Robert Hrgota je upravičeno zadovoljen z vstopom v olimpijsko zimo, zdaj pa je pred njim in njegovimi varovanci velik izziv, ki ga tradicionalno prinaša novoletna turneja. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Hrgota je upravičeno zadovoljen z vstopom v olimpijsko zimo, zdaj pa je pred njim in njegovimi varovanci velik izziv, ki ga tradicionalno prinaša novoletna turneja. Foto: www.alesfevzer.com

"Splošna ocena je zelo dobra. Imeli smo nekaj manjših nihanj oziroma lahko rečem "kiks" v Klingenthalu. Z izjemo Klingenthala smo se domov vračali s stopničkami oziroma bili povsem blizu. To je že neki dosežek, bo pa treba še delati, da se takšni spodrsljaji, kot je bil v Klingenthalu, ne dogajajo. Vemo, da si na novoletni turneji česa takega ne smemo privoščiti, če želimo doseči visoka mesta, sploh zmagovalni oder. Začetek je bil uspešen, želim pa si, da bo nadaljevanje še konstantnejše, s še manj nihanj in še z večjo samozavestjo," je dejal glavni trener Robert Hrgota.

Vse tekme novoletne turneje in kvalifikacijske serije vseh štirih postaj boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

SKUPNI VRSTNI RED (9/24):              
 1. K. GEIGER         NEM     594 točk 
 2. R. KOBAJAŠI       JAP     496      
 3. H. E. GRANERUD    NOR     361      
 4. A. LANIŠEK        SLO     359      
 6. S. KRAFT          AVT     358      
 5. M. LINDVIK        NOR     337      
 7. M. EISENBICHLER   NEM     291      
 8. K. PEIER          ŠVI     290      
 9. C. PREVC          SLO     262      
10. J. HÖRL           AVT     240      
...                                    
13. T. ZAJC           SLO     191      
26. P. PREVC          SLO      88      
29. L. KOS            SLO      78 

Za skakalci je devet posamičnih tekem in ena moštvena preizkušnja, ki jo je Slovenija po zapravljeni lepi priložnosti za zmago končala na tretjem mestu. Ob tem so njegovi varovanci še trikrat stopili na oder za zmagovalce. Poleg Anžeta Laniška, ki je v Ruki navdušil s svojo prvo zmago, je v soboto v Engelbergu uspelo še Timiju Zajcu, ki je bil tretji v Švici: "Klingenthal je bil kar slab konec tedna. Edini, ki je kaj sestavil, je bil Cene Prevc, drugi pa smo bili malce razglašeni. Bila je zanimiva šola. Raje vidim, da se nam to zgodi na taki tekmi kot potem na tistih najpomembnejših, kot so novoletna turneja ali olimpijske igre. Kot sem na začetku sezone že omenil, je konkurenca brutalna. Trenutno odstopa le Rjoju Kobajaši. Letos že toliko zmagovalcev, menjajo se tudi tisti, ki prihajajo na stopničke. Všeč mi je, da je vrh zelo širok, zato je potem tudi tako pomembna konstanta, ki jo ves čas omenjam. Če si v dobri formi, je pomemben izkoristek. Vsi delajo napake in ga ni junaka, ki bo na novoletni naredil osem brezhibnih skokov. Se pa zavedamo, da si prav veliko napak ne smeš privoščiti."

Anže Lanišek je v tej sezoni že dvakrat stal na stopničkah. Poleg zmage je bil v Ruki še drugi. Foto: EPA
Anže Lanišek je v tej sezoni že dvakrat stal na stopničkah. Poleg zmage je bil v Ruki še drugi. Foto: EPA

Lanišek je v glavi zdaj še močnejši

Po devetih posamičnih tekmah je najboljši Slovenec v skupnem seštevku Lanišek, ki je trenutno četrti. Po nekaj težavah, ki jih je imel v Wisli in potem v Klingenthalu, je na skakalnici Titlis že pokazal prave skoke, ko je bil v nedeljo sedmi: "Nastopi v Engelbergu so bili že na isti ravni kot na začetku sezone. V Wisli in Klingenthalu smo bili vsi malce nervozni, ker smo vedeli, da je v dobri formi. Jezilo nas je, da se ni izšlo na tekmah. Podobna situacija je bila lani po novoletni turneji, ko je potreboval en konec tedna, da je "presekal", potem pa je v Zakopanah na drugi tekmi že "zadihal". Ne glede na izkušnje določene stvari potrebujejo čas in je treba iti korak za korakom. V nedeljo je že pokazal skoke, s katerimi bi bil, če bi imel malce več sreče, tudi v boju za stopničke. Za vrhunski rezultat se mora več stvari poklopiti. Če se ena malce poruši, lahko za sabo potegne še drugo. Potem se rešuje, kolikor se lahko. Zdaj je Anže potreboval malce časa, mislim pa, da je v glavi še močnejši kot predtem. Če je bilo treba žrtvovati en konec tedna, da bo še raven višje, je zame to dobrodošlo."

Najprijetnejše presenečenje olimpijske zime je brez dvoma Cene Prevc, ki je v skupni razvrstitvi celo deveti. Na vseh tekmah do zdaj je dobil točke, petkrat se je izkazal tudi z uvrstitvijo v deseterico. "Cene je letos res najkonstantnejši od vseh. Všeč mi je, da na tekmah naredi tiste svoje najboljše skoke, kar je bilo v prejšnjih sezonah, še posebej pa lani, ravno nasprotno, ko se mu na tekmah ni izšlo. Mora samo nadaljevati v takem ritmu, ohraniti mirno glavo in ne sme začeti izsiljevati rezultata," je z njegovimi predstavami zadovoljen Hrgota.

