Petra Majdič je lani že drugič zapored postala najboljša šprinterka sveta. Foto: Reuters
Petra Majdič je lani že drugič zapored postala najboljša šprinterka sveta. Foto: Reuters
Petra Majdič
Nasmejana Petra Majdič - prizor, ki si ga v letošnji sezoni želimo videti čim večkrat. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič
Majdičevi v bogati karieri manjka le še olimpijska medalja. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk - tekačica, ki je lani Majdičevi izmaknila veliki globus. Foto: EPA
Majdičeva z visokimi cilji v olimpijsko sezono

Lani je Majdičeva v svetovnem pokalu zmagala devetkrat, osvojila mali kristalni globus, velikega pa izgubila na zadnji tekmi. "Vsi smo naučeni tako, da trenirati manj kot v pretekli sezoni ni dovolj za ponovitev rezultatov, potrebno je več," svojo filozofijo treniranja na meji zmogljivosti razlaga 29-letna Brinjčanka. Pred sobotno preizkušnjo na 10 km v prostem slogu se z izdiom ne obremenjuje preveč. Prva tekma pač še ni pokazatelj pravega razmerja moči.


V začetku poletja ste nas seznanili z eno izmed novosti v vaših pripravah. Laično rečeno, je šlo za zmrzovanje pri -120 stopinjah Celzija. Kaj ste v primerjavi s prejšnjimi sezonami še delali drugače na vaših treningih?
Laično povedano smo uporabili računalniško voden stol, ki je pomagal pri krepitvi mišic, sicer pa se to strokovno imenuje krioterapija. Začeli smo lani, ker sem imela poškodbo mečne mišice. To smo opravljali na Difu in v Mariboru. Poleg tega se je več delalo še s kineziofiziologom, s katerim smo izboljševali ravnotežje in tehniko.

Trenirali ste več kot lani, a izkupiček sezone 2008/09 ne bo lahko ponoviti ali izboljšati. Drugo mesto v skupnem seštevku, mali kristalni globus in kar 9 zmag v svetovnem pokalu se zdijo še enkrat težko dosegljivi, kajne?
Drži. Vseeno smo se podali na misijo nemogoče, nismo se predali. Vsi smo naučeni tako, da trenirati manj kot v pretekli sezoni ni dovolj za ponovitev rezultatov, potrebno je več. Vsako leto pridejo vsaj tri nove tekmovalke in tudi nekatere, ki prej niso dosegle forme, jo dosežejo. Naš cilj je, da poskušamo vsako sezono kakšno stvar izboljšati in vpeljati kakšno novo metodo v način treninga.

Verjetno bi bili pripravljeni zamenjati olimpijsko medaljo za sezono brez zmag.
Tehtala bi kakšne barve je ta medalja ... Sicer pa je majhna možnost, da dobiš olimpijsko medaljo, ne da bi prej pokazal vrhunske izide. V Torinu zmagovalka šprinta (Kanadčanka Chandra Crawford, op. a.) prej ni imela nobene zmage. To je podatek o naključnosti na olimpijskih igrah. Če prej pokažeš dobre izide, imaš več možnosti za medaljo, zato ne bi šla kar tako hitro podpisat.

A do Vancouvra vas čaka še veliko tekem. Prva, uvodna svetovnega pokala, že konec tedna v Beitostolnu. Klasičnemu vprašanju, kako ste pripravljeni, se je nemogoče izogniti. Kakšne občutke torej imate pred uvodom?
Trenutno imam take, da se skušam čim hitreje regenerirati. Z zadnjim vikendom smo zaključili 14-dnevne ekstremne priprave, kjer je bil poudarek na intervalnih treningih, kar je zelo naporno. Upam da se nam bo to obrestovalo. Mislim, da je pripravljenost dobra.

Če sodimo po lanski sezoni, potem prva tekma ni pravi pokazatelj razmerja moči, saj ste jo končali na 18. mestu?
Res je. Lani je zmagala Charlote Kalla, ki potem ni več slavila. Prve tekme niso pokazatelj pripravljenosti, na njih običajno blestijo Skandinavke in Rusinje. Upamo, da se bo ponovil lanski scenarij: torej, da bodo na začetku Skandinavke pokazale vse, kar zmorejo, potem pa malo manj.

Trener Ivan Hudač je pred kratkim dejal, da bo že prvih 5, 6 preizkušenj pokazalo, ali ste konkurenčni v boju za veliki kristalni globus. Se vam ne zdi, da je to malo prezgodaj, saj je skupaj okoli 30 tekem, lani pa je skupna zmagovalka Justyna Kowalczyk začela vzpon proti vrhu v drugi polovici sezone?
Drži. Je pa res, da je s to izjavo mislil, da moraš imeti konstantno formo. Na vsaki tekmi se moraš gibati med prvo deseterico. Letos utegne biti odločilen začetek sezone, saj se točke zaradi olimpijskih iger ne bodo nabirale tako kot lani. Predvidevam, da je vsem prvi cilj olimpijska medalja, zato bo marsikatera tekačica kakšno tekmo izpustila.

19. in 20. decembra bo svetovni pokal zavil tudi na Roglo, ki jo poznate kot lastni žep. A na domači tekmi bo pritisk na vas verjetno še večji. Kako se je boste lotili?
Kot je dejal Ivan, nam bo do Rogle že jasno, kje smo. Takrat se bomo tudi odločili, ali sem lahko vsako tekmo v ospredju ali pa bomo vse podredili Vancouvru. Od tega bo odvisen tudi pristop in cilj na Rogli. Je pa res, da nimam še izkušnje z domače tekme, tako da zna biti težko zame.

Kowalczyk, Majdič, Saarinen, Follis in Kuitunen so priimki petih najboljših tekačic v lanski sezoni. Ali imate kakšne informacije o pripravljenosti tekmic? Bo katera izmed omenjenih tekmovalk iz svetovnega vrha letos odpadla, oziroma se je pojavilo kakšno novo ime?
Kuitunenova vse podreja Vancouvru, Kowalczykova trenira izjemno, zato ne dvomim o njeni dobri formi. S Follisovo sva tekmovali, ne morem pa reči, da je blestela. Enako velja za Saarinenovo. So pa blestele Björgnova, Kalla, vedno pa lahko preseneti še kakšna mlada Skandinavka.

ales.vozel@rtvslo.si

Majdičeva z visokimi cilji v olimpijsko sezono