Carlos Alvaraz je v izjemni formi in tudi v finalu ga bo težko ustaviti. Foto: Reuters
Carlos Alvaraz je v izjemni formi in tudi v finalu ga bo težko ustaviti. Foto: Reuters

21-letni Španec je s tem postal najmlajši finalist moškega teniškega olimpijskega turnirja do zdaj. Dvoboj je bil popolnoma enostranski, saj je bilo vsega konec po uri in 15 minutah. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 58:35. Kanadčan si v celotnem dvoboju ni priigral niti ene priložnosti za brejk.

Auger Aliassime je z veliko muko dobil uvodno igro na svoj servis, nato se je izkazalo, da je bila to celo edina igra, ki jo je osvojil v uvodnem nizu. Španec ni dopustil Kanadčanu niti ene priložnosti za brejk, sam pa jih je izkoristil kar tri od petih.

Letos že dobil dva grand slama
Drugi niz je bil skorajda kopija prvega, saj sta bila tenisača izenačena le do izida 1:1, nato je Alcaraz spet nanizal pet zaporednih iger in se uvrstil v svoj prvi olimpijski finale. Letos je v odlični formi, saj je že osvojil dva grand slama (Pariz in Wimbledon).

Đoković gladko odpravil Musettija
V večernem polfinalu je Đoković v prvem nizu v deseti igri odvzel servis Musettiju. Italijan je v drugem nizu povedel z 2:1, nato pa ni dobil niti ene igre več. Končno razmerje v točkah je bilo 68:52, obračun je trajal uro in 50 minut.

Đoković si je pošteno oddahnil. Zagotovil si je najmanj srebro. Foto: EPA
Đoković si je pošteno oddahnil. Zagotovil si je najmanj srebro. Foto: EPA

Musetti, ki je že v Wimbledonu izgubil v polfinalu proti Đokoviću, ni uspel ponoviti odlične četrtfinalne predstave, ko je izločil branilca naslova iz Tokia Alexandra Zvereva.

37-letnemu Đokoviću v bogati vitrini manjka le še zlata olimpijska kolajna. V nedeljo ga čaka težka naloga, saj ga je Alcaraz 14. julija v finalu Wimbledonu odpravil s 6:2, 6:2 in 7:6.

Srb 20 let čakal na ta trenutek
"Skoraj 20 let sem čakal na ta trenutek. To so moje pete olimpijske igre in še nikoli do zdaj nisem igral v finalu. Trikrat sem izgubil v polfinalu v mojih prvih štirih olimpijskih nastopih. Uspelo mi je preskočiti to veliko oviro. Moram priznati, da sem v zadnjih dneh razmišljal o vseh teh polfinalnih porazih," je bil zadovoljen Đoković.

Bron zanesljivo pripadel veliki favoritinji Igi Swiatek
Iga Swiatek je v boju za bron odpravila Anno Karolino Schmiedlovo s 6:2 in 6:1. Poljakinja je hitro pozabila veliko razočaranje, ki ga je doživela v četrtkovem polfinalu. Činven Dženg je presenetila prvo igralko sveta, ki je že štirikrat osvojila Roland Garros.

Iga Swiatek je načrtovala zlato medaljo na  svojem najljubšem igrišču, na koncu pa se bo morala potolažiti z bronom. Foto: EPA
Iga Swiatek je načrtovala zlato medaljo na svojem najljubšem igrišču, na koncu pa se bo morala potolažiti z bronom. Foto: EPA

Slovakinja je povedla z 2:1, potem pa je popolnoma popustila. Swiatek je osvojila enajst od zadnjih dvanajstih iger. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 55:28.

23-letna Poljakinja je bila po porazu v polfinalu v solzah, tudi po osvojenem bronu je znova jokala, čeprav je postala prva poljska igralka, ki je osvojila olimpijsko medaljo v tenisu.

V finalu ženskih dvojic ruski in italijanski tenisačici
Ruski igralki Mira Andreeva in Diana Šnajder sta premagali španski nasprotnici Cristino Bucsa in Saro Sorribes Tormo s 6:1 in 6:2 ter se uvrstili v finale ženskih dvojic. Za zlato medaljo se bosta v nedeljo pomerili z Italijankama Saro Errani in Jasmino Paolini, ki sta ugnali Čehinji Karolino Muchovo in Lindo Noskovo s 6:3 in 6:2.

17-letna Andrejeva in tri leta starejša Šnajder sta prvič igrali skupaj v dvojicah. V četrtek sta v četrtfinalu izločili branilki zlate olimpijske medalje iz Tokia Barboro Krejčikovo in Katerino Siniakovo.

Siniakova in Machač do zlata med mešanimi dvojicami
Češka tenisača Katerina Siniakova in Tomaš Machač sta nova olimpijska prvaka v mešanih dvojicah. V finalu sta bila s 6:2, 5:7 in 10:8 boljša od kitajskega dvojca Šinju Vang/Džidžen Džang. Bronasto medaljo sta osvojila Kanadčana Gabriela Dabrowski in Felix Auger-Aliassime.

Siniakova in Machač sta prvi niz dobila v 23 minutah. Drugi je bil precej bolj napet, v 12. igri pa sta prvo zaključno žogico izkoristila Kitajca. V podaljšanem nizu, ki se igra do deset točk, sta Vang in Džang povedla s 3:0, vendar sta Čeha po dveh neizsiljenih napakah tekmecev hitro izenačila. Pri vodstvu z 9:8 sta izkoristila prvo zaključno žogo za zmago.

Bronasto medaljo sta osvojila Dabrowski in Auger-Aliassime, ki sta v dobri uri in pol s 6:3 in 7:6 (2) premagala nizozemsko navezo Demi Schuurs-Wesley Koolhof.


Polfinale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) − MUSETTI (ITA/11)
6:4, 6:2

ALCARAZ (ŠPA/2) − AUGER ALIASSIME (KAN/13)
6:1, 6:1


Finale (Ž), sobota:
DŽENG (KIT/6) − VEKIĆ (HRV/13)

Za 3. mesto:
SWIATEK (POL/1) − SCHMIEDLOVA (SLK)
6:2, 6:1


Tenis, mešane dvojice
UvrstitevTekmovalecDržava
1Katerina Siniakova/Tomaš MachačČeška
1Šinju Vang/Džidžen DžangKitajska
1Gabriela Dabrowski/Felix Auger-AliassimeKanada