To je bil prvi osnutek olimpijskega dresa. Foto: Hokejska zveza Slovenije
To je bil prvi osnutek olimpijskega dresa. Foto: Hokejska zveza Slovenije
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar v Sočiju ne bo nosil risa, ker ta ni uradni simbol države. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Hokejska zveza Slovenije je imela v torek prvi sestanek na Olimpijskem komiteju Slovenije. Na sestanku so se pogovarjali o različnih možnostih sodelovanja, beseda pa je tekla tudi o hokejskem dresu in nacionalnih barvah. Predstavniki Hokejske zveze so predstavili dres, ki so ga skupaj s proizvajalcem Nike oblikovali na zadnjem letnem kongresu IIHF v Helsinkih.

Niso prepovedali, le izrazili zadržke
OKS je izrazil zadržke do belo-modro-rdeče kombinacije, ker se razlikujejo od barv, ki so sprejete kot nacionalne barve Slovenije. Predstavniki OKS-a niso odredili, da mora slovenska olimpijska hokejska reprezentanca svoj dres tem barvam prirediti, so pa poudarili, da bi bili v tem primeru edini v slovenski olimpijski družini, ki bi bili drugačni.

Hokejska zveza Slovenije se je po premisleku in pogovoru z nekaterimi igralci tako odločila, da ne bomo drugačni, saj želijo biti dejaven del slovenske olimpijske družine.

Razingar: "Mi igramo za Slovenijo"
Kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar je tako za spletno stran hokejske zveze povedal: "To odločitev močno podpiram. Igralci, ki smo si olimpijske igre priigrali, ne želimo biti nekaj drugačnega znotraj olimpijske družine. Želimo biti del tega, in to v celoti. Če so se na OKS-ju in MOK-u odločili, da so uradne barve Slovenije modro-zeleno-bele, mi to sprejemamo in bomo igrali s srcem - za Slovenijo. Smešno bi bilo, da bi bili vsi slovenski športniki v Sočiju oblečeni enotno, edino mi bi bili v barvah na primer Slovaške. Zakaj le? Mi igramo ZA Slovenijo, in če bi nam rekli, da so naše barve fluorescenčno rumene, bi enako zagnano igrali zanje. Temu prepiru okoli barve našega dresa je treba narediti konec. Hrvate vidim z letala, pri nas pa ne veš, ali smo Slovaki, Čehi ali kaj tretjega. Vsaka slovenska reprezentanca ima neke svoje barve… Moje mnenje je, da bi bilo treba poenotiti vse reprezentance, da bi bili prepoznavni. Ne zgolj za Olimpijske igre! Torej, igralci podpiramo odločitev in bomo s ponosom nosili predpisane barve Slovenije."

Hokejska Zveza Slovenije in OKS zdaj pripravljata nov dres, ki bo v barvah olimpijske družine.