Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. maj. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 11. maj.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V galeriji ZDSLU smo si ogledali skupinsko razstavo mladih umetnic in umetnikov Svežina in moč umetnosti: Odsevi družbe, ki se sprašuje, kakšna je umetnost prihodnosti, v izolski Galeriji Insula pa smo bili na razstavi Homo sacer prekmurskega akademskega slikarja Igorja Banfija. Prebrali smo roman Ersija Sotiropoulosa Kaj je ostalo od noči, ki se navdihuje pri enem večjih modernih grških pesnikov, Kavafisu. Ob najnovejših vesteh, da je iranski režim hudo kaznoval enega vidnejših režiserjev Mohammada Rasoulofa, bo prihodnjih 14 dni na portalu 365 izjemoma spet na voljo njegov film Zlo ne obstaja.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kako zaslužiti denar? Za sladoled, igrače in druge življenjsko pomembne reči. Kakadudu ima idejo! Postavil bo stojnico in prodajal Pepetove izdelke. Iznajdljivo! Vendar posel ne more uspeti, če ti izdelki izginjajo … Na srečo otroci iz Kopra dobro vedo, kaj se dogaja in kdo je tat. Zanima tudi tebe? To boš izvedel v naslednji oddaji Ribič Pepe.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Bubi, Bibi in Boni se na gobah igrajo skok v višino. Bibi prosi Bubi, naj na supergobo ne skoči sama, a Bubi prošnjo kar presliši. Ko visoko odskoči, jo čaka presenečenje: drugačen gozd. Na supergobi še enkrat skupaj odskočijo in zagledajo cvetlično polje. Napotijo se proti rožnemu vrtu. Tam se Boni spoprijatelji z veveričkom, ki jim razodene skrivnosti pomladi. Tri sovice se odločijo nabrati vsaka svoj šopek rož, darilo za mami. Mami doma iz treh šopkov naredi enega in jim zapoje pesmico o tem, da je v življenju najlepše vse početi skupaj.

Cmokci se znajdejo sredi velikega nereda! Pospravijo ga in vse predmete postavijo na pravo mesto, pri tem pa se celo zabavajo. Kasneje uživajo v zelo pomembnem prigrizku.

Cofek se z izleta v gozd vrne z novimi prijatelji. Groza, Cofek ima bolhe! Najbolj od vsega sovraži strašansko smrdljivi šampon proti bolham, zato preizkusi vse trike, da bi se izognil umivanju.

Ko zunaj nastopi mraz, medvedi običajno zaspijo. Ernest pa trdi, da je nizkih temperatur vajen. Celestinca se odpravi po moko k prijateljem, ko se razdivja snežni metež.

Mila je šestletna deklica. Svoji mami rada pomaga hraniti veveričke. To ni tako enostavno! Čeprav so majhne živalice zelo mehke, so tudi zelo nagajive in potrebujejo veliko pozornosti.

Poletimo s Kriškraški, ki bodo trdno na tleh, a se bodo dotikali oblakov. Kako je to mogoče? Prepustimo se pilotu bobru Boru in Filipu, velikemu strokovnjaku za letala. Sestavil in izdelal jih bo kar nekaj in nam o njih povedal veliko zanimivosti.

Nejko je stopil pred črke in Zofko ter zaigral na violino. No, poskusil je zaigrati na violino. Brez uspeha. Njegova violina ni prava. Še dobro, da Ada pozna pravega izdelovalca godal. S kot stopite v njegovo delavnico ob Zofki in spoznajte črko G!

Firbcologi so vabljeni na sestanek hišnega sveta, kjer se bodo pogovarjali o novem lastniku Marku Mercini. Odlično! Skrajni čas! Težava pa nastopi, ko ugotovijo, da gre na sestanek lahko le en predstavnik iz vsakega stanovanja, njih pa bi šlo … no, pet, morda šest? In kaj zdaj? Najbolje, da pravično izvolijo svojega predstavnika! Medtem Hugo in Tine spoznavata demokracijo v Državnem zboru, Lars in Ajša Tonja izvajata pravo firbcološko raziskavo, Ema in Simon pa sta si nadela lasulje, brke in brade maskerjev Televizije Slovenija.

