Sarah Sjöström ni skrivala solz sreče. Foto: Reuters
Sarah Sjöström ni skrivala solz sreče. Foto: Reuters

Švedska specialistka na kratke razdalje se je pri 30 letih vpisala v zgodovino kot najstarejša olimpijska zmagovalka na 100 metrov prosto. Njena druga zlata medalja v karieri je eden izmed vrhuncev poti, ki se je raztezala čez pet olimpijskih iger. Kot zanimivost: Sjöström je prvič nastopila na igrah, ko je bila stara 15 let.

Zmaga je bila nepričakovana, celo zanjo. Čeprav je lastnica svetovnega rekorda na 100 metrov prosto že od leta 2017, se je sprva obotavljala, da bi tekmovala v tej disciplini v Parizu. "To je neverjetno. Nisem mislila, da bom plavala na 100 prosto, iskreno," je priznala po koncu Sjöström. Po štafeti prosto na prvi dan je svojemu trenerju rekla, da bi se raje osredinila na 50 metrov prosto. Vendar je njen trener vztrajal: "Nikakor, moraš videti, kaj lahko narediš, ne glede na izid."

Nepričakovana tekma in zmaga
Z zmago na 100 metrov prosto je še enkrat poudarila svojo vsestranskost in tekmovalni duh. "Zelo sem ponosna nase, da sem poskusila," je dejala in priznala, da je sprva načrtovala, da se bo osredinila le na 50 metrov prosto - disciplino, ki jo ima za svoje "območje udobja."

Po prvih metrih so mnogi pričakovali drugačen razplet. Sjöström je na 50 metrih obrnila kot četrta, nato pa odplavala življenjskih 50 metrov. Cilj je dosegla v 52,16 sekunde, in za las premagala Američanko Torri Huske, ki je končala s časom 52,29, in Hongkonžanko Siobhan Bernadette Haughey, ki je osvojila bronasto medaljo s časom 52,33. "Mislim, da je moja reakcija povedala vse. Res nisem vedela, na katerem mestu sem, ko sem končala. Trajalo je nekaj sekund, preden sem videla, da sem zmagala. Preprosto sem čutila, da sem odplavala res dobro tekmo in sem bila popolnoma osredinjena na vse podrobnosti," je opisala svoj prihod v cilj Švedinja.

Švedska specialistka na kratke razdalje je zelo čustveno pospremila svoj uspeh. Foto: Reuters
Švedska specialistka na kratke razdalje je zelo čustveno pospremila svoj uspeh. Foto: Reuters

Po zmagi je Sjöström odtekla slavnostni krog okoli arene La Defense ter ponosno dvigovala švedsko zastavo in se ustavljala za sebke z navijači. Huske, dobitnica srebrne medalje, je po tekmi delila besede same pohvale o svoji devet let starejši tekmici: "Sarah je najboljša. Tako sem vesela zanjo. Je izjemna plavalka, prijazna in dobra oseba."

Švedinja je v svoji karieri postavila tri svetovne rekorde: na 50 metrov delfin ter na 50 in 100 metrov prosto. Prvo olimpijsko zlato medaljo je osvojila v disciplini 100 metrov delfin na igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Ob razmišljanju o svoji poti je dejala: "Imam sedem srebrnih medalj na svetovnih prvenstvih in bronasto medaljo na olimpijskih igrah 2016. To veliko pove. Nimam več besed."

Že v nedeljo jo čaka nova preizkušnja na pol krajši razdalji. Foto: Reuters
Že v nedeljo jo čaka nova preizkušnja na pol krajši razdalji. Foto: Reuters

Švedinja, ki jo v Parizu bodri še ena ikona švedskega plavanja, nekdanja specialistka za kratke proge Therese Alshammar, je svojo prvo evropsko zmago na 100 metrov delfin slavila pri komaj 14 letih na evropskem prvenstvu 2008 v Eindhovnu na Nizozemskem. S to zmago je postavila temelje za kariero, polno olimpijskih, svetovnih in evropskih naslovov. Ob spominih na ta ključni trenutek je dejala: "Neverjetno je, da sem še vedno tukaj in da sem izboljšala svoje plavanje veliko bolj, kot sem si kdaj koli lahko predstavljala." A njene misli so že usmerjene na disciplino 50 metrov prosto, kar jo čaka v zaključnem delu plavalnega spektakla v Parizu.