Poleg tretjega mesta v Engelbergu se je Timi Zajc letos izkazal tudi s četrtim v Nižnem Tagilu in z devetim v Ruki. Foto: EPA
Poleg tretjega mesta v Engelbergu se je Timi Zajc letos izkazal tudi s četrtim v Nižnem Tagilu in z devetim v Ruki. Foto: EPA

21-letni skakalec iz Hramš, ki kljub ponesrečeni lanski sezoni še vedno velja za veliki up slovenskih skokov oziroma enega izmed tistih, ki bi se lahko v prihodnosti boril za veliki kristalni globus, je zelo dobro pripravljenost pokazal na zadnji postaji svetovnega pokala v Engelbergu. V Švici je na napravi Titlis v petek in soboto ves čas skakal med najboljše in se na prvi tekmi izkazal s tretjim mestom. "Vesel sem, da se je vse ujelo. Hkrati sem tudi miren, saj se zavedam, da če so razmere normalne, sem lahko zelo visoko," je dejal Zajc in se navezal na težave, ki jih je imel v nedeljo.

Vse tekme novoletne turneje in kvalifikacijske serije vseh štirih postaj boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Cilj na prvem vrhuncu zime? "Čim več skakalcev z osmimi skoki."

Na drugi tekmi ni imel sreče z razmerami, a je vseeno prišel do 17. mesta. So pa bili zato poskusi, ki jih je naredil na zadnji postaji pred novoletno turnejo predtem, odlična spodbuda pred prvim vrhuncem sezone. Po prvi seriji sobotne tekme je bil celo v vodstvu, nato pa je moral priznati premoč sicer izjemnima Karlu Geigerju in Rjojuju Kobajašiju, čeprav je bil tudi njegov finalni skok zelo dober: "Malce me je "žrlo", ker sem vedel, da mi je malo zmanjkalo do zmage. Po drugi strani pa sem videl, da je bil morda to tedaj moj maksimum. Onadva sta imela tisti dan nekaj več, česar jaz nisem. Skok je bil v drugi seriji dober, na koncu pa sta dva ali trije metri zmanjkali. Enkrat dobiš, drugič izgubiš."

Po več kot letu in pol je Zajc znova pristal na odru za zmagovalce. Nazadnje se je na stopničke povzpel na zadnji tekmi zaradi covida predčasno končane sezone 2019/20, ko je bil tretji v Lillehammerju. "Lep občutek. Res zelo "fajn". To so tisti občutki, ki bi jih hotel imeti po vsaki tekmi," je po sedmi uvrstitvi na stopničke povedal Timi, ki je imel do Engelberga v skokih kar nekaj nihanj. Trenutno je 13. v skupnem seštevku, s čimer je tretji najboljši Slovenec. Na devetih tekmah je sedemkrat osvojil točke. Dobro pripravljenost je dokazal že na prvi postaji olimpijske zime, ko je sicer sprva v Nižnem Tagilu obstal v kvalifikacijah, nato pa na drugi tekmi končal tik pod odrom na četrtem mestu.

Novoletno turnejo je lani izpustil, sicer pa je njegova najboljša skupna uvrstitev 16. mesto, ki ga je dosegel pred štirimi leti. Foto: EPA
Novoletno turnejo je lani izpustil, sicer pa je njegova najboljša skupna uvrstitev 16. mesto, ki ga je dosegel pred štirimi leti. Foto: EPA

Občutek iz Engelberga prenesti na turnejo

"Že pred sezono sem bil kar miren, ker sem res vrhunsko skakal. Tudi na prvih tekmah v Rusiji sem videl, potem ko sem izpadel, ko sem imel slabe razmere, da dobro skačem, ko sem bil na drugi preizkušnji četrti. Manjkal je tisti preskok, da bi bil od prvega poskusa na skakalnici dober. V Engelbergu mi je to uspelo že v petek in zdaj želim te občutke prenesti na novoletno turnejo," je povedal novi slovenski prvak, kar mu je v članski konkurenci uspelo tretjič do zdaj. V Planici sta se mu najbolj približala Lovro Kos in Cene Prevc.

