Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 30. sep. 2024

TV Maribor • Pon, 30. sep.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Elizabet s prijateljico Mario obišče lončarsko delavnico. Za svoji mamici bi radi izdelali darilo, glineni skledici. Tam se naučita delati z glino in oblikovati čudoviti posodi. Glino je treba tudi na poseben način sušiti. Čeprav sta stari le pet let, znata že čudovito delati za lončarskim vretenom. Mamici bosta nad njunim izdelkom zagotovo navdušeni.

Neokrnjena narava nam nudi ogromno zdravilnih in tudi zelo hranilnih rastlin. Težava je v tem, da jih slabo poznamo. Otroka bosta pripravljala čudovit napitek. Seveda bo Prunelius Cmok priskočil na pomoč tako z receptom kot opozorilom, na kaj je potrebno paziti, da ne bo, bognedaj, kaj narobe.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Vabljeni k ogledu

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme.
Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in na TV Maribor s slovenskim znakovnim jezikom.

Oddaja Utrip Ormoža predstavlja dogodke iz Spodnjega Podravja, kjer se vedno dogaja kaj zanimivega. Kjer ne zamujajo z razvojem, a ostajajo zvesti tradiciji svojega pogleda na življenje in svoji prleščini ter običajem, trdno povezanim z vinorodnim okolišem. Oddaja že več kot četrt stoletja beleži utrinke gospodarskih, političnih, kulturnih, športnih in drugih dogodkov v občinah Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.
Utrip Ormoža – informativno-magazinska oddaja KTV Ormož - v nedeljo ob 14.30 na sporedu Televizije Maribor.

Pregled tedna ptujske televizije PeTV je tedenska splošnoinformativna oddaja o dogodkih iz ptujske občine in okolice, ki zagotavlja uresničevanje pravice do javnega obveščanja in obveščenosti.
Oddaja je premierno predvajana enkrat tedensko in gledalcem ponudi pregledne informacije s področja politike, kulture, gospodarske in okoljske infrastrukture, umetnosti, zabave ter športa preteklega tedna.
Namen oddaje je gledalcem predstaviti dogajanje, naložbe, novosti in razvoj Ptuja kot najstarejšega mesta v Sloveniji.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. V rubriki »Ali je res?« raziskujemo in iščemo odgovore na večne dileme, znani Slovenci pa vam ponudijo idejo za zajtrk. V rubriki Jutranji heroji spoznavamo posameznike, ki so s svojimi dejanji navdihnili skupnost in pokazali, kaj pomeni biti pravi junak vsakdanjega življenja. Ponedeljek je tudi v znamenju zdravstvenih minut in domače lekarne, v kateri predstavljamo naravne rešitve za vsakodnevne težave. Skok v nov teden bo lepši v družbi oddaje Dobro jutro!

Dvojezična gledališka predstava Molk pripoveduje skoraj pozabljeno zgodbo Terezije Mičej in njene hčere Terezije. Koroški Slovenki iz Šentvida v Podjuni sta bili obdolženi kolaboracije s partizani. Leta 1944 so ju zaprli ter ju po zasliševanju in mučenju obsodili na smrt. Režiserka Nika Sommeregger jima je s tremi mladimi igralkami in mlado glasbenico postavila gledališki spomenik.
Narodne skupnosti in dvojezičnost kot gospodarski dejavnik. To je tema letošnje konference Mohorjeve, ki bo od 3. do 5. oktobra. Dogajanje se bo zaključilo s pohodom po Bistriški planini na Zilji.
In veliki finale televizijske nanizanke Nepozabno poletje – zadnje srečanje z Ajdo, Simonom in drugimi junaki serije. Bo konec zgodbe srečen?
http://slovenci.orf.at

26. maj 2017 ob 20.00, Mestni park v Mariboru, KONCERT SIMFONIČNEGA ORKESTRA SNG MARIBOR S SOLISTI, dirigent: Simon Krečič:
-G.Verdi: Uvertura k operi Moč usode;
-G.Verdi: Pace, pace mio Dio, arija Leonore iz opere Moč usode, solistka: Rebeka Lokar;
-G.Bizet: Chanson bohème iz opere Carmen, solistka: Guadalupe Barrientos;
-G.Bizet: Votre toast, je je peux vous le rendre, arija Escamilla iz opere Carmen, solist: Jure Počkaj;
-G.Verdi: Nel giardin del bello, arija Eboli iz opere Don Carlo, solistka: Irena Petkova;
-G.Puccini: Oh mio babbino caro, arija Laurette iz opere Gianni Schicchi, solistka: Sabina Cvilak;
-G.Puccini: Scuoti quella fronda di ciliegio, duet Čočo san in Suzuki iz opere Madama Butterfly;
-E.Kalman: Heia, heia, in den Bergen, arija Silve iz operete Kneginja čardaša, solistka: Sabina Cvilak;
-A.Lara: Granada, solist: Martin Sušnik.
Vabljeni k ogledu drugega dela koncerta!

