Poljska je po 48 letih znova v olimpijskem finalu. Foto: Reuters
Poljska je po 48 letih znova v olimpijskem finalu. Foto: Reuters

Poljska, ki je v četrtfinalu ustavila Slovenijo, si je z zmago nad ZDA s 3:2 v nizih zagotovila drugo olimpijsko medaljo. Leta 1976 je bila v Montrealu zlata. Prva reprezentanca svetovne lestvice je dobro začela dvoboj in prvi niz dobila na 23. Toda zatem so pobudo prevzeli Američani. Po izenačenju na 1:1, ko so drugi niz dobili na 25, so bili izvrstni v tretjem. Le 14 točk so v tem delu dali evropski prvaki. Nikola Grbić je v tretjem nizu ob visokem zaostanku odpočil svoja najboljša napadalca Wilfreda Leona in Bartosza Kureka, ki so ga ZDA dobro zaustavile.

Američani so si na začetku četrtega niza priigrali štiri točke naskoka, potem pa je sledil preobrat. Ob Leonu, ki je najprej uspešno zaključil napad, potem pa priigral s silovitim servisom zaključno žogo za 2:2, se je razigral še Tomasz Fornal. Drugo so Poljaki izkoristili, v petem pa imeli ves čas pobudo. Leon je priigral štiri zaključne žoge, tri so Američani ubranili, potem pa je Leon popeljal Poljsko v finale. Kubanec v poljskem dresu je bil s 26 točkami najboljši igralec tekme, Matthew Anderson jih je na drugi strani zbral 24.

Francija ima pred domačimi navijači priložnost, da ubrani olimpijsko krono iz Tokia. Foto: Reuters
Francija ima pred domačimi navijači priložnost, da ubrani olimpijsko krono iz Tokia. Foto: Reuters

Francozi so zanesljivo v uri in 18 minutah odpravili Italijane (3:0). Aktualni svetovni prvaki tako še naprej ostajajo brez zlate olimpijske medalje, bodo pa v petek v obračunu za tretje mesto lovili svojo šesto kolajno pod petimi krogi. Gostiteljica letošnjih iger, ki je na pariškem turnirju izgubila le obračun s Slovenijo v skupinskem delu, si je zagotovila drugo, potem ko je bila najboljša pred tremi leti v Tokiu.

V prvem nizu je bilo nazadnje izenačeno na 14. točki, potem pa so Francozi prevzeli pobudo. S tremi zaporednimi točkami so si priigrali vodstvo s 24:19 in izkoristili drugo zaključno žogo za zmago v nizu. V drugem so bili Italijani še blizu pri 21:22, po dveh lastnih napakah pa so tekmecem omogočili vodstvo s 24:22. Yacine Louati je z asom izkoristil že prvo priložnost za 2:0. V tretjem nizu je Francija ves čas imela pobudo, povedla že s 24:17, toda sledile so štiri zaporedne italijanske točke. Potem pa je za končno slavje Francozov poskrbel prvi zvezdnik Earvin Ngapeth. Skupaj je zbral 15 točk, 17 jih je k uspehu pristavil Clevenot.


Polfinale:
POLJSKA – ZDA
3:2 (23, -25, -14, 23, 13)

ITALIJA – FRANCIJA
0:3 (-20, -21, -21)


FINALE, sobota ob 13.00:
FRANCIJA – POLJSKA

TEKMA ZA TRETJE MESTO, petek ob 16.00:
ITALIJA – ZDA