Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 20. dec. 2023

TV Maribor • Sre, 20. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Kakadudu, Božiček prinese toliko daril, kot si jih zaslužiš. Ne glede na to, koliko tečnariš in kričiš, da si glavni. Pepe za vse tri dobre može pripravi presenečenje in v resnici je glavni on. Ampak v Malem pristanu, na Ptuju pa je glavni nekdo drug … Te zanima, kdo? To izveš v naslednji oddaji. Navihano praznična bo!

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Narodni in univerzitetni knjižnici smo si ogledali razstavo Vesna – še vedno mlada o 70-letnici nastanka Vesne, prve slovenske filmske romantične komedije. Predstavljajo fotografsko, rokopisno in tiskano gradivo v spomin na ustvarjanje in odmev enega najpopularnejših filmov vseh časov. V Konzorciju bodo jutri predstavili knjigo Brez nagobčnika: Radio Študent – že od 1969, ki zajema več kot 50 let edinstvene zgodovine Radia Študent, njegov trdoživ boj za neodvisnost, poseben način delovanja in množico mladih ljudi, ki so (bili) vključeni v njegov program. Predstavljamo tudi knjižno novost Osmo življenje avtorice Nino Haratišvili, v kateri zgodbo sedmih generacij svoje družine mojstrsko prepleta z zanimivo zgodovino gruzijskega naroda. Knjiga je bila nominirana tudi za Bookerjevo nagrado.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: intelligens szövetek;
- a fodrász szakképzési program;
- a mius zenekar;
- klipek: Zentai Márk feat. Schoblocher Barbara, Blahalouisiana, Eva Boto, Bagossy Brothers Company.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: pametne tkanine;
- program poklicnega izobraževanja frizer;
- glasbena skupina mius;
- videospoti: Zentai Márk feat. Schoblocher Barbara, Blahalouisiana, Eva Boto, Bagossy Brothers Company.

Izjemno močan raznarodovalni pritisk na slovenskem Štajerskem na prehodu iz 19. v 20. stoletje je rodil tudi močan odpor in vrsto ljudi, ki so se z besedo in oročjem postavili v bran slovenstvu. Dr. Franc Kovačič, duhovnik iz Veržeja, je bil eden od njih. Maistrov sodobnik, ki pa se ni ukvarjal s politiiko, ampak predvsem z zgodovino. Je ustanovitelj Društva na narodopisje in zgodovino, predhodnika današnjih zgodovinskih društev, ki je s svojo razvejano dejavnostjo postavil temelje treh znanstvenih institucij v Mariboru. Janko Glazer mu je zato nadel naziv "oče znanstvenega Maribora". Na Pariški mirovni konferenci pa je bil med pogajalci glede poteka severne meje po razpadu Avstro-Ogrske.

TEKMOVANJE MLADIH EVROPSKIH FLORISTOV
Ko narava povečini počiva in nas le nekaj grmov razveseljuje s cvetovi, barvitimi plodovi in zimzelenim okrasjem, se v oddaji spominjamo dehtečega poletja. Konec avgusta so se v Arboretumu Volčji Potok pomerili mladi evropski floristi na bienalnem tekmovanju Eurofleurs. Zbralo se jih je 12, v dnevu in pol so morali ustvariti kar 5 cvetličnih izdelkov; od šopkov do drevesa iz vej. Kako jim je uspevalo, kaj jih je navdušilo za poklic in kdo je bil, po mnenju mednarodne žirije, najbolj natančen pri ocenjevalnih kriterijih, izveste v tokratni oddaji Na vrtu.

ADVENTNE DEKORACIJE GLEDALCEV
Predstavljamo že tretji sklop adventnih dekoracij naših gledalcev.

Predstavili vam bomo dva zanimiva projekta, Izročilo Brkinov in Krasa, ki prikazuje lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa in projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ozavešča o pomenu čiste pitne vode in premišljenem vključevanju le-te v turistično ponudbo. Skupaj bomo prelistali zelo zanimivo monografijo. Ob 150- letnici zadružništva pri nas je Zadružna zveza Slovenije izdala knjigo Zgodovina zadružništva na Slovenskem od leta 1856 do leta 1992. Prvič v vsej zgodovini je na podlagi arhivskega gradiva zgodovina zadružništva strnjena v znanstveno publikacijo. Času primerno se je kolegica Sabina tokrat odpravila na Idrijsko- Cerkljanski konec in preverila gastronomsko dediščino tega območja. Začeli pa bomo z zanimivo temo o pogozdovanju. Ali je pogozdovanje v požaru uničenih gozdnih površin res neustrezno, glede na to, da se Kras vedno bolj zarašča? V Parku Škocjanske jame menijo, da je čas za vračanje suhih kraških travnikov, ki omogočajo obstoj vrste zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst. V sežanski enoti Zavoda za gozdove odgovarjajo, pogozdovanje je rešilo Kras, ki je bil tisočletja gol. Vrnila se je prst, vrnilo se je rastje, vrnila se je narava. Kdo ima prav?

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- a XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalon kiállítása Lendván;
- 11. adventi gyalogtúra Szentlászlón;
- Családok karácsonya Csentében;
- a Lendvai Zeneiskola karácsonyi hangversenye;
- Iskolapad: az idősek digitális kompetenciáinak növelése.

