Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Pogovori o prihodnosti • oddaje

Pogovori o prihodnosti Umetnost in umetna inteligenca

16.10.2024

O vplivu umetne inteligence na umetnost bodo v oddaji razpravljali Vuk Ćosić, spletni interaktivni umetnik, Sašo Sedlaček, profesor na Katedri za video, animacijo in nove medije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter dr. Polona Tratnik, s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in z Inštituta IRRIS za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja. Pogovori prihodnosti je serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki v medsebojnem pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Družboslovni in naravoslovni vpogledi v raznolike teme; od podnebne krize, do najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških premikov ob globalizaciji, migracijah in vojaških spopadih.

Pogovori o prihodnosti Globalizacija in vzpon azijskih držav v 21. stoletju

09.10.2024

V tokratni oddaji Pogovori o prihodnosti bodo gostje izmenjavali mnenja o globalizaciji ob vzponu azijskih držav v tem stoletju, posebno pozornost bodo namenili Kitajski. Razpravljali bodo sinologinja dr. Maja Veselič s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, japonolog in jezikoslovec, zaslužni profesor dr. Andrej Bekeš s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter politolog dr. Marko Hočevar s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Pogovori prihodnosti je serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki v medsebojnem pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Družboslovni in naravoslovni vpogledi v raznolike teme; od podnebne krize, do najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških premikov ob globalizaciji, migracijah in vojaških spopadih.

Pogovori o prihodnosti Prihodnost jezika

02.10.2024

V oddaji Prihodnost jezika bodo sogovorniki poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšne spremembe lahko v slovenskem jeziku pričakujemo do leta 2050. Svoja razmišljanja bodo predstavili dr. Marko Stabej z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, dr. Simon Krek z Instituta Jožef Stefan in Centra za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani ter Ina Poteko, mlada raziskovalka z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Pogovori prihodnosti je serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki v medsebojnem pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Družboslovni in naravoslovni vpogledi v raznolike teme; od podnebne krize, do najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških premikov ob globalizaciji, migracijah in vojaških spopadih.

Pogovori o prihodnosti Družina v digitalnem svetu

25.09.2024

Pogovori prihodnosti je serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki v medsebojnem pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Družboslovni in naravoslovni vpogledi v raznolike teme; od podnebne krize, do najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških premikov ob globalizaciji, migracijah in vojaških spopadih. V oddaji Družina v digitalnem svetu bodo sogovorniki razpravljali o vse večjem vplivu digitalnega sveta na posameznika, družino ter družbo. Svoje izkušnje, razmišljanja in nasvete bodo predstavili Maja Vreča, sodelavka ARNES-a in Centra za varnejši internet SAFE.SI, Mija Repenšek, svetovalka na Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT in dr. Žan Lep, socialni psiholog in raziskovalec na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in na Pedagoškem inštituta v Ljubljani.

Pogovori o prihodnosti Umetna inteligenca, pravo, etika in družba

22.08.2024

V šesti oddaji iz niza pogovornih oddaj o izzivih prihodnosti, v katerih poglede izmenjujejo najrazličnejši strokovnjaki in misleci, se bodo gostje lotili pravnih, etičnih in družbenih izzivov ob skokovitem razvoju umetne inteligence. Svoje misli bodo delili: dr. Maja Bogataj Jančič z Inštituta za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIP, dr. Igor Bijuklič s Pedagoškega inštituta v Ljubljani in Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem ter Filip Dobranić z Inštituta za novejšo zgodovino.

Pogovori o prihodnosti Pogled v vesolje

08.08.2024

Niz pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki je namenjen izmenjavi idej o izzivih sedanjosti in prihodnosti. V peti oddaji bodo trije astrofiziki razkrivali skrivnosti in možnosti odkrivanja vesolja. Gostje so: dr. Andreja Gomboc s Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, dr. Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter dr. Jurij Simčič z Instituta Jožef Stefan.

Pogovori o prihodnosti Mediji in digitalizacija

01.08.2024

V četrti iz niza pogovornih oddaj o izzivih sedanjosti in prihodnosti bodo sogovorniki razpravljali o medijih in novinarstvu v obdobju hitrega razvoja družbenih omrežij in digitalne tehnologije. Poglede in izkušnje bodo izmenjali: Gašper Andrinek, predsednik Društva novinarjev in novinar na Valu 202 Radia Slovenija, dr. Marko Milosavljević s Fakultete za družbene medije in urednica na spletnem portalu N1 Neda Došenović.

Pogovori o prihodnosti Stalna začasnost

25.07.2024

V tretji oddaji iz serije pogovornih oddaj, v katerih najrazličnejši sogovorniki premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti, sogovornice razpravljajo o posledicah vse večje prekarizacije dela, ki se zajeda v našo družbo in medsebojne odnose. Svoje poglede na to žgočo temo bodo predstavile: samostojna raziskovalka Eva Matjaž, socialna antropologinja dr. Nina Vodopivec z Inštituta za novejšo zgodovino in ekonomistka dr. Irena Ograjenšek z Ekonomske fakultete UL.

Pogovori o prihodnosti Podnebna kriza, izzivi in priložnosti

18.07.2024

Serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki ob pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti. V drugi oddaji bodo o izzivih in priložnostih podnebne krize razpravljali: Nina Štros iz Greenpeacea, klimatologinja dr. Tjaša Pogačar z Biotehniške fakultete UL in okoljski ekonomist Jonas Sonnenschein iz okoljevarstvene organizacije Umanotera.

Pogovori o prihodnosti Alternativne prihodnosti

04.07.2024

Nova serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi gosti odpira prostor za pogovor in izmenjavo idej o izzivih sedanjosti in prihodnosti. Sogovorniki se tako z družboslovnega kot naravoslovnega vidika lotevajo raznovrstnih tematik; od podnebne krize, najnovejših raziskav vesolja in kolonizacije Marsa, digitalizacije medsebojnih odnosov in procesov dela do geostrateških in političnih sprememb zaradi globalizacije, migracij in vojaških spopadov. V prvi oddaji bodo trije sogovorniki razmišljali o zagatah in priložnostih vse bolj digitalizirane družbe. V studiu bodo razpravljali: antropolog dr. Dan Podjed z ZRC SAZU, pravnica dr. Maja Bogataj Jančič z Inštituta za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIP ter računalniški inženir dr. Blaž Zupan s Fakultete za računalništvo in informatiko.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov