegel dve točki zapored za vodstvo 11:10, po neuspešnem francoskem napadu (tudi videoposnetek jim ni pomagal – dotika slovenskega bloka ni bilo) pa je bilo 13:11. Nato pa – nova izjemna točka, veliko izmenjav in – uspešen "pipe" Urnauta (ob protestih Francozov, po katerih je Brizard dobil rumeni karton). Na servisno črto je stopil Kozamernik, Patry je udaril, a pričakal ga je slovenski blok s Čebuljem!

S kom v četrtfinalu? Trenutno je še težko reči.
Nasprotnik Slovenije v ponedeljkovem četrtfinalu bo znan po zadnjih sobotnih tekmah predtekmovanja. V skupini A je vsekakor prva Slovenija (8 točk) in druga Francija (6). Pri določanju četrtfinalnih parov se vseh 12 reprezentanc združi v eno lestvico. Pri tem je več pogojev, vse prve reprezentance v vsaki skupini zasedajo mesta od 1 do 3, drugouvrščene od 4 do 6 in tako naprej.

Slovenski odbojkarji utišali glasne francoske navijače in napovedali boj za medalje

Skupina A 3. krog:
FRANCIJA – SLOVENIJA 2:3 (-20, -23, 25, 22, -11)

10.000 gledalcev.

Francija: Chinenyeze 11, Grebennikov, Partry 19, Toniutti, Tillie, Ngapeth 21, Brizard 3, Le Goff 6, Clevenot 9, Louati 8, Faure 2, Jouffroy.

Slovenija: T. Štern 28, Pajenk 14, Kozamernik 10, Vinčić, Štalekar 2, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 9, Čebulj 16, Možič, Mujanović.

Sobota ob 21.00:
KANADA – SRBIJA

Lestvica


Skupina B, 3. krog:
BRAZILIJA – EGIPT 3:0

Sobota ob 17.00:
POLJSKA – ITALIJA

Lestvica


Skupina C 3. krog:
ARGENTINA – NEMČIJA
0:3 (-13, -21, -21)

Danes ob 21.00:
JAPONSKA – ZDA

Lestvica