Trumpu se je na odru pridružila žena Melania, ki se zadnje čase ne pojavlja veliko v javnosti. Foto: Reuters
Trumpu se je na odru pridružila žena Melania, ki se zadnje čase ne pojavlja veliko v javnosti. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik, ki se bo na novembrskih volitvah poskušal vrniti v Belo hišo, je imel v uvodnih trenutkih, ko je sprejel že tretjo republikansko predsedniško nominacijo, zanj nenavadno spravljiv ton z obljubami, da bo predsednik vseh Američanov.

"Nocoj stojim pred vami s sporočilom samozavesti, moči in upanja. Čez štiri mesece bomo imeli neverjetno zmago in bomo začeli največja štiri leta v zgodovini naše države. Skupaj bomo sprožili novo dobo varnosti, blaginje in svobode za državljane vseh ras, ver, barv in prepričanj. Kandidiram za predsednika vse Amerike, ne le polovice Amerike. S polovico Amerike ni zmage," je začel.

Nadaljeval je z opisom poskusa atentata, ko je nanj v soboto na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji streljal 20-letnik in ga ranil v uho.

"Slišal sem glasno žvižganje in začutil, da me je nekaj zelo, zelo močno udarilo v desno uho," je dejal v govoru, med katerim mu je desno uho še vedno prekrivala preveza. "Rekel sem si, uau, kaj je bilo to? Lahko je samo krogla," je povedal in dejal, da se lahko samo vsemogočnemu Bogu zahvali, da lahko zdaj govori na konvenciji.

"Povsod je bila kri, a na neki način sem se počutil varnega, saj sem imel Boga na svoji strani. Če ne bi premaknil glave v zadnjem trenutku, bi morilčeva krogla popolnoma zadela svojo tarčo in danes me ne bi bilo tukaj z vami," je dejal. "Pred vami v tej areni stojim le po milosti vsemogočnega Boga," je zatrdil.

Množico v dvorani je prosil za minuto molka za ubitega gasilca, čigar uniforma je bila na odru z njim, in dejal, da so za družino ubitega zbrali že več kot šest milijonov dolarjev.

Trump je še vedno nosil obliž čez ranjeno uho. Foto: Reuters
Trump je še vedno nosil obliž čez ranjeno uho. Foto: Reuters

Napoved deportacije migrantov

Nadaljevanje govora je potekalo bolj v njegovem slogu, ki so ga vajeni Američani od leta 2016, ko je prvič kandidiral za ameriškega predsednika. Čeprav je predsednika Joeja Bidna omenil le enkrat, saj ni jasno, ali bo novembra njegov tekmec na volitvah, pa ni varčeval z napadi na njegovo administracijo, za katero je dejal, da uničuje državo.

Trump je trdil, da tega, kar je naredila njegova vlada, ni naredila še nobena vlada v zgodovini, in napovedal, da bo njegova prihodnja vlada ustvarjala uspehe, ki jih svet prav tako še ni videl nikoli doslej. "Svet nas bo spet spoštoval, naše meje bodo popolnoma varne, gospodarstvo bo raslo v višave, obnovili bomo mir, stabilnost in harmonijo na svetu, vendar moramo najprej rešiti državo pred čisto nesposobnim sedanjim vodstvom, ki viša inflacijo in uničuje dohodke kot še nikoli v zgodovini," je dejal.

Razen samohvale veliko konkretnih predlogov ni bilo. "Ameriko bomo popeljali v višave, ki jih svet še ni videl," je dejal in trdil, da je bilo v času njegove vlade vse fantastično, zdaj pa je vse katastrofalno.

Za množične prihode migrantov na južno mejo z Mehiko je znova uporabil izraz "invazija" kot že večkrat prej, ko je govoril o tej temi. "Postali smo odlagališče za svet, ki se nam smeji," je dejal in napovedal, da bo njegova administracija, če se vrne v Belo hišo, "zagnala največjo deportacijo v zgodovini naše države".

"Takšne krize nezakonitega priseljevanja, kot jo imamo mi, svet še ni videl. Ustavili bomo invazijo, ki pobija več sto tisoč ljudi v naši državi na leto," je dejal in zatrdil, da nezakoniti priseljenci kradejo delovna mesta temnopoltim v ZDA.

Za kazenske obtožbe proti njemu je okrivil demokratsko zaroto in opozoril, da bo Biden sprožil tretjo svetovno vojno, medtem ko je zase zatrdil, da je sposoben rešiti vsako mednarodno krizo in lahko konča vojno s telefonskim klicem. "Naši nasprotniki so podedovali miren svet in ga spremenili v planet vojne," je dejal navdušenim privržencem.

Trumpov uro in pol dolg govor je najdaljši govor kakšnega predsedniškega kandidata na nacionalni konvenciji. Foto: Reuters
Trumpov uro in pol dolg govor je najdaljši govor kakšnega predsedniškega kandidata na nacionalni konvenciji. Foto: Reuters

Omenil je "kaotičen" umik Američanov iz Afganistana leta 2021, ko so talibani bliskovito zavzeli od vojn razdejano državo.

"Opogumljena zaradi te katastrofe je Rusija napadla Ukrajino. Izrael je doživel najhujši napad v svoji zgodovini in zdaj Kitajska obkoljuje Tajvan," je povezal aktualne krize po svetu.

Napovedal je, da bo nad ZDA zgradil obrambni ščit, kot je protiraketni sistem "železna kupola", ki ga uporablja Izrael.

Zeleno politiko vlade je označil za prevaro, ki viša inflacijo, in jo bo končal, obljubil je vrnitev vse proizvodnje v ZDA, pod njim bo vse zgrajeno v Ameriki, ukinil bo davke na napitnine, zaščitil bo zvezni pokojninski sistem in zdravstvo za upokojence.

Obljuba "pozabljenim" Američanom

Govor je zaključil s posvetilom "pozabljenim Američanom" in jim obljubil, da jih sam ne bo pozabil. "Vsem pozabljenim moškim in ženskam, ki ste bili zapostavljeni, zapuščeni in odrinjeni, ne boste več pozabljeni," je dejal ob koncu več kot uro in pol dolgega govora.

Pred govorom so prikazali film o njegovem življenju, množica je pozdravila prihod nekdanje prve dame Melanie Trump, ki se je na tribunah pridružila drugim članom družine, Trumpa pa je predstavil direktor podjetja za borilne veščine UFC Dana White. Pred tem je govoril tudi nekdanji poklicni rokoborec Hulk Hogan ter Trumpov sin Eric.

S Trumpovim govorom se je končala republikanska konvencija, na kateri so poleg potrditve predsedniške kandidature potrdili tudi podpredsedniškega kandidata senatorja J. D. Vancea iz Ohia.

Potrdili so tudi strankarsko platformo za naslednja štiri leta, ki je ostra do nezakonitih priseljencev, vendar prekinja s polstoletno tradicijo in ne omenja prizadevanj za popolno prepoved splava po vseh ZDA.

Demokrati bodo imeli svojo konvencijo sredi avgusta v Chicagu, ni pa jasno, koga bodo potrdili za predsedniškega kandidata. Pred Trumpovim govorom je bilo vse več nepotrjenih medijskih informacij, da naj bi predsednik Biden po uvodnem kljubovanju resno razmišljal o odstopu od kandidature.