V Parizu je policijo videti na vsakem koraku. Foto: Reuters
V Parizu je policijo videti na vsakem koraku. Foto: Reuters

Že v nedeljo pa je policija aretirala ruskega kuharskega mojstra, ki živi v Franciji že 14 let. Sumijo ga, da je "s tujo silo" načrtoval "obsežna dejanja destabilizacije" med olimpijskimi igrami.

40-letnega moškega so aretirali med racijo v njegovem stanovanju v osrednjem Parizu, kjer naj bi tudi našli dokument, povezan z elitno enoto ruskih posebnih sil, ki deluje pod poveljstvom FSB-ja, naslednika nekdanje sovjetske tajne obveščevalne službe KGB.

Oblasti so sprožile preiskavo na podlagi obtožb, da je moški delil "obveščevalne podatke s tujo silo s ciljem sprovocirati sovražnosti v Franciji", zločin, za katerega je zagrožena kazen 30 let zapora. Pri domnevnem načrtu pa naj ne bi šlo za teroristično dejanje, poroča Guardian.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je povedal, da so bili aretirani "še drugi ruski posamezniki", ki naj bi poskušali pred OI širiti "dezinformacije". "Precej prepričani smo, da je skušal organizirati operacije destabilizacije, vmešavanja in vohunjenja," je povedal Darmanin za televizijo BFM. "Zdaj je naloga pravosodnega sistema, da potrdi ali ovrže sume policije."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

O drugih domnevnih poskusih širjenja dezinformacij pa: "Videli smo video, v katerem nastopa nekdo, ki trdi, da je iz Hamasa in ki napoveduje napad v prihodnjih nekaj dneh, ker bo Francija gostila izraelske tekmovalce. Nismo prepričani, ampak posnetek je videti lažen, širijo pa ga proruski kanali."

Sodeloval tudi v kuharskih šovih

Kot poroča Le Monde, se je aretirani Rus za kuharskega mojstra izučil v Parizu, sodeloval pa je tudi v ruskih resničnostnih in kuharskih šovih. V svoji biografiji se označuje za "zasebnega chefa".

V Francijo je prišel leta 2010 in preživel nekaj časa v Courchevelu, smučarskem letovišču, priljubljenem pri ruski eliti, kjer je delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico, preden se je leta 2021 preselil v Pariz.

Olimpijske igre se bodo v petek začele z otvoritveno slovesnostjo zunaj stadiona, na kateri se bodo športniki s čolni podali po Seni, več 100.000 ljudi pa naj bi jih spremljalo z obrežja reke. Francija je marca dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo, v mestu pa je prisotnih več deset tisoč policistov in vojakov, ki bodo skrbeli za zaščito približno 10.500 športnikov iz več kot 200 držav.

Konec maja so preiskovalci preprečili načrtovanje terorističnega napada na nogometni tekmi med olimpijskimi igrami.

Kako bo v Parizu poskrbljeno za varnost več kot 15 milijonov obiskovalcev?
Pogovor z Denisom Čaleto o varnostnih ukrepih med OI
Zaradi odprtja OI bo nad Parizom pet ur zaprt zračni prostor