Cene Prevc skače najbolje v svoji karieri. Dvakrat je postavil tudi svoj najboljši izid, kar predstavljata peti mesti iz Nižnega Tagila in Ruke. Foto: EPA
Cene Prevc skače najbolje v svoji karieri. Dvakrat je postavil tudi svoj najboljši izid, kar predstavljata peti mesti iz Nižnega Tagila in Ruke. Foto: EPA

Peter bo moral dobiti bitko sam s sabo

Glavni trener je sicer zadnji konec tedna ostal doma, je pa seveda podrobno spremljal dogajanje v Engelbergu, kjer je navdušil Zajc s tretjim mestom v soboto, v nedeljo pa je imel smolo z razmerami: "Timi je že v Nižnem Tagilu skakal na zelo visoki ravni. Podobno je bilo v Ruki, tudi v Wisli, v Engelbergu pa je bila razlika, da je šel tja toliko bolj odločen in samozavesten. Stvari so se poklopile. Toliko poudarjam to mirnost, samozavest, odločenost in zbranost nase oziroma na skoke. Timi je vse to tukaj naredil. Zelo dobro je opravil svoje delo, tako da lahko mirno nadaljuje sezono. Kar bo nadgradil, bo le češnja na torti. Mislim, da je sposoben tega. Pokazal je, da je lahko konstanten in zelo močan. To bo zelo pomembno na novoletni turneji."

Redno med dobitnike točk skačeta tudi Peter Prevc in Lovro Kos. Nastopi mladeniča iz Moravč Hrgoto razveseljujejo, upa pa, da bo kmalu uspelo korak naprej narediti tudi nekdanjemu zmagovalcu svetovnega pokala, ki je pred šestimi leti slavil na novoletni turneji: "Že nekajkrat letos se je zdelo, da je Peter zraven. Tudi v Engelbergu. Potem je imel v prvi seriji malce smole. Se naseli črviček v glavo, ali je bil samo veter ali je bil tudi on kaj kriv. To bitko sam s sabo bo moral dobiti. Verjamem, da mu pri teh izkušnjah, ki jih ima, to lahko slej ko prej uspe. Kar se tiče Lovra, pa vse pohvale. Če primerjam z lansko sezono, ko je šel prestrašeno na prvo tekmo v Willingen. Takrat je imel še velike oči, zdaj pa deluje samozavesten. Dvignil je to raven, kar prinese tudi rezultat. Ko se eno z drugim gradi, ga z užitkom gledamo. Tudi z manjšimi spodrsljaji ima dobre rezultate. Veseli me, da je močan člen ekipe. Želim samo, da nadaljuje v tem ritmu."

Timi Zajc v Engelbergu pričakoval zmago

Kdo bo šesti potnik na turnejo?

Pokal narodov (10/35):                
 1. NEMČIJA                  1761 točk
 2. AVSTRIJA                 1445     
 3. NORVEŠKA                 1342     
 4. SLOVENIJA                1278     
 5. JAPONSKA                 1079     
 6. POLJSKA                   594     
 7. ŠVICA                     431     
 8. RUSIJA                    306

Ta peterica ima mesto v ekipi za prestižno novoletno turnejo, ki se začne s kvalifikacijami v Oberstdorfu čez natanko teden dni, že zagotovljeno. Slovenski skakalci bodo na prvo postajo tradicionalnega nemško-avstrijskega spektakla štirih skakalnic odpotovali v ponedeljek. V sredo jih predtem čaka še državno prvenstvo v Planici, Hrgota pa bo kmalu razkril, kdo je šesti mož ekipe. To ne bo Domen Prevc, ki je dobil letos že veliko priložnosti v svetovnem pokalu, a jih ni izkoristil in je še brez točk, lahko pa bo med potniki v Oberstdorf tudi Žiga Jelar, ki se vrača po prebolelem covidu.

"Res nam manjka ta šesti. Rok Masle je pred poškodbo skakal na visoki ravni. Tudi Žiga Jelar pred covidom. So pač stvari, ki se dogajajo. Imamo pet močnih fantov, iščemo pa še šestega. Verjamem, da Jelar lahko po vrnitvi skače na visoki ravni. Mogoče bo potreboval nekaj časa, da ujame tekmovalni ritem. Na treningih za zdaj zelo dobro funkcionira. Tudi drugi skačejo dobro. Niso tako slabi, kot kažejo nekateri rezultati v celinskem pokalu. Treba bo narediti rezultatski preskok," je dejal Hrgota, glede pričakovanj na novoletni turneji pa dodal: "Pred začetkom sezone sem glede rezultatov povedal, da želimo enega med šest, dva med deset in tri med 15. Cilj je, da bi vsi naredili osem vrhunskih skokov oziroma približek tem. Če to uspe, potem že govorimo o tako visokih rezultatih. Timi, Anže in Cene so konstantni, verjamem, da lahko presenetita tudi Peter in Lovro … Vseh teh pet je sposobnih narediti dobre skoke. Vemo pa, koliko jih po navadi na turnejah naredi vseh osem. Želim, da bo med njimi čim več naših."