Do kod lahko sežejo slovenski odbojkarji? Foto: Reuters
Do kod lahko sežejo slovenski odbojkarji? Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca je v skupini A dosegla tri zmage in zbrala osem točk, kar je zadoščalo za prvo mesto in tretje med skupno osmimi četrtfinalisti. Razplet v skupini B pa je na skupno šesto mesto postavil Poljake, ki bodo zdaj izzvali Slovence.

Tekma se bo začela v zelo neugodnem terminu, a to Slovencev ne gane prav posebej. "Za četrtfinale olimpijskih iger ne bo težava ne motivacija ne zgodnje vstajanje," je zatrdil Jan Kozamernik.

"Ne vem točno, zakaj so našo tekmo dali tako zgodaj zjutraj, ampak to nas ne bo spravilo iz tira. Pričakovali smo, vedeli, da bomo enkrat gotovo igrali ob 9. uri, to je zdaj pač četrtfinalna tekma," je še povedal srednji bloker.

Dopolnil ga je njegov kolega v bloku Alen Pajenk: "To nekako že vse pričakujemo, saj smo v zadnjih desetih letih dali že dosti težkega skozi. 90-odstotno sem pričakoval ta termin. Vsega hudega smo vajeni in niso nas mogli presenetiti s tem."

Oba sta prepričana, da zgodnji termin ne bo vplival na podobo izbrane vrste, a se bo vse skupaj malce zamaknilo od običajnih terminov, je razložil Kozamernik: "Verjetno bomo okoli 7. ure že v dvorani, tako da bomo startali okoli 6.30. Kar pomeni, da se moramo prej še prebuditi, pripraviti in pojesti zajtrk. Budilka bo zvonila med 5.15 in 5.30."

Alen Pajenk: V posteljo bo treba prej, ne ob polnoči

Treba bo odmisliti pritisk

Slovenija in Poljska si delita bogato zgodovino pomembnih medsebojnih tekem na velikih tekmovanjih. Glede na premierni slovenski nastop na OI gre seveda za prvi obračun pod petimi krogi, skupno na vseh uradnih tekmah pa že 13. dvoboj v vsega petih letih, kar le podkrepi rivalstvo med obema odbojkarskima velesilama.

"Na tekmah s Poljaki 'prcanja' ni toliko, je pa zagotovo prisotno rivalstvo, ker tako kot smo mi njih premagovali na velikih tekmovanjih, so zadnji dve leti oni nas. To bo dodaten naboj, saj si vsi želimo priti v polfinale. Kdor bo odmislil ta pritisk od zadaj, bo odigral bolje," meni Pajenk.

"To je zdaj nov list, tekmovanje, na katerem še nismo nastopali. Za nas je to velika priložnost, za Poljake pa veliko breme, če se jim ne izide. Prav je, da so v vlogi favoritov, ne glede na položaj v skupinskem delu. So prva reprezentanca sveta in so pri tem konstantni," poudarja Kozamernik.

"Moramo igrati tako odbojko, kot smo jo prikazali v predtekmovanju, če ne še malenkost boljšo, če bomo želeli dobiti obračun. Tega se zavedamo, vsi smo samozavestni, da lahko zmagamo. Vem, da bomo jutri ob 5. uri tako močno motivirani, da lahko že takrat začnemo tekmo," samozavestno dodaja.

Pogovor z Gregorjem Ropretom o odbojkarskem četrtfinalu

Dosegli vrhunec v zrelosti

Glede na dolga leta uspešno igranje in neprestani napredek v igri pod številnimi selektorji bi bilo pričakovati, da je zdaj ekipa na vrhuncu moči. A se član italijanskega Trentina s tem ne strinja povsem.

"Ne na vrhuncu moči, smo pa na vrhuncu, kar se tiče zrelosti. Dobro funkcioniramo v težkih trenutkih. Vemo, zakaj smo garali vsa ta leta. Imamo izkušnje, kako se odzvati v zahtevnih položajih. Te zrelosti se ne moreš naučiti iz dneva v dan. Ves trud in odrekanja v vseh teh letih se zdaj obrestujejo," je sklenil Kozamernik.

Čudoviti spomini na polfinale EP-ja 2019 in 2021

Slovenija je leta 2019 proti Poljski slavila v polfinalu EP-ja v Stožicah, a nato v finalu izgubila ravno v Parizu proti Srbiji. Odmevno je bilo tudi slovensko slavje v polfinalu naslednjega EP-ja leta 2021, ki je potekalo prav na Poljskem.

Lani so Poljaki vrnili Slovencem na polfinalnem obračunu na EP-ju v Rimu, nato pa je Slovenija Francijo ugnala v boju za bron, Poljska pa še Italijo v finalu za zlato.

Poljska nazadnje dvakrat boljša

Letos so Poljaki dobili zadnja dva obračuna, pred odhodom na OI na memorialu Huberta Wagnerja v Krakovu in pred tem v boju za tretje mesto v Ligi narodov prav tako na Poljskem, v Lodžu. V ligaškem delu tega tekmovanja pa je bila konec maja v Antalyi boljša Slovenija.

Ponedeljkova matineja v pariški južni Areni 1 predstavlja zgodovinsko priložnost, da jo Slovenija na svojih prvih olimpijskih igrah zagode veliki Poljski.

"Trenutno se ne čuti velikost dvoboja, mogoče bo kaj drugače jutri. Vemo, da bo v ozadju nekje to, da če ne zmagaš, greš domov in je to to. Mislim, da smo tokrat res dovolj zbrani, da ko stopimo na igrišče, razmišljamo zgolj o naslednji točki, pozabimo izgubljeno in pridobljeno ter res poskušamo narediti maksimum," od načina igranja od točke do točke ne odstopa Pajenk.

Odbojkarji opravili zgoden trening in se pripravili na jutranji boj s Poljaki

ČETRTFINALE (M)

Ponedeljek ob 9.00:
SLOVENIJA – POLJSKA

Ob 13.00:
ITALIJA – JAPONSKA

Ob 17.00:
FRANCIJA – NEMČIJA

Ob 21.00:
ZDA – BRAZILIJA


POLFINALE, sreda

FINALE, sobota

TEKMA ZA TRETJE MESTO, petek

Ropret: Za četrtfinale bi lahko vstali tudi ob dveh zjutraj