Da je ujel zares vrhunsko formo, je potrditev Zajc dobil na treningu pred odhodom v Švico, ko je v Planici zlahka preskakoval tekmece v slovenski reprezentanci: "V sredo sem na treningu pred Engelbergom začel na srednji napravi in opravil zelo dobre tri skoke. Šel sem potem na veliko in bil tudi tam korak pred drugimi našimi fanti. Skakal sem z nižje rampe in sem bil prepričan, da, če se vse ujame, bi lahko prišel do stopničk. Od srede naprej je potem rasla samozavest. Že v petek sem naredil vse skoke prek 135 metrov, v soboto pa sem prav tako skakal na zelo visoki ravni."

Ostal miren, saj je vedel, kaj zmore

Zajc odlično formo potrdil pod žarometi Bloudkove velikanke

Že ves čas velja za veliki slovenski up. V sezoni 2018/19 je bil z devetim mestom v skupnem seštevku – v tisti zimi je tudi prvič zmagal – že najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, dobra je bila tudi sezona zatem, v lanski pa se po zloglasni aferi v Planici ni znašel in je v celi predolimpijski zimi zbral le 60 točk. Toliko, kolikor jih je s tretjim mestom v Engelbergu: "Zdaj sem veliko mirnejši, kot sem bil recimo pred dvema ali tremi leti. Bil sem bolj pod stresom, kot sem zdaj. Četudi je bila lanska sezona težka, se s slabimi rezultati nisem ukvarjal oziroma obremenjeval. Vem, česa sem sposoben, in moral sem počakati, da se izide."

"Upal sem, da mi bo uspelo že prej. Seveda vsak hoče, da se čim prej izide, a sem ostal miren in potrpežljiv. Vseeno, če prideš po slabem koncu tedna domov in potem na treningu spet skačeš vrhunsko, lahko ostaneš miren. Moral sem počakati, da se vse poklopi," je dodal Zajc, za katerega je glavni trener Robert Hrgota že pred sezono napovedal, da so njegovi skoki na vrhunski ravni in le čaka en dober rezultat, ki bi lahko pomenil prelomnico, da bi bil član SSK Ljubno BTC znova konkurenčen svetovni eliti.

Edino zmago je v svetovnem pokalu dosegel v sezoni 2018/19, ko je bil najboljši ob debiju na letalnici v Oberstdorfu. Foto: www.alesfevzer.com
Edino zmago je v svetovnem pokalu dosegel v sezoni 2018/19, ko je bil najboljši ob debiju na letalnici v Oberstdorfu. Foto: www.alesfevzer.com

S Hrgoto se dobro razumeta in si zaupata

"Takoj po zimski sezoni smo se usedli in naredili načrt. Dogovorili smo se, kako bo potekalo delo čez poletje. Z Robertom se zelo dobro razumeva in si zaupava. Od prvega poletnega treninga sem bil pripravljen fizično in s pravo težo. Nisem imel nobenih težav poleti in sem bil zelo zadovoljen s pripravami. Od junija sem začel rasti in tik pred zimo sem bil že v vrhunski formi," je razkril Zajc, ki glede na formo komaj čaka začetek novoletne turneje. Po krajšem oddihu za božične praznike bodo slovenski skakalci že v ponedeljek odpotovali na prvo postajo prestižnega tradicionalnega prvega vrhunca zime v Oberstdorf, kjer bodo v torek kvalifikacije pod Senčno goro.

Hrgota je dejal, da je cilj, da čim več njegovih varovancev opravi vseh osem skokov v konkurenci, Zajc pa meri zelo visoko: "Mislim, to ni ravno cilj, to se mora zgoditi. Po drugi strani o nekih ciljih nima smisla govoriti. V torek želim priti na treninga in kvalifikacije res dobro pripravljen, da bi se odvilo podobno kot v Engelbergu. Novoletna turneja mi predstavlja velik izziv, saj vemo, da si tekme sledijo v napornem ritmu in si na zadnji že zelo utrujen. Res je to težka preizkušnja, da zdržiš vse skoke na visoki ravni. Moraš biti vrhunsko pripravljen." O favoritih ne želi govoriti, verjame le, da je tudi trenutno izvrstni Kobajaši premagljiv: "Ne vem, kdo je glavni favorit. Mi je praktično vseeno. Če nimam orla jaz, naj ga ima, kdor koli hoče."

Trenerji Janus, Hrgota in Zupančič gostje v Dobro jutro