V pretekli sezoni je bil na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici najboljši Slovenec na 12. mestu, na zaključku svetovnega pokala pa je bil bolj zadržan z 28. 26. in 14. mestom. Foto: BoBo
V pretekli sezoni je bil na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici najboljši Slovenec na 12. mestu, na zaključku svetovnega pokala pa je bil bolj zadržan z 28. 26. in 14. mestom. Foto: BoBo

"Točno sem vedel, kaj moram narediti. Opravil sem, kot je treba. Kvalifikacijski polet je bil lep. Sicer sem malce zamudil, ampak prelet je bil zelo dober. Kar mi je manjkalo v nedeljo v Oberstdorfu, sem danes popravil. Takoj sem vedel, da gre daleč. Če bi se še malce umirilo, bi šlo lahko še nekoliko dlje, a sem zelo zadovoljen s poletom," je povedal Lanišek, ki je z 233,0 m za 0,6 točke premagal reprezentančnega kolega Timija Zajca. Skupaj je bilo v kvalifikacijah uspešnih deset Slovencev.

Sorodna novica Slovenci že gospodarji Planice: Lanišek dobil kvalifikacije, Zajc 2.

25-letni Domžalčan po navadi stopnjuje svoje poskuse na posamični napravi, na letalnici bratov Gorišek pa je letos že začel zelo dobro, ko je na treningu z 224,0 m zasedel peto mesto. Od Slovencev sta bila uspešnejša le Zajc in Peter Prevc. Najboljši skakalci so ostali brez drugega poleta za trening, saj je bila zaradi težav s smučino serija odpovedana, kvalifikacije pa prestavljene na popoldan. Lanišek je čas izkoristil za počitek, še prej pa se je posvetil navijačem. Delil je avtograme, med njimi, kot je povedal, sta bili vmes tudi nenavadni želji, kot sta podpis na čelo in na bankovec za pet evrov.

Kvalifikacije v Planici in poleti najboljših petih Slovencev

"Komaj smo čakali navijače, da nas ponesejo čim dlje. Definitivno je to dodaten zagon, ko je vzdušje dobro. Potem morda še kje najdeš kakšen meter več," je že pred začetkom planiškega konca tedna dejal Žaba, ki je letos drugo zimo zapored najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Lani je zasedel deveto mesto, letos pa bo zanesljivo osvojil sedmo. Dve tekmi pred koncem je že zbral več točk kot minulo sezono: "Načeloma sem lahko zelo zadovoljen s sezono. Sploh, ker sem se vsakič, ko sem padel, znal pobrati. Lahko rečem, da je uspešna, so pa kakšne črne pike vmes."

Planica kot pred pandemijo

Nanizal je nekaj vrhunskih uvrstitev. V Ruki je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko, skupaj se je šestkrat zavihtel na oder za zmagovalce, nazadnje pred dobrima dvema tednoma, ko je bil drugi na Holmenkollnu. Tedaj se je po padcu v formi znova vrnil med najboljše, kar mu je, kot je dejal, vedno v tej sezoni (hitro) uspelo, kar dokazuje njegovo odločnost in psihično stabilnost: "Tu mi ogromno pomeni podpora družine, predvsem žene Nastje in terapevtke Mete. Imamo veliko srečo, da me res podpirata in dvigneta takrat, ko je težko. S takšno pomočjo je vse lažje."

Kljub visoki uvrstitvi v skupnem seštevku svetovnega pokala je bilo med sezono tudi nekaj razočaranj. Glavno so zagotovo olimpijske igre, kamor ni prišel v najboljši formi in je v zelo močni konkurenci znotraj ekipe ostal brez mesta za moštveno preizkušnjo, na kateri je Slovenija dobila srebrno medaljo. Po Pekingu je zaradi bolezni izpustil Lahti, nato pa se torej uspešno vrnil na Norveškem, kjer je po turneji Raw Air z vrhunskimi nastopi nadaljeval na svetovnem prvenstvu v poletih. Že na posamični tekmi je bil v igri za medaljo. Končal je na petem mestu, nagrada pa je prišla na ekipni preizkušnji, ko je slovenski kvartet v velikem slogu ujel zlato snežinko.

Sanjski začetek planiškega praznika: Lanišek prvi, Zajc drugi

"Nedvomno mi ta medalja pomeni veliko. Pomeni, da sem se na svetovnem prvenstvu znal sprostiti, kar mi v Pekingu ni uspelo. Nekako sem bil takrat preveč zategnjen. Preveč sem imel v mislih rezultatski cilj, ki je me je bolj oviral, kot pa nesel naprej. Če nisi sproščen, ne prideš do rezultata. To je dejstvo. Ne glede na to, ali se borim za ekipo ali ne, glavno je, da ostanem sproščen in skušam vsak polet posebej uživati," je dodal Lanišek.

Sorodna novica Po težavah s smučino: "Očitno bo treba razmišljati o kakšni tehnični naložbi"

Dobro formo je potrdil tudi v Oberstdorfu, kjer je bil na letalnici Heinija Klopferja četrti in 15., s čimer je v seštevku poletov celo peti, a je zaostanek za vodilnima Stefanom Kraftom in Zajcem 94 točk. "Marsikaj se še lahko zgodi," ob tem pravi član SSK Mengeš, ki si želi, da bi v Planici lahko popravil osebni rekord. Popravil ga je prav letos v Vikersundu, ko je pristal pri 240,0 m: "Težko je letalnice primerjati med sabo. Vsaka ima svoje značilnosti in je dobra na svoj način. Vsaka ima tudi kakšen zapleten element. Oberstdorf je malce bolj strma in ima daljšo mizo. V Vikersundu se leti zelo nizko, a imaš res občutek, da te dviguje in da pospešuješ. V Planici se tako kot v Oberstdorfu leti malce višje."

"Vse skupaj je plod vsega, kar smo vložili v letošnjo sezono. Da lahko na koncu pridemo do letalnic in uživamo, delamo celo sezono. O rezultatskih ciljih ne želim razmišljati, saj se zadnje čase hitro, ko se pojavi tekma, lahko malce zakrčim in potem ne odletim, kot bi lahko. Moram ostati čim bolj sproščen in osredotočen na skoke," je dodal.