Jakov Fak je že nekajkrat pokazal največ, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: AP
Jakov Fak je že nekajkrat pokazal največ, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: AP

33-letni biatlonec iz Mrkopalja v Gorskem kotarju je večkrat dokazal, da je mož za velike tekme. V bogati zbirki ima tako dve olimpijski medalji, pet pa jih je osvojil tudi na svetovnih prvenstvih. "Počutim se dobro. Sem zdrav in normalno treniram. Zavedam se svoje vloge na domačem svetovnem prvenstvu. Kljub vsemu poskušam ostati čim bolj sproščen, na tekmah pa želim biti povsem osredotočen na svoj nastop in upam, da bo to zadostovalo za dober rezultat," je pred pokljuškimi tekmami, ki se bodo z mešano štafeto začele v sredo, povedal Fak, ki je poleg Polone Klemenčič edini v slovenskem taboru, ki še ni prebolel covida-19.

Sorodna novica Stopničke so kot 3:0 v nogometu, 20. mesto kot poraz 0:6

Najuspešnejši slovenski biatlonec – do leta 2010 je tekmoval pod hrvaško zastavo in osvojil bron na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu – bo s Klemnom Bauerjem nastopil že na uvodnem dejanju prvenstva, mešani štafeti, dva dni pozneje, torej naslednji petek, pa ga najprej čaka šprint. "Prvenstvo na Pokljuki je že zato, ker je domače, posebna naloga. Seveda je želja medalja. Kako realna je? Če bi pogledali statistično, sem bil v zadnjih treh sezonah le enkrat na stopničkah, ampak svetovno prvenstvo je posebna igra in posebno poglavje v vsaki sezoni, zato verjamem, da lahko dosežem tak uspeh. Ne bi izpostavljal nobene discipline. Vesel bi bil kolajne v kateri koli in s tako miselnostjo se bom podal na tekme."

Fak je trenutno deveti biatlonec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: AP
Fak je trenutno deveti biatlonec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: AP

V Anterselvi pokazal, da lahko pride v ožji vrh

Glavni slovenski trener Uroš Velepec je poudaril, da so v domačem taboru stopnjevali formo, da bo prav februarja na vrhuncu. Fak je za odlično popotnico poskrbel na zadnjih tekmah svetovnega pokala, ko je bil v Anterselvi tretji na tekmi s skupinskim štartom: "Če pogledam zadnje tekme svetovnega pokala, je bila to velika spodbuda pred prvenstvom. S tem dobrim rezultatom sem pokazal, da lahko po treh letih znova pridem v ožji vrh. Seveda pa to ni nobena garancija za uvrstitve na svetovnem prvenstvu. Po Anterselvi sem potreboval počitek, zdaj treniram in se trudim, da pripravljenost še narašča, tako da bom še hitrejši v smučini. Na strelišču sem v tej sezoni relativno zanesljiv, kar je optimistično. Imam visoke odstotke pri streljanju. Upam, da bo tako tudi na Pokljuki. Želim si vse segmente opraviti odlično, kar bo osnova za dobre rezultate."

Na južnotirolskem prizorišču so se kolajne svetovnega prvenstva delile lani, Jakov Fak pa je na individualni preizkušnji na 20 km končal tik za dobitniki odličij, na četrtem mestu. Na najdaljši biatlonski preizkušnji je osvojil zadnjo kolajno na velikem tekmovanju, ko je bil pred tremi leti srebrn v olimpijskem Pjongčangu. Letos mineva devet let od zlata na svetovnem prvenstvu na individualni tekmi v Ruhpoldingu, svetovni prvak pa je postal tudi na skupinskem štartu v Kontiolahtiju pred šestimi leti. Uspešno je tekmoval tudi že na domačem snegu, saj je eno izmed osmih zmag, ki so štele za svetovni pokal, dosegel tudi na Rudnem polju, ko je leta 2012 dobil sprint.

Na Pokljuki imajo največ dela z odstranjevanjem velikih količin snega

Letos je proga še zahtevnejša

"Domače svetovno prvenstvo je le drugačno, kot so preostala. Želiš nastopiti najbolje kot lahko, hkrati pa je tudi lepa priložnost. Dober rezultat bo velika nagrada za vse. To je cilj, ki ga imam pred sabo, bo pa kar nekaj priložnosti za dosego tega. Vesel sem, da imamo to priložnost. Četudi nihče drug ne bi verjel, moram jaz verjeti, da lahko dosežem tak uspeh, sicer ne bi imelo smisla. Zame so stvari dokaj enostavne," je povedal prvi slovenski adut, ki je poudaril, da pred prvenstvom ni toliko obremenjen, saj se med treningi lažje sprosti, ker ta čas preživlja doma v Lescah.

Brata Boe in Laegreid glavni favoriti na SP-ju na Pokljuki

"Domača proga je po mojem mnenju precej zahtevna, še posebej nova za svetovno prvenstvo. Dodani so segmenti, ki otežujejo počitek pri spustih, ki so bili po navadi bolj ravni, zdaj pa je več ovinkov. Zato bo treba biti izredno previden. Treba bo pravilno razporejati moči, saj lahko po mojem mnenju, če prezgodaj začneš prehitro, pride do velikih izgub časa. Res bo treba biti taktičen in skušati tiste težje segmente izkoristiti v svojo korist," je sklenil Fak.