Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prvem nizu se je pri izidu 5:2 poškodoval prvi korektor Slovenije Tonček Štern, ki mu je nekdo izmed soigralcev ob padcu stopil na prst na levi roki, ko je ležal na tleh. V slačilnici so mu imobilizirali izpahnjeni kazalec in v končnici niza se je znova vrnil na igrišče. Na srečo je desničar, podrobni pregled sledi v ponedeljek.

Prav Tonček Štern je dosegel zadnjo točko v prvem nizu, ki so ga Slovenci dobili s 25:21. Vmes so pobegnili na 10:5, a so jih Kanadčani ujeli pri 10. točki in v nadaljevanju tudi vodili s 17:18.

Kako se je v prvem nizu poškodoval Tonček Štern

V drugem nizu so Slovenci na začetku zaostajali za točko ali dve, prvič so povedli pri 11:10. Po trojnem slovenskem bloku je bilo 20:16, na koncu pa 25:20.

Tretji niz je pripadel Kanadčanom, vodili so vseskozi (med drugim z 2:6 in 4:9) in zmagali z 20:25.

Tudi v četrtem nizu je najprej bolje kazalo Kanadi, ki je povedla z 10:14. Toda Slovenija jo je z odličnim servisom Klemna Čebulja ujela pri 15. točki, si priigrala prednost z 19:18 in v končnici slavila zmago s 25:21. Tako je po dveh urah vpisala pomembne tri točke na lestvici.

Pri Sloveniji je bil s 24 točkami najučinkovitejši Tonček Štern, 15 jih je dodal Čebulj, 13 pa kapetan Tine Urnaut. Pri Kanadi je bil s 17 točkami najboljši Eric Loeppky.

Naslednja tekma Slovence čaka v torek ob 17.00 proti Srbom, za konec se bodo v petek ob isti uri merili še s Francozi.

"Tekmo je zaznamoval čustven dogodek, ko se je poškodoval Tonček Štern in moral zapustiti igrišče. Začeli smo dobro, steklo nam je. Ko sem videl fante, da so stopili okoli njega, obenem pa je tudi Rok Možič dal od sebe vse, sem imel občutek, da s takšnim pristopom ne moremo izgubiti tekme. Tekmec bi moral storiti nekaj res neverjetnega, da bi nam to preprečil," je povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

"Ko je prišel Tonček nazaj, mi je samo rekel: 'daj me nazaj na igrišče'. Tonček je nora žival. Nima težav z bolečino. V trenutku, ko so bili vsi okoli njega, je začel jokati. A ne zaradi bolečine, saj vem, da se to ne more zgoditi. Zbal se je le, da bo ostal brez nadaljevanja turnirja," je še razložil Cretu.

Izjemna "nogometna" akcija slovenskih odbojkarjev v tretjem nizu

Kanada ne sodi v najožji krog favoritov, toda na odbojkarskem turnirju lahko 11 izmed 12 reprezentanc poseže po kolajni.

Slovenci so se s Kanadčani, ki so v Riu 2016 in Tokiu 2020 izpadli v četrtfinalu, letos že merili v Ligi narodov na prvem turnirju v Antalyi. Slovenija je takrat po ogorčenem boju izenačeno tekmo dobila s 3:2. Tokrat je slavila še na šesti medsebojni tekmi in ostaja pri 100-odstotnem izkupičku s to reprezentanco.

Na prvi tekmi skupine A so branilci naslova Francozi (v Tokiu so prvič osvojili olimpijsko zlato) po hudem boju s 3:2 premagali Srbe. Odločilni peti niz se je končal s 15:6.


Kapetan Urnaut po uvodni zmagi: Energija se je nabirala 20 let

Odbojka (M), skupina A, 1. krog

SLOVENIJA – KANADA 3:1 (21, 20, -20, 21)

Slovenija: T. Štern 24 (2 asa, 2 bloka), Pajenk 10 (3 bloki, 2 asa), Kozamernik 7 (1 blok), Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 13 (1 blok), Čebulj 15 (4 asi), Možič 3, Mujanović.

Kanada: Herr, Hoag 1 (1 as), Hofer, Demyanenko, Maar 12 (2 asa), Walsh, Ketrzynski, Van Berkel 10 (2 bloka), Szwarc 14 (1 blok), Lui, McCarthy 7 (1 blok), Loeppky 17 (2 asa).

FRANCIJA – SRBIJA 3:2 (-23, 17, 17, -21, 6)

V četrtfinale se uvrstita prva dva iz vsake od treh skupin in dva najboljša tretjeuvrščena.

Pogovor z Alenom Pajenkom in Janijem Kovačičem po zmagi nad Kanado
Tine Urnaut: Takšno vzdušje bi moral vsaj enkrat doživeti vsak športnik
Sorodna novica Pred odbojkarji zgodovinska tekma proti Kanadi