Napočil je dan sončnega mrka. Pri Throckmortonovih se pripravljajo na dobrodelno zbiranje sredstev za muzej in seveda na sončni mrk. Teodozija in Henry se mrščita, saj morata za ta dogodek obleči kostum. Will je Horovo oko skril v Igralnici za peni, toda oko noče ostati skrito.

THEODOSIA/Francija, Nemčija/ 2021

Scenarij: Joe Williams (po knjižni predlogi Theodosia and the Serpents of Chaos avtorja R.L.Lafeversa)
Režija: Matthias Hoene
V glavnih vlogah: Eloise Little, Yasmina El-Abd, nana Agyeman-Bediako, Frankie Minchella

V 30. oddaji se za zadnji stol v finalu borijo Gabriel, Nik in Jure iz OŠ Ljudski vrt Ptuj (rumeni) ter Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (vijolični), v Hitrih lončkih pa Maks, Benjamin in Lara iz OŠ Toma Brejca Kamnik in Aljaž, Lovro in Tian iz OŠ Radlje ob Dravi. Že v Hitrih celicah je precej napeto, vse pa se tudi lepo rima. Med vprašanji tekmovalci obiščejo Azijo in Arktiko, pomagajo racam, da ne zmrznejo, in nam zaželijo lahko noč. V labirintu jih odnese na Mars in zamesijo testo, žepnine pa ne zaslužijo dovolj. Odgovor, za koga je odločilno zadnje vprašanje in čigavi možgani so si izmislili magento, dobite v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V današnjem Infodromu lahko izveste, kakšno je bilo na OŠ Domžale razpoloženje pred nacionalnim preverjanjem znanja iz materinščine. Mlade smo vprašali tudi, kako drugače je pisati zaokroženo besedilo v primerjavi s sporočili na telefonu. Jutri bo v švedskem Malmöju finale tekmovanja za pesem Evrovizije. Naša Metka že ves teden spremlja dogajanje za odrom in pred njim. Govorila je tudi s predstavnico Slovenije Raiven. Obiskali smo še dragomeljske Sovice, letošnje državne prvakinje med osnovnošolskimi ekipami v cheerleadingu in OŠ Velika Nedelja, od koder prihaja ekipa, ki sodeluje na tekmovanju Formula 1 v slovenskih šolah.

V prvi epizodi šeste sezone Osvežilne fronte bodo glavna tema bratje in sestre. O tem, kaj pomeni biti starejša sestra in mlajši brat, kdaj so bratje in sestre zavezniki in kdaj se med njimi pojavi rivalstvo ter tekmovanje za starševsko naklonjenost, pa tudi o svetovno znanih sestrah in bratih bodo razmišljali ustvarjalci tokratne Osvežilne fronte.

Za zdravljenje bakterijskih okužb uporabljamo antibiotike. Toda zaradi njihove prevelike in nepravilne uporabe postajajo bakterije proti njim odporne. Nekaj bakterij, ena izmed njih je MRSA, je odpornih že proti skoraj vsem znanim antibiotikom. Vendar imamo še eno orožje: bakteriofage, viruse, ki uničujejo bakterije.
Pred odkritjem penicilina so bakterijske okužbe že zdravili z bakteriofagi, potem pa je njihovo raziskovanje in zdravljenje z njimi na Zahodu zamrlo. Danes je raziskovanje bakteriofagov spet v zagonu. Tudi slovenski raziskovalci iščejo nove bakteriofage in raziskujejo možnosti njihove uporabe za zdravljenje.

Bog je z manj kot 300 besedami, zajetimi v 10 zapovedi pred skoraj 3500 leti, razglasil pravilnik ravnanja, da bi nas varoval na naši življenjski poti, ki je polna težav. Največje med njimi niso znanstvene ali tehnične, temveč moralne narave.
Smo pozabili na izvirne Božje zapovedi, kot so zapisane v Svetem pismu? Je bolj pomembna Božja ali človeška beseda?
Vabljeni k razmišljanju o zakonu, ki osvobaja in ne omejuje.

