Tina Maze je v lanski sezoni osvojila srebrni olimpijski medalji v Vancouvru, v svetovnem pokalu pa zmagala na veleslalomski tekmi v Garmischu, kjer bo v naslednji sezoni svetovno prvenstvo. Foto: STA
Tina Maze je v lanski sezoni osvojila srebrni olimpijski medalji v Vancouvru, v svetovnem pokalu pa zmagala na veleslalomski tekmi v Garmischu, kjer bo v naslednji sezoni svetovno prvenstvo. Foto: STA

Nikoli nismo spali v najboljših hotelih. Bili smo pri nekdanjem trenerju nemške reprezentance in v bungalovu. Razmere so bile dobre, kuhali smo si sami. Raje investiramo v kakovosten trening in najamemo progo ali motorne sani. Na Novi Zelandiji zaradi vetra nekaj dni niso delale žičnice in smo uporabljali snežne sani.

O varčevanju.
Andrea Massi in Tina Maze
S trenerjem Andreo Massijem sta se odlično ujela, odločitev za lastno ekipo se je izkazala kot zelo smiselna. Zdaj so zglajeni tudi vsi spori s Smučarsko zvezo Slovenije, tako da se Tini ni treba več ukvarjati s finančnimi težavami. Foto: EPA

Finančna podpora, ki je končno prišla od SZS-ja, je zelo dobrodošla in nam daje dodatno spodbudo. Končno se je obrnilo na bolje, tudi sam sem bil že skoraj na točki, ko sem hotel vse pustiti.

O preobratu pri odnosu s SZS-jem.
Aksel Lund Svindal
Zakaj bi plačeval 2.000 dolarjev za najem proge, če lahko stroške prepoloviš in treniraš kar z olimpijskim prvakom? Tina Maze je na Novi Zelandiji vozila po isti slalomski progi kot Aksel Lund Svindal, ki je na letošnjih olimpijskih igrah osvojil zlato, srebrno in bronasto medaljo. Foto: EPA
Mazejeva znova trenirala na Novi Zelandiji

Konec avgusta je Mazejeva odšla za skoraj en mesec na Novo Zelandijo, kjer je trenirala vse discipline in istočasno testirala smuči. Vse ni šlo gladko: imela je nekaj zdravstvenih težav (hrbet, ahilova tetiva), načrte pa ji je prekrižalo tudi vreme. In narava: Novo Zelandijo je stresel močan potres, ki ga sicer na južnem delu otoka ni bilo čutiti, vendar je bil učinek naslednji dan viden na snežni podlagi: "Kot bi zdrobil steklo in imeli smo veliko dela, preden smo popravili snežno podlago," je povedala Črnjanka, ki pravi, da je bil trening z dobitnikom treh medalj iz Vancouvra (tudi zlate v superveleslalomu) Akslom Lundom Svindalom vreden zlata: "Veliko motivacijo sem imela, ko sem trenirala z njim!"

Do prve tekme nove sezone svetovnega pokala je le še en mesec in Sölden bo že nakazal, kako uspešne so bile priprave. Seveda so misli veliko bolj usmerjene k vrhuncu sezone, svetovnemu prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bo Tina Maze branila veleslalomsko srebro s prejšnjega prvenstva. Tudi v novi sezoni bo najboljša slovenska alpska smučarka točke zbirala v vseh disciplinah in poskušala v skupnem seštevku svetovnega pokala izboljšati lansko 4. mesto. O tem, kako je bilo na Novi Zelandiji, ali je testiranje smuči uspelo in kakšno je finančno stanje v ekipi Team to aMaze, smo se pogovarjali s trenerjem Andreo Massijem.



Kje ste trenirali in kako so uspele priprave na Novi Zelandiji?
Razmere niso bile idealne, imeli smo težave z vremenom. Na Mt. Huttu je bilo prvi teden vse v redu in smo lahko trenirali hitre in tehnične discipline. Nato se je vreme poslabšalo in smo se preselili na Coronet Peak, kjer smo med drugim en teden trenirali s slovensko moško reprezentanco za tehnične discipline. Ob koncu smo se vrnili na Mt. Hutt in imeli spet nemogoče razmere.


Včasih Tina v slabih razmerah ni dobro tekmovala. Ali ni morda sem in tja tudi dobrodošlo, da so na treningu razmere nemogoče?

Točno! Zadnji dve leti treniramo tudi v takšnih razmerah, kar se je obrestovalo tako na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru kot na olimpijskih igrah v Vancouvru, ko so bile na tekmi razmere slabe.

Sta se nova člana ekipe Livio Magoni in Dušan Kapš hitro ujela? Je čutiti novo energijo?
Energija je v ekipi že nekaj let dobra, brez tega ne gre. Tudi trenutno vzdušje je dobro, nova člana pa sta se morala na začetku prilagoditi, saj je sistem dela poseben.

