22. zimske olimpijske igre bodo v Sočiju potekale med 7. in 23. februarjem 2014. Foto: EPA
22. zimske olimpijske igre bodo v Sočiju potekale med 7. in 23. februarjem 2014. Foto: EPA
Ledena palača Bolšoj
Igralci iz NHL-a na olimpijskih igrah sodelujejo od leta 1998, s čimer si je hokej priboril posebno mesto med zimskimi olimpijskimi športi. Foto: EPA

Olimpijski komite Slovenije opozarja, da je število vstopnic, ki jih je prejela Slovenija, omejeno, zato zainteresiranim predlaga, da se o nakupu pozanimajo čim prej. Prodajo olimpijskih vstopnic za področje Slovenije vodi podjetje Kompas.

Slovenski državljani lahko vstopnice, v primeru, da jih ne bodo uspeli kupiti v Sloveniji, kupijo tudi od vseh ostalih uradnih prodajalcev olimpijskih vstopnic v Evropski uniji. Ob tem na OKS opozarjajo na previdnost in nakup pri uradnih prodajalcih, ki jih je potrdil tudi organizacijski komite iger, seznam je na spletni strani http://www.sochi2014.com/en/, saj je v preteklosti pri nakupu vstopnic preko spleta že prišlo do prevar.

Ker še ni sporeda, še ni vstopnic za hokej
Izjema med vstopnicami pa je olimpijski hokejski turnir, kjer bodo prvič v zgodovini Slovenije igrali tudi "risi". Vstopnic za najbolj prestižni zimski olimpijski dogodek ni še ni moč kupiti, saj dokončen urnik hokejskega turnirja še ni znan.

Spored moškega hokejskega turnirja še ni znan, ker Mednarodni olimpijski komite in NHL ter NHLPA še vedno niso dosegli dogovora o nastopu prav vseh najboljših hokejistov na svetu. Elitna severnoameriška liga in igralski sindikat sta postavila nekaj pogojev za nastop, ki pa jih MOK ne želi kar tako sprejeti, saj bi se sprožil plaz iz drugih "profesionalnih" lig in tekmovanj.

Načeloma vsi za, a dogovora pa še kar ni
NHL od MOK-a pričakuje status pokrovitelja oz. vsaj lastnika medijskih pravic, s čimer bi imela NHL pravico do objave in predvajanja video posnetkov iz Sočija, hkrati pa predvsem sindikat želi boljšo nastanitev in več vstopnic za igralce ter njihove družine. Ker nastop NHL-ovcev prvič po letu 1998 ni zagotovljen v kolektivni pogodbi, so se vpletene strani v zadnjih tednih že dvakrat sestale, pri čemer pa je prišlo le do manjšega napredka.

Načeloma so vse strani za nastop najboljših hokejistov na zimskih olimpijskih igrah, kjer od Nagana dalje uživa hokej na ledu posebno mesto, a vse dokler ne bo na papirju nastop Anžeta Kopitarja za Slovenijo ni zagotovljen.