Nekateri viri navajajo, da najstarejša oljka na svetu raste v Libanonu, iz njenih plodov pa še danes pridelujejo olje. V Sloveniji raste Najstarejša oljka v Sloveniji raste v Seči , stara pa naj bi bila okoli  štiristo let. (Fotografija je simbolična) Foto: MMC RTV SLO
Nekateri viri navajajo, da najstarejša oljka na svetu raste v Libanonu, iz njenih plodov pa še danes pridelujejo olje. V Sloveniji raste Najstarejša oljka v Sloveniji raste v Seči , stara pa naj bi bila okoli štiristo let. (Fotografija je simbolična) Foto: MMC RTV SLO

Grški pesnik Homer je olivno olje imenoval "tekoče zlato", dano od bogov. Domovina oljk je Sredozemlje, v Sloveniji pa oljke rastejo na Goriškem in v Istri, saj bi jih drugod pa bi jih hitro "pokončala" pozeba. Zanesljivo je, da so ljudje uživali oljke že pred 5000 leti, saj so na ozemlju današnje Turčije, Izraela, Palestine, Sirije in Libanona, našli ostanke koščic in lesa ter zapise na tablicah iz tistega časa. Iz latinskega imena za oljko – Olea, v večini indoevropskih jezikov izhaja beseda olje.

"Tekoče zlato, kot tudi pravijo oljčnemu olju, ima visoko vsebnost biofenolov in izjemno ugodno maščobno kislinsko sestavo, ki blagodejno vpliva na naše zdravje," pojasni predstojnik Inštituta za oljkarstvo dr. Bojan Butinar in doda: "Dokazano je, da pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov. Številne raziskave pa tudi dokazujejo, da oljčno olje varuje pred artritisom, koronarnimi boleznimi in rakom na dojki."

Rafinirano, deviško in ekstra deviško
Varovalni učinki oljčnega olja so posledica visoke vsebnosti antioksidantov, ki pa jih vsebujejo le deviška oljčna olja, ki jih dobijo s stiskanjem zdravih plodov pri ne previsoki temperaturi z izključno mehanskimi postopki. Razlika med deviškim in ekstra deviškim oljčnim oljem pa je v tem, da kategorija ekstra deviško, ne sme imeti senzoričnih napak. Senzorično neoporečnost preverjajo za to usposobljeni preizkuševalci, za uradno veljavne teste jih mora biti najmanj osem. "Olje ocenjujemo v temnih kozarcih, ker barva ni pokazatelj kakovosti, odvisna je od pigmentov, ki so v olju, pigmeti pa so odvisni od sorte oljk iz katerih je bilo proizvedeno olje," pove licenciran preizkuševalec z Inštituta za oljkarstvo dr. Vasilij Valenčič. Po predpisani zakonodaji je potrebno za uvrstitev v ustrezno kategorijo poleg senzorične ocene, izvesti še spektrofotometrijsko preiskavo v UV, določiti peroksidno število in vsebnost etilnih estrov. Ti določajo neprave mešanice ekstra deviških oljčnih olj z olji slabše kakovosti, ki jih v trgovini najdemo pod imenom oljčno olje in so sestavljena iz rafiniranih oljčnih in deviških oljčnih olj.

Za liter oljčnega od 3,99 do 34,00 evrov
Od kakovosti oljčnega olja je odvisna tudi cena, ki sicer ni vedno merilo kakovosti. Najpogosteje pa velja, da so najcenejša rafinirana oljčna olja, najdražja pa ekstra deviška. A tudi med najkakovostnejšimi oljčnimi olji so velike razlike v ceni. V eni izmed trgovin smo našli najcenejšega za 11 evrov za liter, najdražje pa stane kar trikrat več. Senzorični test obeh olj, ki ga je opravil dr. Vasilij Valenčič, je pokazal, da ima cenejše ekstra deviško oljčno olje zelo blago sadežnost, ki spominja na oljko, vendar prav veliko arom ni prisotnih. Pri dražjem olju pa je poleg sadežnosti test pokazal tudi druge arome, ki spominjajo na mandelj in sveže pokošeno travo.

Kako naj potrošnik ve katero oljčno olje je dobro?
Ker olja v trgovini pred nakupom ne moremo pokusiti, moramo pozorno brati deklaracije. "Pomembno je, da je naveden rok uporabnosti in datum proizvodnje ter kdo polni in stekleniči olje. Od leta 2016 pa bo deklaracija morala vsebovati tudi hranilne vrednosti," pojasni dr. Valenčič in poudari, da bolj sveže kot je oljčno olje, boljše je. Seveda se lahko odločimo tudi za nakup pri oljkarju, kjer je prednost ta, da olje lahko pred nakupom pokusimo. Rok trajanja oljčnega olja je običajno 18 mesecev, a le če ga bomo hranili v temnem prostoru pri temperaturi med 14 in 20 stopinj Celzija.

Zdravo je le, če ga uživamo zmerno
Ekstra deviško olje je primerno za peko in cvrtje, saj je pretežno sestavljeno iz enkrat nenasičene kisline, ki ji pravijo tudi oleinska kislina. "V primerjavi z nekaterimi drugimi nenasičenimi maščobami, ki so v drugih oljih, kasneje oksidira oziroma kasneje razpade pri višji temperaturi. Kljub vsej svoji dobrohotnosti, pa je oljčno olje še vedno maščoba in je priporočena dnevna količina za odraslo osebo 20 gramov na dan," še pove naš sogovornik.

Ana Vojnović Zorman

Grški pesnik Homer je olivno olje imenoval "tekoče zlato", dano od bogov. Domovina oljk je Sredozemlje, v Sloveniji pa oljke rastejo na Goriškem in v Istri, saj bi jih drugod pa bi jih hitro "pokončala" pozeba. Zanesljivo je, da so ljudje uživali oljke že pred 5000 leti, saj so na ozemlju današnje Turčije, Izraela, Palestine, Sirije in Libanona, našli ostanke koščic in lesa ter zapise na tablicah iz tistega časa. Iz latinskega imena za oljko – Olea, v večini indoevropskih jezikov izhaja beseda olje.