Vsebina oddaje:

- razstava 22. mednarodnega madžarskega fotografskega salona;
- 11. adventni pohod v Motvarjevcih;
- Božič družin v Čentibi;
- božični koncert Glasbene šole Lendava;
- rubrika Šolska klop: dvig digitalnih kompetenc starejših.

Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor. Koncert, ki prinaša najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti, si vselej ogleda večtisočglava množica obiskovalcev vseh generacij.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V dolini se srečata bistra gorska in potočna stoječa voda, ki najprej nočeta teči skupaj in se držita vsaka zase. Potem pa ju tok ponese naprej in pomeša, kajti takšna je tudi narava življenja in proti toku življenja se pač ne da boriti, zato se mu je dobro tudi prepustiti.

Pepe nam zaupa skrivnost. Nečesa se boji. Ja, tudi Pepe ima strahove, boji se psov. Kakaduduja in Fosknerja to strašno zabava in lajata kot zmešana, Pepe pa se znajde in izdela psička, ki ne laja. Pravo presenečenje pa mu pripravijo otroci iz Idrije. Prepričani so, da lahko z njihovo pomočjo premaga strah … Jim bo uspelo?

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Na odru Cankarjevega doma so premierno izvedli predstavo Jeana Marbœufa: Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford v režiji Nikole Ljuca ter igralski zasedbi Jane Zupančič in Nataše Barbare Gračner. Ogledali smo si skupinsko razstavo članic in članov DLUM z naslovom Nepredvidljive simbioze. Več pa tudi o festivalu večjezičnosti in multikulturnosti multiCULINGO, ki ga ob pomoči Mestne občine Nova Gorica prireja novogoriški Zavod iManaLAB, letošnja tema pa je preseljevanje.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Slovensko ameriško poslovno združenje je v sodelovanju z mariborsko višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem in njihovo Restavracijo Sedem slovensko kulinariko predstavilo na zahodni obali Združenih držav. Kako je do dogodka prišlo in kakšen je bil odmev bomo izvedeli v tokratni oddaji Omizje. Z nami bodo direktorica šole dr. Tanja Angleitner Sagadin, Jurček Žmavc, direktor Slovensko-ameriškega poslovnega združenja s kratico SABA in mojster kulinaričnih spretnosti Sebastjan Plevčak. Bodite z nami v oddaji Omizje drevi ob 20. uri.

S poznavalko mačk in vodjo Minami Kat, centra mačje kulture, smo govorili o zavetiških mačkah, o tem, kako jim olajšati bivanje v zavetišču in sam prehod v nov dom. Družili smo se s Shebo, psičko pasme airedalski terier in njeno širšo človeško družino. Opozarjamo na nevarnosti, ki jih prihajajoči prazniki prinašajo našim živalim. Predstavljamo raco – kreheljc. Predstavljamo avstralski projekt za ohranjanje populacije koal. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- a XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalon kiállítása Lendván;
- 11. adventi gyalogtúra Szentlászlón;
- Családok karácsonya Csentében;
- a Lendvai Zeneiskola karácsonyi hangversenye;
- Iskolapad: az idősek digitális kompetenciáinak növelése.

Vsebina oddaje:

- razstava 22. mednarodnega madžarskega fotografskega salona;
- 11. adventni pohod v Motvarjevcih;
- Božič družin v Čentibi;
- božični koncert Glasbene šole Lendava;
- rubrika Šolska klop: dvig digitalnih kompetenc starejših.

Ob razstavi Slovenski punk in fotografija v Cankarjevem domu razmišljamo o osemdesetih letih, ki so v naš prostor prinesla novo razmišljanje in nove oblike upora. Fotografski objektivi tako poklicnih fotoreporterjev kot akterjev na sceni so v tistem obdobju ujeli številne nove subkulture. Z gostjo v studiu bomo spregovorili o pomenu Festivala LGBT-filma. Spremljali smo podelitev evropskih filmskih nagrad, na kateri je slavil triler Anatomija padca francoske režiserke Justine Triet. Bili smo v Beogradu, kjer si je srbsko občinstvo v Jugoslovanski kinoteki lahko ogledalo mnoge slovenske filme, tam so minuli teden namreč potekali 9. Dnevi slovenskega filma. Vedno bolj pa je prepoznaven in obiskan tudi sejem ilustracije, ki tokrat poteka na Stritarjevi ulici v središču prestolnice. Srečali smo se z nekaterimi najpomembnejšimi ilustratorji, za katere je na sejmu največ povpraševanja.

Leta 2010 so Američani in Izraelci razvili škodljivo kodo Stuxnet. Z njo so okužili na tisoče računalnikov v iranskih jedrskih obratih in popolnoma ohromili približno petino iranskih centrifug za bogatenje urana, s tem pa močno upočasnili celoten iranski jedrski program. Črv Stuxnet je bilo najučinkovitejše in najbolj prefinjeno do zdaj razvito in uporabljeno kibernetsko orožje. To je bil tudi prvi velik napad ene države na drugo z računalniškim orožjem. Ko se napad razširi, lahko pride do kibernetske vojne. Kaj to pomeni?
Hiter razvoj digitalizacije še povečuje kibernetska tveganja. Vse bolj smo izpostavljeni posegom v osebne in druge podatke ter kraji intelektualne lastnine in denarja. Kako varni smo pred kibernetskimi napadi?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov