Trumpa je krogla zadela v desno uho. Foto: Reuters
Trumpa je krogla zadela v desno uho. Foto: Reuters

"To, kar je nekdanjega predsednika Trumpa zadelo v uho, je bila krogla. Cela krogla ali deli krogle, izstreljene iz puške pokojnega subjekta," je sporočil FBI, potem ko je njegov direktor Christopher Wray v sredo v kongresu dejal, da ni zanesljivo, kaj je Trumpa zadelo v uhelj.

Trump je pred dvema tednoma na predvolilnem zborovanju v podeželskem kraju Butler v Pensilvaniji preživel poskus atentat, ko je strelec s strehe bližnjega poslopja ustrelil proti njemu osem nabojev. Trump je bil ranjen v desni uhelj, medtem ko je atentator ubil udeleženca zborovanja in dva ranil, preden so ga ubili ostrostrelci tajne službe.

Ameriški mediji poročajo, da naj bi bil Trump užaljen, ker ljudje dvomijo, da je bil ustreljen z nabojem, sporočilo FBI-ja pa naj bi zdaj teorije zarote o tem odpravilo. Njegov nekdanji osebni zdravnik v Beli hiši Ronny Jackson je v petek sporočil, da ni nobenega dokaza, da bi šlo za kaj drugega kot kroglo.

Tiskovni predstavnik Trumpove kampanje Jason Miller je dejal, da so kakršne koli trditve, da je Trumpa zadelo kaj drugega kot krogla, "zarotniško sranje".

To, da je Trump le za las ušel smrti, je postalo glavna zgodba njegove kampanje pred novembrskimi volitvami. Številni njegovi podporniki pravijo, da se ima za preživetje zahvaliti božjemu posredovanju, medtem ko sam Trump v svojih govorih omenja svoj stik s smrtjo.

"Prejel sem naboj za demokracijo," je dejal Trump svojim podpornikom na shodu v Grand Rapidsu v Michiganu 20. julija.

Trump je medtem v petek sporočil, da se vrača na kraj zločina in bo imel kmalu v Butlerju še eno politično zborovanje v čast ubitega 50-letnega prostovoljnega gasilca Coreyja Comperatoreja, vendar ni navedel točnega datuma.

39-letni Vance je bil na kongresnih volitvah leta 2022 izvoljen v senat. Foto: Reuters
39-letni Vance je bil na kongresnih volitvah leta 2022 izvoljen v senat. Foto: Reuters

Nekateri Republikanci dvomijo o Vanceu

Trump je v četrtek na televiziji Fox News zatrdil, da ne načrtuje menjave svojega podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea, čeprav se je senator iz Ohia zapletel v kontroverznosti zaradi preteklih izjav, ankete pa kažejo, da ga večina Američanov ne podpira. Med republikanci so se zato pojavili dvomi glede izbire.

Trump je Vancea izbral za podpredsedniškega kandidata prvi dan republikanske konvencije v Milwaukeeju le dva dni po tem, ko je bil nanj izveden poskus atentata. Analitiki televizije MSNBC menijo, da je bil tisti trenutek tako prepričan o zmagi na novembrskih volitvah, da je le iskal nekoga, ki deli njegovo ideologijo in mu bo poslušen, ne pa nekoga, ki bi mu lahko zagotovil dodatne glasove.

"Vance navdušuje volivce, vendar le tiste volivce, ki jih že navdušuje Trump. K mizi ne prinaša nobenih novih volivcev," je za medij The Hill izrazil eden od nezadovoljnih republikanskih kongresnikov, ki niso želeli biti imenovani. Tradicionalni republikanci med drugim nasprotujejo Vanceu, ker ne podpira pomoči za Ukrajino, ne privlači zmernih volivcev ali volivk in ne širi volilne baze. Nobeden od njih tega sicer ni želel javno povedati, poroča The Hill.

Še posebej zaskrbljeni so zdaj, ko je predsednik Joe Biden odstopil od tekme za ponovno izvolitev in predal štafeto Kamali Harris, kar je demokratski stranki vlilo veliko nove energije.

Najpomembnejše za podpredsedniškega kandidata v ZDA je bilo sicer običajno, da kandidatu za predsednika ne dela škode. Vance pa je po poročanju medijev zadnje dni večkrat razburil volivce, predvsem s starejšimi izjavami, ki jih zdaj nekateri obujajo iz spominov. Med drugim z izjavo, da bi morali državljani brez otrok plačevati višje davke, kar sicer že plačujejo, ker ne dobivajo olajšave za otroka. "Moramo nagrajevati dobre stvari in kaznovati slabe in posameznike brez otrok bi morali bolj obdavčiti," je dejal leta 2021.

Sorodna novica Aniston nad Vancea zaradi pripombe o ženskah brez otrok: "Upam, da jih bo vaša hči lahko imela"

Istega leta je podpredsednico Harris napadel, ker nima bioloških otrok, ampak le dve posvojeni hčerki. "Državo nam vodijo demokrati, ki so kup dam z mačkami brez otrok, razočarane nad življenjem in izbirami, ki so jih sprejele, in željo, da smo razočarani tudi drugi," je izjavil za televizijo Fox News.

Prav tako je leta 2021 izjavil, da bi morali starši dobiti dodaten glas na volitvah v imenu svojih mladoletnih otrok.

Vance je v petek za radijsko oddajo Megyn Kelly dejal, da so bile njegove izjave sarkastične, mediji pa jih potvarjajo. Zatrdil je, da ne kritizira ljudi brez otrok, ampak demokratsko stranko, ki je proti družinam in proti otrokom.