Hudomalj v času prvenstva ustvarja posebno rubriko Na spodnji smučki. Foto: Anja Slapničar
Hudomalj v času prvenstva ustvarja posebno rubriko Na spodnji smučki. Foto: Anja Slapničar

Posledično še vedno ne vemo, kakšna je moška proga za hitre discipline. Podrobno vam jo bomo predstavili v nedeljo pred moškim smukom v studijskem programu na TV Slovenija 2. Tole pa je zgodba proge Vertigine.

Fantje na različne načine poskušajo vsaj približno spoznati teren, na katerem bodo tekmovali za medalje 46. svetovnega prvenstva. "Proge ne poznam," pravi Matthias Mayer, olimpijski prvak v smuku leta 2014. "Uspel sem pogledati le nekaj fotografij." Romed Baumann si je na Youtubu zavrtel posnetek Kristiana Ghedine, ki je progo preizkusil lani.

"Slišal sem, da so Italijani tu že tekmovali, ampak ostalim seveda ne povejo prav dosti. To je njihova majhna skrivnost," je bil slikovit Baumann. Lani bi moral biti v Cortini d'Ampezzo finale sezone svetovnega pokala, a je ravno takrat izbruhnila pandemija in tekme so bile odpovedane. Italijani pa so tu leta 2019 izvedli državno prvenstvo. Tako imata, denimo, Dominik Paris in Christof Innerhofer lepo prednost pred tekmeci. Sploh v superveleslalomu bo tako. Pred smukaško tekmo imajo smučarji na voljo vsaj dva treninga. Tretjega jim je odneslo slabo vreme.

Če Italijani (po svoje jih razumem) držijo informacije o progi bolj zase, pa poskusimo drugače.

Monica Borsatto. Foto: Osebni arhiv
Monica Borsatto. Foto: Osebni arhiv

"Najbolj sem ponosna na start," pravi Monica Borsatto, načrtovalka proge. "Vsekan je v skale, sredi narave. Res je lepo." Ne zgodi se prav pogosto, da ženska načrtuje smukaško progo. "V Italiji je ženskam v tehničnim poklicih težko, ker nas nihče ne jemlje pretirano resno," je bila odkrita Borsattova. Nekdaj je tudi ona smučala, ima nekaj startov na tekmah nižje ravni. Zdaj pa je pod vrhovi Tofane ustvarila nekaj posebnega. Z njenimi besedami: "Želela sem se povsem približati naravi in pokloniti tradiciji." Že skoraj sto let Italijani smučajo na tem hribu. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so se s turnimi smučni spuščali s Pomedesa pod ostenji vrha Punta Anna ali pa so se s snežnimi sanmi vozili po poti, ki je kasneje postala proga Tofanina. Monica Borsatto se je projektu povsem posvetila. Pregledala je teren, načrtovala progo in bila zraven pri izvedbi.

Sorodna novica Na pol poti do Cortine

Moški smuk na progi Vertigine ima višinsko razliko 840 metrov, dolg je 2740 metrov, tekmovalci bodo dosegali hitrosti blizu 130 km/h. "Ne moremo primerjati tega s smuka z Wengnom ali Kitzbühlom," je brez zadržkov povedal direktor tekmovanj pri organizacijskem odboru Alberto Ghezze. "Gre za bolj običajno progo z nekaj strmimi deli, skoki, drsalnimi deli. Zahtevna pa lahko postane, če bo ledena. Veliko bo odvisno tudi od vidljivosti." Samo še številčna potrditev Ghezzejevih besed: smuk v Kitzbühlu je dolg dobrih 3300 metrov, v Wengnu še kilometer več.

Na progi je takoj po startu tudi tehnično zahtevnejši del Valon di Tofane, potem pa fante do cilja, kjer se Vertigine združi z žensko progo Olympia delle Tofane, med ostalim čaka tudi pet skokov. Eden izmed njih ima ime po Kristianu Ghedini. Domačin iz Cortine d'Ampezzo je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu slavil na domači progi leta 1990. Takrat je moški del svetovnega pokala v alpskem smučanju nazadnje gostoval tukaj. Poleg rezultatskih uspehov smo si Ghedino zapomnili po atraktivnem skoku na smuku v Kitzbühlu leta 2004, ko je pred ciljem v zraku naredil raznožko.

To je bil njegov zadnji nastop na Streifu. Kljub akrobatskemu vložku je osvojil šesto mesto. "Ghedina nam je rekel, da se lahko skok imenuje po njem, če bo tekmovalce tam neslo vsaj 50 ali 60 metrov daleč," pravi Alberto Ghezze. "Poskusili smo narediti skok, na katerega bo Ghedina ponosen, a bo hkrati varen." Kristian Ghedina je bil po preizkusu proge očitno zadovoljen: "Po mojem mnenju je zahtevnost nove proge Vertigine dovolj velika."

Sorodna novica Mehurček petih stolpov

Proga je ime dobila po filmu Vertigine Bianca, video zapisu o olimpijskih igrah v Cortini d'Ampezzo leta 1956. Vertigine v italijanščini pomeni vrtoglavica. "Ko govorimo o tej progi, ime pove vse," je jasen predsednik organizacijskega odbora Alessandro Benetton. "Dobiš občutek nečesa ekstremnega."

Če bo le vremenska napoved držala ("V teh dneh vremensko napoved preverjam ves čas," je včeraj v smehu povedal vodja ženskih tekem Peter Gerdol), bomo del proge Vertigine spoznali jutri v moškem superveleslalomu. Morda pa se bo prvenstvo vendarle začelo ...