Ema Klinec bo ena izmed adutov Slovenije, da se prvi teden SP-ja v nordijskem smučanju v Planici vendarle uspešno konča za gostitelje. Foto: www.alesfevzer.com
Ema Klinec bo ena izmed adutov Slovenije, da se prvi teden SP-ja v nordijskem smučanju v Planici vendarle uspešno konča za gostitelje. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so bile četrte in trener Zoran Zupančič se je pritoževal nad sodniškim kriterijem. Anže Lanišek in Timi Zajc sta vse do tekme krojila treninge in kvalifikacije, a nato je narava premešala zrak in na koncu pošteno skrojila razplet posamične tekme na srednji skakalnici. Trener skakalcev Robert Hrgota se je z ironičnim nasmeškom dotaknil vodenja tekme.

Sorodna novica "Če je treba skočiti tri metre čez rekord, nekaj ni v redu"

Visoka pričakovanja, a ni bilo vse v nogah skakalcev. "Poskušal bom biti umirjen in objektiven. Sicer težko. Vse dni kažeš dobre skoke, na koncu si pa zaradi določenih dejavnikov "šele" deveti in deseti. Sploh Timi in Anže sta lepo skakala. Videli smo, kam spadata v normalnih pogojih. Škoda, da se tekma na svetovnem prvenstvu odloča na takšen način. Ampak to je šport na prostem. O. K., glave gor, čaka nas mešana ekipna tekma in borimo se naprej za medaljo."

Grenek priokus

Čez noč morajo Slovenci pozabiti na sobotno tekmo, če želijo izkoristiti svoje potenciale in potolažiti sebe ter navijače in ne nazadnje tudi prireditelje SP-ja v Planici. "Čas bo opravil svoje. Kakšno urico bomo potrebovali, da se s fanti malo umirimo. Pripraviti se je treba na polno za boj na mešani tekmi. Seveda, je nekaj grenkega priokusa po takšni tekmi. A zdaj je to mimo, pogledali bomo, analizirali in gremo naprej."

Sorodna novica Hrgota: Tekma svetovnega prvenstva se ne sme tako odločati

Sem trener, ni moja vloga, da vodim tekmo

Bi lahko morda žirija ali kdo drug naredil danes, da bi bilo vse skupaj bolj pošteno, enakopravno? "Težko komentiram, vem samo, da če sediš na rampi in moraš za prevzem vodstva skočiti 108 metrov, tri metre dlje od rekorda, potrem je treba pogledati, v katero smer gre tekma. Tudi koridor od minus deset do plus deset, od dva metra na sekundo vzgornjika do dva metra/sekundo vetra v hrbet. Sam sem trener in moja vloga ni, da vodim tekmo. Nisem za to, da odločam o teh stvareh, so ljudje, ki so sposobni in postavljeni za to vlogo. Verjamem, da bodo naslednje tekme bolj kontrolirane."

Seefeld? Da, smo se med drugo serijo že hecali, ker smo videli na kakšen način poteka. Ampak to ni v naših rokah in nimamo vpliva.

Obujen spomin na SP v Seefeldu 2019

Na trenerskem stolpu je s težavo lovil pravi trenutek za zamah z zastavico. Kdaj je vodstvo tekmovanja počakalo in vračalo skakalce nazaj, kdaj jih je hitro spuščalo drugega za drugim, četudi so se med dvema nastopoma vetrovne razmere zasukale.

"Tako se je obračalo: Haybök pred Timijem je imel v finalu res vrhunske pogoje, potem pa kar naenkrat veter v hrbet. Težko je bilo sprejeti odločitev, ker se je tako hitro menjala smer vetra, medtem ko je semafor tekel naprej. Pred Anžetom v prvi seriji je Kraft skočil izredno dobro, v zelo lepih pogojih. Potem se je pri Anžetu čakalo in obračalo. Težko je bilo voditi tekmo, verjamem, da tudi težka za gledati."

Ali je bila tekma neregularna? "Naj to sam vsak presodi."

Sorodna novica Zupančiča razjezil nerazumljiv kriterij sodniških ocen

Po sobotnih izidih boj z Norveško za bron

Nedeljska mešana ekipna tekma, kjer se bo Slovenija z Nemčijo, Avstrijo, Norveško, Japonsko in Poljsko borila za odličje, bo zadnje upanje na uspešen prvi konec tedna na domačem SP-ju v nordijskem smučanju.

"Prva skače Nika Križnar, drugi Timi Zajc, tretja Ema Klinec in četrti Anže Lanišek. Lahko smo samozavestni, ker so tudi punce pokazale, da znajo skakati, tudi naša dva fanta sta več kot pokazala, da spadata v vrh. Vemo, da se lahko borimo za medalje, to je tudi cilj," je sklenil Hrgota, ki je v nasprotju s petkom tokrat neposredno poudaril, da bo samo medalja izpolnitev cilja.

Od mešane ekipe, ki je v Pekingu osvojila naslov olimpijskih prvakov, sta za domači SP ostala Nika Križnar in Timi Zajc. Foto: EPA
Od mešane ekipe, ki je v Pekingu osvojila naslov olimpijskih prvakov, sta za domači SP ostala Nika Križnar in Timi Zajc. Foto: EPA

Mešana ekipa s po dvema skakalkama in dvema skakalcema ima svoje zakonitosti. Če seštejemo sobotne skoke, bi izbrana slovenska četverica osvojila bron, z manj kot tremi točkami prednosti pred Norveško. A ob navedeni četverici bo v igri še Japonska, ki je pri fantih zaradi diskvalifikacije ostala brez točk Rjojuja Kobajašija, medtem ko je Sara Takanaši izpustila ekipno tekmo zaradi lažjega pretresa možganov.

  1. Nemčija 956,1 točke
  2. Avstrija 947,5 točke
  3. Slovenija 930,0 točke
  4. Norveška 927,2 točke