Ali še koga pogrešate?
Nerad zapletam stvari. Smo ekipa, ki funkcionira z minimalnimi sredstvi. Ne bi rad koga na silo dodajal. Verjetno bi potrebovali še nekoga pri treningih superveleslaloma in smuka, saj so proge dolge in z Magonijem ne moreva pokriti vse proge. Pogrešamo tudi fizioterapevta.

Je treba zelo varčevati, izbirate slabše hotele in podobno?
Nikoli nismo spali v najboljših hotelih. Bili smo pri nekdanjem trenerju nemške reprezentance in v bungalovu. Razmere so bile dobri, kuhali smo si sami. Raje investiramo v kakovosten trening in najamemo progo ali motorne sani. Na Novi Zelandiji zaradi vetra nekaj dni niso delale žičnice in smo uporabljali snežne sani.

Na Novi Zelandiji ste testirali tudi smuči, Tina je celo preizkusila moške smuči za hitre discipline. Ste že našli prave smuči, ki jih bo Tina uporabljala na tekmah?
Dušan Kapš je bil zelo obremenjen s testiranjem, res je ves čas delal. Smo na dobri poti, vsega pa le nismo testirali, saj je odpadlo nekaj treningov hitrih disciplin. Potrebujemo še nekaj dni smuka, načrtujemo, da bomo to nadomestili po uvodni tekmi v Söldnu.

S kom ste, poleg slovenske moške reprezentance, še sodelovali na Novi Zelandiji?
Povezali smo se z Norvežani, slalom smo trenirali z ekipo Aksla Lunda Svindala. Sodelovanje je tudi njim prišlo prav, saj si sami prav tako ne morejo privoščiti, da bi za en dan najeli progo za 2.000 dolarjev. Tudi v prihodnje bomo sodelovali.

Lani je Tina Maze zelo napredovala v slalomu. Ste ga tudi to poletje trenirali? Kako kaže?
Slalomu smo se posvetili, prav tako veleslalomu, v hitrih disciplinah pa smo zaradi vremenskih težav v zamudi. O trenutni pripravljenosti nerad govorim, trening je namreč eno, tekma drugo. Zmagovalci treningov ne štejejo!

Ste morda opazili, da je vaša varovanka po imenitni sezoni postala še bolj samozavestna? Je zdaj dokončno dozorela?
Proces dozorevanja še ni končan, tu je potrebnega tudi veliko timskega dela. Tekmovalka na štartu ne more biti psihološko optimalno pripravljena, če trener ni prepričan o uspehu. Mislim, da je bila psihološka plat treninga v prejšnjih letih zanemarjena. Vedno se je govorilo o slovenski majhnosti! To poslušam le v Sloveniji in se čudim. Tega nočem sprejeti! Ponavljam: v Sloveniji so nenormalno dobri športniki. Vsa ta samozavest, ki jo je Tina pridobila, je plod treninga, kondicije in rezultatov. Te kolajne, ki ti pripadajo, moraš le vzeti. Seveda je pa to lažje reči kot narediti.

Lani ste se v pripravljalnem obdobju ubadali s finančnimi težavami, saj niste našli skupnega jezika s Smučarsko zvezo Slovenije. Letos je ob prihodu Tomaža Lovšeta verjetno marsikaj drugače, kajne?
Spomladi nam je to vzelo še veliko energije, tudi Tini, ki se je morala pogajati, namesto da bi se osredotočila le na to, kar dela. Zdaj se lahko mirno ukvarja s športom, drugo rešujemo preostali v njeni ekipi. Finančna podpora, ki je končno prišla od SZS-ja, je zelo dobrodošla in nam daje dodatno spodbudo. Končno se je obrnilo na bolje, tudi sam sem bil že skoraj na točki, ko sem hotel vse pustiti.

Ste torej mislili resno, ko ste izjavili, da utegne Tina Maze smučati za drugo državo?
Banditi grozijo, jaz ne. V trenutku, ko je bil položaj najbolj neznosen, sem rekel, da je vse mogoče, tudi menjava države. Bilo je realno, čeprav so nekateri trdili, da lahko takšen postopek traja dve leti. Toda v izjemnih primerih, če Fis upošteva določene okoliščine, bi bilo to izvedljivo. Ponavljam pa, da je bila to moja ideja, ne Tinina. Tina rada tekmuje za Slovenijo in dobro je, da smo vse končno rešili.

Nikoli nismo spali v najboljših hotelih. Bili smo pri nekdanjem trenerju nemške reprezentance in v bungalovu. Razmere so bile dobre, kuhali smo si sami. Raje investiramo v kakovosten trening in najamemo progo ali motorne sani. Na Novi Zelandiji zaradi vetra nekaj dni niso delale žičnice in smo uporabljali snežne sani.

O varčevanju.

Finančna podpora, ki je končno prišla od SZS-ja, je zelo dobrodošla in nam daje dodatno spodbudo. Končno se je obrnilo na bolje, tudi sam sem bil že skoraj na točki, ko sem hotel vse pustiti.

O preobratu pri odnosu s SZS-jem.
Mazejeva znova trenirala na Novi Zelandiji