Osebni rekord Jurija Tepeša je 244 m, ki jih je dosegel ob drugi zmagi v Planici. Za tisti izjemni polet je prejel petkrat oceno 20. Foto: www.alesfevzer.com
Osebni rekord Jurija Tepeša je 244 m, ki jih je dosegel ob drugi zmagi v Planici. Za tisti izjemni polet je prejel petkrat oceno 20. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski skakalci so na domačih tekmah svetovnega pokala v dolini pod Poncami dosegli 13 zmag. Pod štiri se je podpisal Tepeš, dve posamični in dve ekipni. Večkrat je od domačih asov na najvišji stopnički v zibelki letenja na smučeh stal le še Peter Prevc, zmagi tako na stari kot na novi letalnici pa ima le še Robert Kranjec. "Zagotovo se najraje spominjam teh glavnih uspehov. Najraje zmag z ekipo, pa tudi teh dveh posamičnih v Planici, kakor obeh moštvenih medalj s svetovnih prvenstev. To so glavni rezultati, zagotovo pa bi si, kot vsak športnik, želel, da bi bil še kakšen več," je za MMC dejal 32-letni Ljubljančan.

Sorodna novica Peterka: Res velik manko v karieri je, da nikoli nisem zmagal v Planici

Prvič se je na najvišjo stopničko zavihtel 24. marca 2013. To je bila tudi zadnja preizkušnja pred prenovo planiške letalnice. Dan predtem je na moštveni tekmi Slovenija prvič pred domačimi navijači zmagala. To ji je uspelo še dve leti pozneje, ko je prvič elito svetovnega pokala gostila nova letalnica bratov Gorišek. Tudi tedaj je na zadnji tekmi zime zmagal Tepeš, toda vendarle ima ta uspeh zaradi znanega scenarija z dramatično odločitvijo o velikem kristalnem globusu precej grenkega priokusa: "Seveda ga ima, ampak pustimo to. Tako je pač bilo. Upam, da so se tudi drugi kaj naučili iz tega. Je bilo, kar je bilo."

Stara planiška letalnica je bila bolj adrenalinska

"Če povem po pravici, mi je bila stara planiška letalnica bolj všeč, pa ne zaradi tega, ker bi se dlje letelo, ampak ker je bila bolj pristna, starejša, bi rekel temu "stara gavga". Bila je manj varna, če lahko tako rečem, ampak sem ravno tam pridobival. Vedno se mi je zdelo, da me je bilo manj strah kot druge in sem lahko tako pridobival. Mi je bila ljubša skakalnica. Recimo tam si prišel z mize in si rekel, dobro, imam vse smučke, ok, gremo naprej. To so tiste stvari, ki sem jih iskal in so me privlačile v skokih, da ni samo "moram dobro skočiti, da se bo zgodilo". Tam do leta 2013, tiste letalnice so mi bile bolj pisane na kožo, ker se je bolj letelo. Danes je treba predvsem dobro skočiti in so ti odstotki, ki jih lahko prispevaš z letom, manjši, kar pa pač meni manj ustreza," je o primerjavi med nekdanjo in zdajšnjo moderno planiško napravo povedal nekdanji slovenski rekorder.

Po koncu lanske zime se je dokončno odločil, da skakalne smuči postavi v kot. Foto: www.alesfevzer.com
Po koncu lanske zime se je dokončno odločil, da skakalne smuči postavi v kot. Foto: www.alesfevzer.com

"Zagotovo je bila stara letalnica bolj adrenalinska. Recimo Harrachov je tudi taka, saj je stara. Mogoče novi Kulm je še malce podoben, ampak stari je bil pa tudi tak. Ne bom rekel, da je bilo potrebnega veliko več poguma, ker se na novih letalnicah leti dlje, ampak so bile drugačne naprave. Meni so bile tiste bolj všeč, zame je bilo tudi več izziva in se mi zdi, da so bile težje, če lahko tako rečem," je dodal Tepeš, ki je vedno veljal za odličnega letalca. Tako je tudi največje uspehe v karieri dosegel na največjih napravah, obe zmagi torej v Planici: "Če bi izbiral, kjer bi najraje zmagal, bi seveda izbral Planico. Zmagati na meni najljubši skakalnici, in to pred domačimi navijači, je zagotovo poglavje zase. Mi veliko pomeni."

Tepeš sodeloval pri devetih ekipnih zmagah

Slovenija je sicer do zdaj desetkrat zmagala na ekipnih tekmah svetovnega pokala. Vedno je bil poleg Peter Prevc, le zadnjič, ko ji je to uspelo pred dvema letoma v Vikersundu, pa v četverici ni bilo Tepeša: "V bistvu sem vedno raje na najvišji stopnički stal skupaj z ekipo, ker je treba vedeti, da je na teh preizkušnjah potrebnih osem dobrih oziroma odličnih skokov. Poleg tega je to tista ekipa, s katero si prej celo leto skupaj treniral, se z njimi boril, takrat pa je treba stopiti skupaj in pokazati, da si boljših od vsega sveta."