Pogovarjali smo se s črnogorsko pisateljico in aktivistko za pravice žensk Tijano Rakočević, prisluhnili virtuozu na harmoniki Urošu Jezdiću in se pozanimali, kaj je bosanskega publicista Hamzo Ridžala spodbudilo k temu, da se je z 20 let starim avtomobilom odpravil po Svilnati poti, dolgi 24 000 kilometrov. V oddaji tudi o težavah makedonskih priseljencev s potnimi listi.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Na sprehodu ob Ptujskem jezeru smo srečali kačo kobranko. Družili smo se z učenci Živalovarstvenega krožka na OŠ Ormož prav na dan, ko so jih obiskali pisateljica Nuša Jezeršek in začasna skrbnica psov Vida Šinkovec s psičko Milo. Opozarjamo na solarni dermatitis, ki so mu podvržene predvsem bele mačke. Predstavljamo zgodbo rešene malamutke Gale, ki je v novem domu v družbi dveh mačakov. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Prihodnji teden se odpravljamo v Logatec. Obiskali smo podjetje PS Logatec, kjer so že od leta 1991 zanesljiv partner za celovite potrebe avtomatizacije proizvodnje. V Rogaški Slatini pa smo spoznavali obrt izdelovanja orgelskih piščali.

"Pri nas se nikakor ne ukvarjamo s politiko, še najmanj pa z uredniško". (Marta de Villeneuve)

Medijska zarota proti udarnemu tabloidu Blisku bo razkrita z udarnim intervjujem same odgovorne urednice. Čeprav se Vili trudi okrog Monike in jo zaman spominja na njuno romanco "v torek ob pol treh", je njegova spolna opredeljenost v očeh kolegov še vedno nejasna. Veronika, tudi globoko prizadeta zaradi odnosa kolegov do nje, se tolaži z velikimi količinami krofov, išče pomoči preko telefona za odvisnike od hrane in najde maščevanje v nelektorirani številki Bliska. Usodna zamenjava se zgodi, ko Marta osebno intervijuva slavno operno pevko Degenijo Debarovski. Ali Blisku grozi neizogiben škandal?

Konec aprila je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Ljubljani pripravila mednarodno konferenco Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha, ki je združila tako domače kot tuje strokovnjake s tega področja. Med drugim so predstavili prve raziskave o duševnem zdravju oseb z izgubo sluha, več pa izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

V oddaji Rojaki, namenjeni Slovencev v zamejstvu in po svetu bomo predstavili Katoliško prosvetno društvo Šmihel pri Pliberku, več izvedeli o njihovem delovanju, zlasti v gledališki in lutkarski dejavnosti.
Osrednja gostja oddaje bo Andreja Kovač, vsestranska kulturna ustvarjalka in novodobna izseljenka - poklicno in zasebno pot nadaljuje v Kanadi, kjer dela kot režiserka in se je povezala tudi s Slovenci organiziranimi v tamkajšnja društva.
Za zamejski pomorski športni društvi v Italiji, Sireno in Čupo je letošnje leto eno najbolj prelomnih v njuni zgodovini. Prvo je staro sto let, drugo pa pol manj. Več v reportaži Dejana Jelačina.
Vabljeni k ogledu.

Kako tržijo in predstavljajo industrijsko dediščino na Jesenicah ter v idrijskem rudniku, ki velja za enega najstarejših v Evropi?
Park vojaške zgodovine v Pivki v teh dneh praznuje 20 let, odkar so iz ruševin nekdanjih italijanskih vojašnic postavili enega najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Ob koncu tedna se oči, Brina in Binka igrajo kipe. Binka je vsa iz sebe, ko zagleda žuželko v obliki lista. In ta list celo hodi. Očija pa igra »kipi« tako prevzame, da sploh ne opazi Binkinega vznemirjenja.

