Slovenska hiša bo prve goste sprejela konec tedna. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Slovenska hiša bo prve goste sprejela konec tedna. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Povezati želimo slovensko gospodarstvo in kulturo s športom ter seveda vse preostale slovenske dejavnosti," je za TV Slovenija povedal vodja Slovenske hiše Matic Švab.

Hiša bo prve goste sprejela konec tedna, trenutno je še v gradnji. "Priprava se je začela v nedeljo zvečer, torej dobrih šest dni pred začetkom OI. Zadeva je zelo kompleksna, logistična, pripeljali smo 11 tovornjakov opreme iz Slovenije. S tem je zaposlena ekipa 30 ljudi," je pojasnil Švab.

Ko bo hiša dokončana, bo barvit otok sredi parka v izbrani družbi, med drugim bodo v bližini hiše Brazilije, Indije, Kanade in Mehike.

"Glede na moje izkušnje s prejšnjih OI, ki so že kar bogate, je zdaj prvič, da imamo v enem parku kar 15 nacionalnih hiš. V naši neposredni bližini so tudi Francozi, predvsem pa je zelo pomembno, da je tu eno izmed dveh uradnih navijaških središč. V parku vsak dan pričakujejo približno 100.000 obiskovalcev. Mislim, da je to izjemna priložnost za promocijo Slovenije."

Vsa ta množica bo lahko uživala v izbranem programu. "Predstavili bomo Slovenijo, predstavila se bo Ljubljana. Vsak dan bomo imeli različne koncerte in aktivnosti, da bo zanimivo. Vsi obiskovalci na zunanjem delu terase bodo lahko poskusili slovenske pijače in hrano ter imeli priložnost začutiti nekaj slovenskega. Kar je pa najpomembnejše, ko bodo naši športniki osvojili medaljo, bomo imeli res odlično lokacijo, da bomo povabili navijače, da se skupaj poveselimo in nazdravimo ob medaljah," je sklenil Švab.

Za Slovensko hišo v Parizu iz Slovenije pripeljali 11 tovornjakov stvari
Franjo Bobinac o olimpijskih igrah