Na velikih tekmovanjih je osvojil dva brona na moštvenih tekmah. Najprej leta 2011 na svetovnem nordijskem prvenstvu v Oslu, potem pa leto pozneje na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Foto: BoBo
Na velikih tekmovanjih je osvojil dva brona na moštvenih tekmah. Najprej leta 2011 na svetovnem nordijskem prvenstvu v Oslu, potem pa leto pozneje na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Foto: BoBo

Tudi kadar sezona ni šla po načrtih, je Jurij na poletih pokazal največ in bil v igri za odmeven rezultat: "Jaz tudi morfološko nisem prav eksploziven. Nimam zelo hitrih mišic in zato sem zdaj zadnja leta težko prišel zraven, ker se je tehnika skokov malce spremenila. V letu sem bila dober in takrat, ko sem bil tudi na 120-metrskih poleg, ko sem recimo skakal tudi med deset, sem vedel, da na letalnicah konkuriram za zmago ali pa vsaj za prva tri meta. Recimo tudi takrat, ko nisem bil med 30 na 120-metrskih, sem še vedno lahko na letalnicah prišel med deset, sem se pa zavedal, da je bil to maksimum. Vedno je tako, da moraš biti v formi tudi na manjši skakalnici in potem lahko na večji nadgrajuješ. Če pa nisi v formi, te letenje do nekam prinese, ampak v boj za najvišja mesta pa vseeno ne."

"V Planici smo doma, hkrati pa se zavedaš, da je, če ne drugega, pred vrati konec sezone in je treba stisniti še tisti maksimum. Poleg tega pa imamo tako ali tako najboljše navijače. V Planici, ko greš na rampo in slišiš hrumenje pod sabo, ti da še dodatnih nekaj metrov. Zagotovo se to pozna na celi ekipi," je pristavil Jurij, ki se je po koncu kariere nekoliko presenetljivo podal v trenerske vode. Pomaga Stanetu Balohu pri ženski mladinski reprezentanci in v DPNC-ju v Kranju: "Ves čas sem med kariero govoril, da trener pa ne bom in bom šel popolnoma stran. Tak je bil načrt, potem pa so me vseeno spravili v trenerske vode. Računal sem mogoče, da bi šel malo bolj v avtomobilistične vode, a se je razvilo v drugo smer. Moram pa reči, da mi je všeč."

Na neustrašnega letalca je bilo na največjih napravah vedno potrebno računati. Foto: EPA
Na neustrašnega letalca je bilo na največjih napravah vedno potrebno računati. Foto: EPA

Hrgota prinesel v reprezentanco neko svežino

Tepeš je sicer navduševal že kot mladinec, tedaj je na ekipnih tekmah medalje osvajal skupaj s kolesarskim zvezdnikom Primožem Rogličem in Robertom Hrgoto, ki je zdaj glavni trener slovenskih skakalcev: "Robi kljub mladosti že ima nekaj izkušenj, ki v svetovnem pokalu pomenijo kar nekaj. Zelo mu privoščim in mu v vsakem primeru čestitam, kako je izpeljal sezono, glede na to, kaj je bilo na začetku. Res je, da je bila kondicija narejena, ampak da je uspel umiriti fante in jih pripraviti na to raven pri svojih letih, je pa hvalevredno. Brez dvoma je prinesel neko svežino. V našem športu se ne smeš ukvarjati z bedarijami. Fantje so po tisti Planici očitno stvari razčistili in jih pustili za sabo. Potem so bili rezultati hitro boljši. Vedno se pojavljajo vzponi in padci, kar je popolnoma normalen potek vsake športne kariere. Padce v formi je treba čim prej pozabiti in graditi na tistih vzponih, se spominjati boljših rezultatov in delati na boljši samopodobi oziroma skokih."

"Letošnja sezona je še posebej težka. Sploh z vsemi omejitvami, za katere je treba vedeti, da vplivajo na tekmovalce. Negotovi so do konca, ali tekme sploh bodo ali ne. Sezona je težka za skakalce, sem pa vesel, da so v bistvu rasli čez sezono. Kakor koli je kazalo na začetku in kakor koli smo upali, da bo tudi kakšna medalja na domačem svetovnem prvenstvu v poletih v Planici, ker vemo, da imamo zelo dobre letalce, rezultat na koncu je. Kolajno so dobili na manjši skakalnici, kar dokazuje, da imamo širino z zelo veliko tekmovalci. Je pa dobro, da se prek zime izidi in forma stopnjujejo," je sklenil Tepeš.