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Vizionar je oddaja, v kateri v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike. V njej predstavljamo zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost.
Je deficitarni poklic lahko tudi sanjska služba? Na podjeten in privlačen način boste z obrtniškim delom in šolsko prakso spoznavali številne poklice, ki veliko obetajo. Seznanjali vas bomo z novostmi v svetu, ki kroji obrt in podjetništvo.
V oddaji pa bomo gostili podjetnike in obrtnike, ki močno izstopajo iz vsakodnevnih slovenskih okvirov. Njihova pogum in vztrajnost sta temelj za uspeh.

Krilate prijatelje med igro na cvetočem travniku ujame dež. Da bi jim ne premočil kril, se metuljčki po zavetje zatekajo od cveta do cveta. Naposled pa jim mokra krila posuši sončece, ki znova posije, in metuljčki nadaljujejo svoj radostni ples po travniku.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Romana Lesjak je magistrica upravnih znanosti, diplomirana upravna organizatorka, pravnica, ekonomski tehnik in administratorka, končala je tudi šolo za računovodje. Je ljubiteljica narave, lepe besede, knjig in zlasti poezije, ki jo še sama piše. Je karateistka in ljubiteljica rock glasbe. Že četrti zaporedni mandat je županja Črne na Koroškem.
Vabimo vas, da si pogovor z Romano Lesjak v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 30. septembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Tokrat bomo les spoznali še na en način in sicer na najbolj izpostavljeni površini naših domov, v vlogi, kjer ga premalo cenimo, čeprav se je v njej stoletja odlično obnesel. Govorimo o zunanjem ovoju, ki ga tvorijo skodle. Gremo v objem neokrnjene narave, v razkošno namestitev, ki ne tekmuje z lepotami okoliške kulise, temveč jih s svojo prisotnostjo le še nadgradi. Edinstvena pa ni le kulisa, ki daje obiskovalcu občutek, da bi se vršacev lahko kar dotaknil, temveč tudi v skodle odet objekt, ki je zrasel na mestu nekdanjega počitniškega doma.
Potrkali smo na vrata mladega oblikovalca unikatnega izdelanega lesenega pohištva. Potreba po tem, da si opremi dom, je Jana Bariča spodbudila k temu, da je kar sam poprijel za orodje in se lotil izdelave lesenega pohištva. Diplomirani arhitekt urbanist je tako svoje poslanstvo našel v rokovanju z lesom, njegovi estetsko dovršeni kosi pa so bili doslej deležni že številnih domačih in tudi tujih priznanj.
Vajeni smo, da so vrtovi, ki nastanejo ob pomoči strokovnjakov, seveda v sodelovanju z lastniki, polni vsebine, domišljeni in trajnostno naravnani. Pri snovanju takih vrtov avtorji upoštevajo specifike lokacije, podnebja, lege zemljišča, predvsem pa želje in zahteve naročnikov. Vse navedeno velja tudi za vrt, ki smo ga obiskali v bližini Ljubljane. Njegova posebnost je v tem, da je nastal po načrtu krajinske arhitektke, vendar ob odsotnosti lastnikov.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Sistem skrbi za starejše razpada pred našimi očmi. Medtem ko obnemogli starejši mesece in leta zaman čakajo v vrsti za dom, ima vsak četrti dom zaradi pomanjkanja osebja prazne postelje – nezasedenih je kar 1000. Starejšim nikakor ne morejo zagotoviti kopanja pogosteje kot vsakih 7 do 10 dni, opozarjajo. So predlagane rešitve – takojšnji 20-odsotni dvig plač zaposlenim ali 30-urni delovni teden za enako plačo – realni načrti ali utopija?

Ali naša država ljudi slovenskih korenin iz držav nekdanje Jugoslavije res ovira pri pridobivanju slovenskega državljanstva? Zakaj potomci Slovencev v tretjem in četrtem kolenu ne morejo dobiti državljanstva, če pred vložitvijo prošnje ne bivajo najmanj leto dni v Sloveniji? In zakaj tuji športniki lažje pridejo do našega državljanstva kot ljudje slovenskih korenin?

