Jurij Tepeš je bil izvrsten letalec. Kratek čas je bil tudi slovenski rekorder, njegov osebni rekord pa znaša 244 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
Jurij Tepeš je bil izvrsten letalec. Kratek čas je bil tudi slovenski rekorder, njegov osebni rekord pa znaša 244 metrov. Foto: www.alesfevzer.com

Kljub izjemno uspešni pretekli zimi se je Zoran Zupančič poslovil z mesta glavnega trenerja slovenske ženske skakalne reprezentance, nasledil pa ga je 35-letni Ljubljančan, svojčas eden najboljših slovenskih skakalcev, ki je po končani karieri hitro presedlal v trenerske vode in deloval v mladinski reprezentanci, kjer je bil desna roka Staneta Baloha.

V šestih letih so skakalke pod vodstvom Zupančiča osvojile praktično vse, kar se da. Pred dvema letoma so bile najboljše v pokalu narodov, Nika Vodan (takrat še Križnar, op. a.) in Nika Prevc sta dvignili velika kristalna globusa, Urša Bogataj je skočila do olimpijskega zlata, Ema Klinec je postala svetovna prvakinja ….

Nova vloga velik izziv

Niki Prevc se ni bilo treba prilagoditi na spremembo v strokovnem štabu, saj je z Jurijem Tepešem že sodelovala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Niki Prevc se ni bilo treba prilagoditi na spremembo v strokovnem štabu, saj je z Jurijem Tepešem že sodelovala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zdaj je v A-reprezentanci zavel nov veter, Tepeš pa se zaveda, da je stopil v velike čevlje svojega predhodnika: "Zame je to predvsem velik izziv. Prvič sem se znašel v tako vlogi. Rad bi predvsem sebi dokazal, da sem sposoben tega in da lahko tudi mi dosegamo dobre rezultate. Treba je stremeti k temu, da si sam najboljši, in se ne preveč primerjati z drugimi, ker si lahko hitro razočaran."

Kot je povedal za MMC, z rezultati v poletnem delu ni zadovoljen, drugače pa je z ravnjo skakanja njegovih varovank: "Z opravljenim delom do zdaj sem lahko kar zadovoljen. Rezultati sicer tega za zdaj še ne kažejo, ampak glavna sezona je pozimi. Takrat bo treba pokazati največ. Nekaj časa je še, mislim pa, da smo dobro pripravljeni. Treba je umiriti glavo, kar je pri skokih zelo pomembno."

"Moram reči, da skačemo na treningih kar na visoki ravni. Če primerjamo rezultate oziroma hitrosti in dolžino skokov s podobnimi razmerami v lanski sezoni, je šla cela elita, torej najboljše v svetovnem pokalu, navzgor. Nižje hitrosti in daljši skoki. Tudi mi smo dobro pripravljeni. Poletje smo podredili treningom in se nismo posebej pripravljali na tekme," je dodal Tepeš.

Nika Prevc mora potrditi status šampionke

V pretekli sezoni je blestela Nika Prevc, ki je osvojila skupni seštevek svetovnega pokala. Lani je 18-letna šampionka trenirala veliko večino z A-reprezentanco, predtem pa je tri leta že sodelovala s Tepešem v mladinski ekipi: "Zagotovo je šampionka, po drugi strani pa je tu še šest reprezentantk, ki ji bodo poleg seveda skakalk drugih reprezentanc zmago skušale preprečiti. Zagotovo ima neki šampionski status, ki pa ga je treba potrditi. Lani je napadala, letos pa bo to treba braniti. Braniti je vedno težje. Pri skokih je tako, da gre zmeraj malce gor in dol. Upam, da se ji bo letos uspelo zbrati in nanizati podobne skoke kot lani."

Nika Vodan, ki se je letos poročila, je poletje namenila tudi rehabilitaciji po poškodbi kolena. Foto: BoBo
Nika Vodan, ki se je letos poročila, je poletje namenila tudi rehabilitaciji po poškodbi kolena. Foto: BoBo

Ženski poleti so bili super. Upam, da jih bo vedno več. Da ne bo le Vikersund, ampak se počasi priključijo tudi Planica, Kulm in Oberstdorf. Da se počasi tudi na tem področju priključimo moškemu svetovnemu pokalu.

Jurij Tepeš

Veliki kristalni globus ima v svoji vitrini tudi Nika Vodan. 24-letna skakalka je lani dobila seštevek poletne velike nagrade, letos pa je zaradi rehabilitacije po poškodbi nastopila le na zadnji tekmi, ko je bila v Klingenthalu z 12. mestom najboljša Slovenka: "Nika je morala v spomladanskih mesecih kar nekaj treningov izpustiti. Naredila je tudi kar nekaj skokov maj kot druge, ima pa zaradi tega bolj spočito glavo. To se je v preteklosti tudi že pokazalo za zelo dobro. Tako je bilo pri skakalcih in tudi skakalkah."

V skupnem seštevku poletne velike nagrade je bila s četrtim mestom najboljša od Tepeševih varovank 26-letna Ema Klinec. Za nekdanjo svetovno prvakinjo, ki je celo poletje trenirala z reprezentanco, je glavni trener dodal, da verjame, da bo do zime znova prava in bo skakalka na taki ravni, kot je začela na tekmi za veliko nagrado, ko je zmagala v Courchevelu.

SPORED

  23.-24. 11.: Lillehammer            
  14.-15. 12.: Džangdžakov       
  21.-22. 12.: Engelberg              
      31. 12.: Garmisch-Partenkirhen  
                                      
        1. 1.: Oberstdorf             
     5.-6. 1.: Beljak                 
   18.-19. 1.: Saporo                 
   24.-26. 1.: Zao                    
                                      
        1. 2.: Willingen              
     7.-8. 2.: Lake Placid            
   15.-16. 2.: Ljubno                 
   22.-23. 2.: Hinzenbach             
       13. 3.: Oslo                   
   15.-16. 3.: Vikersund, poleti      
   20.-21. 3.: Lahti                  

Tina Erzar velik slovenski up

Prihodnost slovenskih ženskih skokov je zelo svetla. Reprezentanca, ki je zelo mlada, ima tudi mladinsko svetovno prvakinjo. V mladinski kategoriji bi v pretekli zimi lahko še nastopila Nika Prevc, ki pa se je tedaj borila za globus. Ta naslov je nato dobila izjemno obetavna Tina Erzar, 16-letnica, ki je sicer že med prejšnjo zimo in seveda tudi letos poleti dokazala, da je konkurenčna tudi med elito: "Ne bi rad nanjo preveč pritiskal. To ne bi bilo pošteno, da bi jo na primer primerjal s katero koli. Tina prihaja in treba jo je malce še "šparati". Še vedno ima le 16 let. Ne bi rad, da gre prehitro. Da bi šla na vse tekme svetovnega pokala in bi jo prehitro zmanjkalo."

Do začetka sezone (22. novembra v Lillehammerju, op. a.) je še dober mesec. Po koncu poletne sezone so najboljše slovenske skakalke preizkusile vetrovnik na Švedskem, kjer so po Tepeševih besedah preizkušali, kaj lahko izboljšajo v letu. Pred zimo bo nato še nekaj kondicijskih priprav, zmagovalec dveh tekem svetovnega pokala – slavil je tako na stari kot tudi novi Letalnici bratov Gorišek – pa upa, da bodo čim prej lahko njegove varovanke skakale na snegu.