Melania se je v rdečem Diorjevem kostimu pridružila možu po koncu njegovega maratonskega govora. Foto: Reuters
Melania se je v rdečem Diorjevem kostimu pridružila možu po koncu njegovega maratonskega govora. Foto: Reuters

54-letna nekdanja manekenka je v Fiserv Forum v Milwaukeeju, prizorišče letošnje konvencije republikanske stranke, vstopila sama, oblečena v eleganten rdeč Diorjev kostim, ob zvokih klasične glasbe, Beethovnove devete simfonije, kar je bil kar precejšen odmik od country in rock napevov, ki so doneli po zvočnikih v zadnjih štirih dneh. Lahko se ji očita marsikaj, pomanjkanja prezence pač ne.

Sorodna novica Trump sprejel predsedniško nominacijo: Bog je bil na moji strani

Kot piše BBC, je bila Melania ob svojem težko pričakovanem vstopu videti bolj kot na modni pisti kot pa na politični konvenciji – in podobno skrivnostna, enigmatična in rahlo distancirana kot vedno.

V Sevnici rojena nekdanja prva dama se je možu po rekordno dolgem govoru pridružila na odru, tik preden so se na udeležence konvencije spustili baloni. 78-letni Trump jo je pozdravil z nasmeškom in objemom, ona pa ga je poljubila na lice. Nato jo je prijel za roko in se sprehodil čez oder, pri tem pa so se jima pridružili še ostali člani Trumpove družine.

Vse odkar je bil Trump prvič izvoljen za predsednika leta 2016, se Melania nikdar ni držala pravil in norm ameriške predsedniške politike.

V nasprotju z drugimi prvimi damami se je v Beli hiši držala bolj zase in se osredotočala na ozko področje tem, ki so ji bile bližje, kot je denimo dobrobit otrok, ni pa bila nikdar zares angažirana kot ostale, raje se je posvečala sinu Barronu (18). Mimogrede, tudi on je bil opazno odsoten med konvencijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Umetnost njenega posla

Po Trumpovem odhodu iz Bele hiše se je samo še bolj umaknila in se je le redko pojavljala v družbi moža – tudi takrat, ko bi to skoraj pričakovali. Tako je ni bilo ob možu ne med njegovimi sodnimi procesi, ne na političnih zborovanjih, ne na sobotnem shodu, ko je preživel poskus atentata, in ne v ponedeljek, ko je uradno postal kandidat republikancev na letošnjih predsedniških volitvah.

Sorodna novica Melania Trump - izmuzljiva prva dama

"Melania počne, kar Melania hoče," je dejala Mary Jordan, ki je napisala The Art of her Deal ("Umetnost njenega posla"), biografijo nekdanje prve dame. "Je izrazito neodvisna in ne bo storila nečesa, samo zato, ker to počnejo drugi. Ne čuti nobene obveze, da bi morala storiti kaj, kar ji ne ustreza.”

Tudi zato je morda sprejeta s tako bučnim aplavzom Trumpovih podpornikov, kadar se pojavi, kot se je v ponedeljek zvečer, ko je vstopila v areno v Milwaukeeju ob navdušenem pozdravu množice, sprejeta kot nekakšna odrešenica, potem ko je ni bilo nikjer na spregled tudi po poskusu atentata na moža. In njeno odsotnost so nedvomno opazili vsi – kar pa ne pomeni, da niso bili navdušeni, ko jih je končno počastila s svojo prisotnostjo.

“Je zelo spretna in si je zgradila podobo skrivnostne, mistične ženske, zato je, ko se dejansko pojavi, učinek toliko večji,” je povedala Jordanova. "Ne pojavi se prav pogosto, se pa, ko jo Donald Trump zares potrebuje.”

Trump z družino in podpredsedniškim kandidatom J. D. Vanceom. Foto: Reuters
Trump z družino in podpredsedniškim kandidatom J. D. Vanceom. Foto: Reuters

Letos brez govora Melanie

Melanio je vsekakor težko prebrati in tudi sama le redko da vedeti javnosti, kaj ji roji po glavi. Izjema je bila njena neobičajno dolga izjava po streljanju na njenega moža.

"Pošast, ki je mojega moža prepoznala kot nečloveški politični stroj, je poskušala zatreti Donaldovo strast – njegov smeh, iznajdljivost, ljubezen do glasbe in navdih. Osrednji vidiki življenja mojega moža – njegova človeška stran – so bili pokopani pod političnim strojem," je med drugim zapisala v svojem odzivu na sobotni dogodek.

Od kandidatke za prvo damo se pričakuje, da spregovori na konvenciji, kar je Melania sicer storila leta 2016, ko je napovedala nastop svojega moža, a vse skupaj ni šlo najbolje, saj so ji kritiki očitali, da je bil njen govor plagiat tistega Michelle Obame, ko je leta 2008 na demokratski konvenciji napovedala svojega moža Baracka. Krivdo za spodrsljaj je prevzel njen tekstopisec.

Delegate je nagovorila tudi na konvenciji leta 2020, tokrat pa Melania ni stopila pred mikrofon, čeprav so to storili Trumpova sinova Don mlajši in Eric, snaha Lara in vnukinja Kai, pa tudi Usha Vance, ki je napovedala nastop svojega moža, Trumpovega podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea.

A kot poudarja BBC, ji tega niti ni bilo zares treba. Dovolj je bil že njen markanten prihod, s katerim je ponovno dokazala, da obvlada svojo podobo. "Njena odsotnost je lahko včasih njena prednost," še piše BBC.