Dvojezična gledališka predstava Molk pripoveduje skoraj pozabljeno zgodbo Terezije Mičej in njene hčere Terezije. Koroški Slovenki iz Šentvida v Podjuni sta bili obdolženi kolaboracije s partizani. Leta 1944 so ju zaprli ter ju po zasliševanju in mučenju obsodili na smrt. Režiserka Nika Sommeregger jima je s tremi mladimi igralkami in mlado glasbenico postavila gledališki spomenik.
Narodne skupnosti in dvojezičnost kot gospodarski dejavnik. To je tema letošnje konference Mohorjeve, ki bo od 3. do 5. oktobra. Dogajanje se bo zaključilo s pohodom po Bistriški planini na Zilji.
In veliki finale televizijske nanizanke Nepozabno poletje – zadnje srečanje z Ajdo, Simonom in drugimi junaki serije. Bo konec zgodbe srečen?
http://slovenci.orf.at

Tokratno pričevanje se začne s pesmijo z naslovom V molitev naj se razboli beseda, ki jo prebere pričevalka Tilka Jesenik, rojena Balantič. Njeno pričevanje je nekaj posebnega, saj je v kar največji meri posvečeno spominu na njenega brata, pesnika Franceta Balantiča. Gospa Tilka z veliko prizadetostjo in občutenjem pesnikovega življenja in dela razkriva življenje njune družine in prednikov ter se nazadnje posveti njegovi poeziji in boju za njeno priznanje. France Balantič je v cvetu mladosti izgubil življenje ob partizanskemu napadu na domobransko postojanko v Grahovem jeseni 1943. Umrl je v ognju, kot je v eni od svojih pesmi preroško napisal. Njegove silovite pesmi so za marsikoga vrhunec slovenske poezije v preteklem stoletju. »Moja življenjska zgodba je zgodba pesnikove sestre. Naš rod izvira iz Kamnika in Kamnik je moje mesto. France ga je imel najraje, sanjal je o njem tudi, ko ni bil doma,« pripoveduje gospa Tilka. Mamini sorodniki pa so bili s Krasa na Notranjskem. Mama, ki se je navzela kulture v službi pri nadučitelju v Višnji Gori, se je omožila v Kamnik: »Naša mama, moja mama je bila zelo odločna, zelo inteligentna, bolele so jo socialne razlike. Ni prenesla poniževanja in krivic ter se je vsemu temu uprla in pokazala svoj ponos. Nikoli ni klonila ali priznala, da je manjvredna kot tisti, ki so imeli denar, ki so bili izobraženi.« Oče je bil bolj molčeč, veliko je pretrpel: »On se o težkih stvareh sploh ni pogovarjal, njega je bilo groza tega, kar se je dogajalo. Bil je pa zelo, zelo načitan. Izraze, ki jih uporablja France v svojih pesmih, je pobral od očeta, ki je imel tako izviren star slovenski jezik. France je imel beležko in si je njegove besede zapisoval.« Oče je bil prizadet, ko so Nemci zavzeli Jugoslavijo, ko so začeli pobijati talce, se spomni Tilka. Udarila je tudi revolucija – partizani so ubili dve priljubljeni učiteljici. S sinom in bratom Francetom so med vojno skoraj pretrgali stike, saj je bil Kamnik pod nemško, Ljubljana pa pod italijansko okupacijo. Tako niso vedeli, kaj se je s Francetom zgodilo. Pisal je, da je vse v redu in da se kmalu vidijo. Po eni od italijanskih racij je končal v koncentracijskem taborišču Gonars skupaj s slikarjem Marjanom Tršarjem. Bil je zelo slaboten po hudi pljučnici in je komaj preživel. Tam so nastali Gonarski soneti. Po vrnitvi se je pridružil vaškim stražam oz. domobrancem. Šel je branit svoje ljudi pred svojimi ljudmi, pravi pričevalka Tilka, ki na ta način opiše vso tragiko državljanske vojne, ki je pogubila brata. V nadaljevanju spremljamo boj za priznanje veljave in spomina na dolgo zamolčanega pesnika, ki je trajal vse do padca komunizma in še naprej. Tilka Jesenik pripoveduje tudi o svoji družini, o svojem pedagoškem poklicu in razmišlja o svoji preteklosti. Skrbita jo prihodnost slovenskega jezika in ravnanje z učitelji. Vir navdiha in moči je zanjo vera, hvaležna je Bogu za dar življenja in tudi za preizkušnje.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov