Odbojkarji pred odhodom v Pariz. Foto: BoBo
Odbojkarji pred odhodom v Pariz. Foto: BoBo

Pred odhodom so slovenski odbojkarji v Ljubljani pokazali navdušenje pred premiernim nastopom na igrah, a pomembnejši je bil tekmovalni vidik in želja po dobri uvrstitvi.

Varovanci romunskega stratega na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja bodo prvo tekmo odbojkarskega olimpijskega turnirja igrali v nedeljo, 28. julija, ko se bodo pomerili proti Kanadi. V skupini sta še Srbija (30. julij) in branilka zlata iz Tokia Francija (2. avgust).

"Že kar nekaj časa zelo nestrpno čakamo olimpijske igre. Končno je prišel trenutek, ko odpotujemo v Pariz. Mislim, da nam bo ta olimpijska vas, olimpijsko vzdušje in vse skupaj dalo še nekaj več energije, da zadnje treninge oddelamo, kot je treba, in se pripravimo na tako težko pričakovano prvo tekmo," je pred odhodom v francosko prestolnico danes dejal podajalec Gregor Ropret.

"Skušali smo vsa ta čustva za zdaj malo odmisliti, ampak zadnje dni prihaja vse to na plan. Vsi smo zelo veseli, polni energije, prav čutilo se je to na zadnjih treningih. Vedno več želimo, vedno več imamo energije, in to je dobra popotnica za naprej," pa je dodal njegov reprezentančni kolega Sašo Štalekar.

Selektor Gheorghe Cretu je držal olimpijsko zastavo s podpisi vseh slovenskih reprezentantov. Foto: BoBo
Selektor Gheorghe Cretu je držal olimpijsko zastavo s podpisi vseh slovenskih reprezentantov. Foto: BoBo

Urnaut pričakuje boj za vsako točko
Na olimpijskem turnirju bo nastopilo 12 reprezentanc, med njimi bo tokrat tudi slovenska izbrana vrsta, ki je v zadnjih letih nizala mednarodne uspehe. Za slovensko reprezentanco bo zdaj to še zgodovinski prvi nastop na OI, Slovenija bo s tem postala tudi najmanjša država, ki bo nastopila na odbojkarskem turnirju na igrah. "Pričakujem boj za vsako točko, vsak niz. Vsaka tekma bo na dosti višji ravni kot v Ligi narodov. Mislim, da bodo vse ekipe želele dati 120 odstotkov, in to moramo pričakovati ter na tak način tudi mi kreniti v tekmo in dati več kot nasprotnik," je dejal kapetan reprezentance Tine Urnaut. Kot je dodal, je bil na zadnjih treningih poudarek predvsem na izboljšanju detajlov, na OI pa ga zanima zgolj igranje najboljše možne odbojke, medtem ko so preostale olimpijske stvari drugotnega pomena.

"Manj je ekip, manj je tekem, vsaka tekma bo štela še toliko več. Vrh favoritov je širok in vsak lahko premaga vsakogar. Najpomembnejša tekma bi znala biti četrtfinalna, seveda se je tja treba najprej uvrstiti, a to mora biti naš prvi cilj. Tam je potem vse mogoče, odvisno bo tudi od žreba," pa še pravi Ropret.

Skupinska fotografija. Foto: BoBo
Skupinska fotografija. Foto: BoBo

Štalekar: Cilji in želje so visoki
Tudi Štalekar dodaja, da je prvi cilj priti iz skupine: "Rezultatske napovedi v glavi nimamo, gremo tekmo po tekmo, dali bomo vse od sebe in potem bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Vsekakor je osnovni cilj priti iz skupine v četrtfinale, a najbolj pomembno je, da vsak dan damo vse, da si ne očitamo potem, ko bo vsega konec."

"Mislim, da smo vse življenje čakali, še posebej pa to poletje, ko smo uradno izvedeli, da smo se uvrstili na olimpijske igre. Nestrpno smo čakali in dočakali trenutek, ko se odpravljamo v Pariz, in občutki so res fenomenalni. Cilji in želje so visoki, ampak mislim, da moramo iti postopoma, prvi cilj je uvrstitev iz skupine. Potem bomo razmišljali in se pogovarjali, kaj bo sledilo," je zaključil še Tonček Štern.