Danes se posvečamo družinam, naj so majhne ali velike, jedrne, razširjene ali sestavljene. Za nekatere miren pristan, za druge središče viharja. Včasih so bile družine z veliko otroki nekaj običajnega, danes so precejšnja redkost. V studiu gostimo Alberta in Leonido Mrgole, zakonski in psihoterapevtski par ter starša štirih odraslih otrok, ki tudi na podlagi lastnih izkušenj slovenske starše opremljata z veščinami za bolj harmonične družinske odnose. Veliko koristnih izkušenj in nasvetov, kako poskrbeti, da se bo vsak član družine počutil sprejetega in slišanega, bosta razkrila tudi nam. Obiskali smo devetčlansko družino Kmet. Medtem ko nekateri z dvema otrokoma komaj ohranjamo glavo na mestu, Petra in Boštjan dajeta vtis, da ni nič lažjega kot vzgajati in skrbeti za sedem otrok, saj to počneta obilico ljubezni, dobre volje, prisotnosti in dobro organizacijo. Partnerske zveze pa tudi razpadejo in ustvarjajo se nove. A če se to zgodi, to potem morda ni več le stvar dveh odraslih partnerjev, temveč lahko v novo zvezo s partnerjem pridejo tudi njegovi otroci in z njimi bivši partnerji. Odnosi v sestavljeni družini so tako popolnoma nov izziv. Kako se ga lotevajo in gradijo novo družinsko gnezdo, nam bosta zaupala Ivan in Ana z otroki.
Ob koncu oddaje bosta svoja razmišljanja o pomenu družine, pristnih odnosov, ljubezni in neuničljivi družinski vezi z nami delila Ana Dolinar in njen oče Janez Dolinar, legendarni radijski in televizijski voditelj, ki mu je vloga dedka ena izmed najljubših.

Ohranjanje lokalne arhitekturne dediščine je naloga vseh nas, prav posebno veselje pa je, ko k temu z vsem srcem prispevajo tudi tisti, ki se morda niso rodili na slovenskih tleh. Navdihujoča zgodba prihaja iz Škocjana pri Divači, prav nad osupljivimi Škocjanskimi jamami. V čudoviti vasici se je energični lastnik lotil prenove starega župnišča in sedaj ta hiša predvsem zaradi ohranjenih lesenih elementov zares diha z duhom preteklosti.
Obiskali smo oblikovalca lesa v njegovem družinskem domu, ki je poln umetelnih lesenih predmetov, umetniških kosov in igrivih idej. Les obdeluje z ročnimi mizarskimi orodji, pri čemer končni izdelek odseva tradicijo različnih tehnik stikov, spojev in izvedbo detajlov, kot so jih uporabljali že stari mojstri.
Pogosto vam pokažemo prenove družinskih hiš oziroma podstreh, ki postanejo dom za mlade. Tokrat pa gremo v klet. Ja, tudi v kleti se da urediti sodobno in svetlo stanovanje za mlado družino.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Junija bomo volivci na posvetovalnem referendumu med drugim odločali o legalizaciji konoplje za osebno rabo in rabo v medicini. Pobuda ni nova, a tokrat je z več strani slišati, da je predlog pripravljen površno in nedomišljeno. Predvsem ni jasno, kaj naj bi pomenil izraz omejena osebna raba konoplje. Po prvih informacijah naj bi se predlagatelji zgledovali po ureditvi v Nemčiji, kjer imajo lahko odrasli po novem pri sebi do 25 gramov konoplje. O tem, kakšni so pomisleki ob morebitni legalizaciji konoplje za rekreativno rabo, kaj bi bilo še treba postoriti na področju uporabe konoplje v medicini in kakšne so izkušnje s tem v tujini?

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Dokumentarec, posnet leta 1976, je prvi film o svetovno znani švedski glasbeni skupini Abba. V dokumentarnem filmu se s fotografijami iz osebnih albumov in spomini na odraščanje predstavijo posamezni člani skupine. Uspeh Abbe ni bil naključje: Anni-Frid in Agnetha sta bili že od rosnih let uspešni pevki, skladatelja Benny in Björn pa sta izhajala iz družin z glasbeno tradicijo. Dokumentarec slovi po šegavi pripovedi in razkritju skritega kotička, kjer so člani skupine ustvarjali glasbo.

ABBA-DABBA-DOO / Švedska / 1976 / režija: Leonard Eek in Per Falkman

V finalu Pesmi Evrovizije se bo predstavilo 26 skladb. Iz vsakega predizbora deset najboljših in Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija in gostiteljica Švedska, ki imajo že zagotovljena mesta v finalu. Zmagovalno skladbo 68. tekmovanja bo določilo glasovanje strokovnih žirij in glasovanje gledalcev. Slovenski gledalci bodo poleg že utečenega telefonskega glasovanja lahko prvič glasovali tudi prek spleta, glasovanje pa se bo v finalu začelo že po nastopu prve skladbe. Točke glasovanja slovenske žirije bo v Malmö sporočila Lorella Flego. Voditeljici finalnega večera bosta Petra Mede in Malin Åkerman.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov