Zgodovina mešane ekipe Slovenije na SP-jih: osmo mesto Val di Fiemme 2013, peto mesto Falun 2015 in nato tri zaporedna četrta mesta v Lahtiju 2017, Seefeldu 2019 in Oberstdorfu 2021. Foto: BoBo/Žiga Živulovič
Zgodovina mešane ekipe Slovenije na SP-jih: osmo mesto Val di Fiemme 2013, peto mesto Falun 2015 in nato tri zaporedna četrta mesta v Lahtiju 2017, Seefeldu 2019 in Oberstdorfu 2021. Foto: BoBo/Žiga Živulovič

Prvi teden svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici je prinesel kup tekmovalnih razočaranj, zlasti v slovenskem paradnem športu – smučarskih skokih. Ob v oči bijočih praznih tribunah sta zavela hlad in bojazen pred neuspešnim SP-jem.

Po treh tekmah na srednji skakalnici je bil najboljši izid četrto mesto Slovenk na ekipni tekmi, a zanje je bil to že spodbuden izid po polomu na posamični tekmi. Nasprotno so Slovenci po sobotni tekmi med posamezniki šli spat močno poparjeni.

Sorodna novica "Veseli smo kolajne, lahko bi bila še žlahtnejša"

Lanišek zaspal ob pol dveh zjutraj

Noč s sobote na nedeljo se je vlekla. "Do pol dveh nisem mogel zaspati, potem pa je nekako šlo," je priznal Anže Lanišek. Najboljši Slovenec v svetovnem pokalu se je zavedal, da kaj dosti sreče z mešano ekipo na svetovnih prvenstvih ni bilo. Lansko zimo je sam zaradi padca forme ostal brez mesta v četverici, ki je nato stopila na Olimp.

"Po vseh Lahtijih, Seefeldih in Oberstdorfih, ko smo bili vedno le četrti. Vedno nam je nekaj zmanjkalo. Končno smo dobili medaljo tudi v mešani ekipi. Tokrat sploh nismo bili v najožjem krogu favoritov, a smo pokazali kam spadamo," je 26-letni Domžalčan izpostavil slabe izkušnje iz discipline, ki ima v skakalnem športu največjo širino in ne nazadnje tudi konkurenco ter nepredvidljivost. Spomin na bizarno olimpijsko tekmo v Pekingu, ki jo je suvereno osvojila Slovenija, še živi.

Timi Zajc in Nika Križnar sta olimpijski zlati medalji v mešani ekipi dodala še bron s svetovnega prvenstva v isti kategoriji. Foto: Reuters
Timi Zajc in Nika Križnar sta olimpijski zlati medalji v mešani ekipi dodala še bron s svetovnega prvenstva v isti kategoriji. Foto: Reuters

Zadovoljni z vsako medaljo

V šestem poskusu je torej mešani ekipi Slovenije le uspelo osvojiti prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Na tretjem zaporednem SP-ju je skakalna reprezentanca Slovenije prišla do odličja. Skupaj je to enajsta kolajna v skakalnem delu nordijskih SP-jev, skupno šesta bronasta medalja.

"Zanimivo je videti, da smo v Oberstdorfu veljali za daleč največje favorite, a smo ostali brez kolajne. Tokrat smo prišli na tekmo bolj kot tihi favoriti, pa nam je uspelo dobiti odličje. Dolgo smo bili v igri za zlato, ampak moramo biti z vsako medaljo zadovoljni," se je tudi trener skakalcev Robert Hrgota ozrl na doslej neuspešno tradicijo mešanih ekip.

"Bil sem zelo miren, ker slabše kot v soboto ne more biti. Fanta sta skakala res odlično. Po prvi seriji sva gledala z Anžetom, da za zlatom zaostajamo 4,5 točke, in sva rekla: 'To oddelamo in jo imamo.' Škoda ja, imeli smo lepo priložnost, da zmagamo, bo pa čez dve leti nova priložnost. Tekma je bila zanimiva, upam, da tudi za gledalce doma in da so lahko navijali, bili na trnih in se na koncu veselili te bronaste medalje," je še povedal 34-letni Velenjčan, ki dobri dve leti vodi slovenske skakalce.

Bili so valovi vetra, bilo je že izredno težko z vetrom od zadaj, a bil je tudi stranski veter, potem še sneženje, ki se je stopnjevalo. Marsikaj bi se lahko zgodilo.

Zupančič o razmerah v zraku

Zupančič: Snežinke se ne delijo kar tako

Timi Zajc je bil v obeh skokih najboljši v drugi skupini. Nika Križnar je bila druga in prva v začetni skupini. Anže Lanišek je bil prvi in četrti v zadnji skupini. Kakor se je bala, je bila Ema Klinec najšibkejši člen: v tretji skupini je bila obakrat peta. V drugem poskusu ji je dvakrat zagrabilo smučko, drugič so že številni videli, kako pada v ribo, a se je rešila. Zlato je bilo nedosegljivo, ne pa tudi medalja.

"Snežinke se ne delijo kar tako. Treba jih je vzeti. Videli smo lepe skoke v težkih razmerah, bili smo boj tudi za zlato, vendar breme nekaterih, ki so ga prinesli na to svetovno prvenstvo, še kar obstaja. Ampak veselimo se odličja, zdaj lahko to breme odvržemo," je dejal trener skakalk Zoran Zupančič.

Ema Klinec se ni želela izgovarjati na načeto koleno, a zaradi njega četrta skakalka te zime ni več samozavestna ne pri odskoku ne pri doskoku. "Želela sem samo, da zdržim. Moram še pogledati posnetek, a se s tem ne mislim ubadati. Vesela sem, da ni bilo padca, tega si ne bi odpustila," je povedala 24-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko.

Sorodna novica Slovenska mešana skakalna ekipa osvojila bron, prvaki postali Nemci

Spodbudna popotnica za Bloudkovo velikanko

"Res lep izid. Če ni uspelo v soboto, je pa zato za konec na manjši napravi in zdaj lahko gremo res mirno na večjo," je Hrgota kot tudi vsi preostali člani bronaste ekipe ob koncu pogovorov z novinarji misli uperil v drugi teden Planice 2023.

Domače svetovno prvenstvo je komaj dobro na polovici, v Planici so podelili 13 od 24 kompletov medalj, na veliki skakalnici se bodo odvile še tri tekme. Ženska posamična tekma v sredo in moška posamična v petek ter moška ekipna v soboto. Vse bodo na Bloudkovi velikanki, ki ima lastnosti letalnice, kar je po volji večine slovenskih skakalk in skakalcev.

"Še en teden je pred nami. Velika skakalnica. Treba je ostati miren in zbran," je umirjeno dejal Lanišek, medtem ko je Zajc dodal: "Nisem si mislil, da bom na mali skakalci tako dober. Sem v odlični formi, tako da me res nima kaj skrbeti."

Skakalci z bronom v mešani tekmi dobili zalet za tekme na veliki skakalnici