Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 2. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 2. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Živali v Mavglijevem domovanju najdejo svojo hrano, zato ga obtožijo, da krade. Akela ga izžene iz volčjega tropa. V resnici pa je govorice sprožil Šir kan, da bi ujel osamljenega Mavglija.

Vabljeni k ogledu!

Celestinca zaloti Zeleno miš, kako na zelenjavnem vrtu krade korenje. Zelena miš ji pretresena
prizna, da to počne le zaradi svojega starejšega brata, ki jo želi za vsako ceno spremeniti v izurjeno tatico.

Učenci na ogled postavijo svoje slike in ravnatelj izbere tri najboljše, nato pa se zgodi nekaj nezaslišanega. V eni od izbranih slik zazeva luknja. Nekdo jo je zadel, toda s čim? Nezmotljivi začnejo preiskovati šolsko dvorano, nato pa njihova sošolka Esther rigne. Maudie zdaj ve, kaj ji je storiti: pokusiti mora sliko.

Skupini Wonderland se obeta obisk zastopnikov založbe Amber Road, ki bi jim lahko pomagali do plošče. Zato se Jordan odloči, da bo pripravil koncert. Hkrati si zamisli tudi majice s podobo skupine. Mami fantov bosta poskrbeli za tiskanje majic, Harryjev in Oakleyjev oče pa bo prevzel skrb za njihovo prodajo.

Novo sezono Osvežilne fronte ustvarjalci začenjajo zelo motivirano, zato so oddajo namenili kar motivaciji. Razmišljali so, kaj pomeni imeti dovolj motivacije, ali je prav, da se sproti nagradiš za mini uspehe, zakaj je pomembno verjeti vase in kako lahko tudi mladi uspešno predstavijo svojo podjetniško idejo.

Varstvo narave ima v Sloveniji dolgo tradicijo in je kot vrednota med Slovenci cenjeno. V kolikšni meri pa se tudi udejanja, kje in na kakšen način, v luči globalnih izzivov, kot so resnična ozaveščenost o pomenu naravnih okolij in virov za delovanje planeta, varovanju biodiverzitete, rodovitnosti tal ter izjemnih dragocenosti slovenske narave? S svojimi spoznanji na ta vprašanja odgovarjajo slovenski varuhi narave, ki si že desetletja prizadevajo za varovanje pestrosti, pomembnih življenjskih okolij in posameznih vrst, za rodovitnost tal in za sonaravnost v odnosu do virov našega planeta.

Družina Valič Gromovih se je prvič soočila s hudo obliko odvisnosti od računalnika. Zarja kaže zaskrbljujoče simptome – udeležila se je tekmovanja mladih astronomov in osvojila tretje mesto. Od takrat se sploh ne premakne več od računalnika. Polona ji zato omeji dostop do interneta, poleg tega pa jo hoče peljati na pregled k psihiatru. Dana se je hrčkov, ki jih je dobila za rojstni dan že naveličala, doma je obdržala le enega, ostale pa oddala. Še najbolj ji smrdi čiščenje kletke in išče vse možne načine, da bi Leon namesto nje očistil kletko. Kar na lepem pa Zarja družini predstavi svojega fanta, ki ga je spoznala ... le kje drugje kot na internetu ...

V četrti iz niza pogovornih oddaj o izzivih sedanjosti in prihodnosti bodo sogovorniki razpravljali o medijih in novinarstvu v obdobju hitrega razvoja družbenih omrežij in digitalne tehnologije. Poglede in izkušnje bodo izmenjali: Gašper Andrinek, predsednik Društva novinarjev in novinar na Valu 202 Radia Slovenija, dr. Marko Milosavljević s Fakultete za družbene medije in urednica na spletnem portalu N1 Neda Došenović.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Alexander Armstrong raziskuje Islandijo ‒ deželo ledenikov, gejzirjev in poletij, ko sonce nikoli ne zaide. Dih jemajoča pokrajina in edinstvena kultura Islandije sta ta nekoč negostoljuben otok spremenili v priljubljeno turistično destinacijo.

2. del:
Alexander Armstrong v tem delu potovanja najprej obišče skrajni zahod Islandije in si ogleda domačijo Erika Rdečega. Na severu pokusi znamenito islandsko jed, fermentiranega morskega psa, s posadko raziskovalne ladje jemlje vzorce morske vode in občuduje kite. Pridruži pa se tudi moškemu pevskemu zboru.

ICELAND WITH ALEXANDER ARMSTRONG / Velika Britanija / 2021 / Režija: Ed Venner

Juan de Dios Ramirez Heredia je ena največjih svetovnih romskih avtoritet. Med drugim je bil 13 let član evropskega parlamenta, bil pa je tudi eden izmed delegatov na zgodovinskem kongresu v Londonu leta 1971, kjer je zastopal Španijo. Ekskluzivni pogovor z gospodom Heredio je naša ekipa posnela v Barceloni. Vladni urad za narodnosti je pripravil evalvacijo programov za izobraževanje. Romski pomočniki opozarjajo na sistemsko diskriminacijo. Odpravili smo se še v Kočevje, kjer se že pripravljajo na praznovanje svetovnega dneva Romov.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Tokratna oddaja je posvečena vsem pogumnim Infodromovcem, ki so nam to sezono zaupali ali pokazali svoje hobije, težave, spretnosti ali nadarjenost. Spoznali smo Zalo in Tineta, ki sta se zaradi lanskih hudih poplav morala izseliti iz svojega doma. Adam je povedal, kako si zapomni vse obcestne table, Matija pa, kako pri njih obirajo oljke. Učenci z OŠ Sava Kladnika Sevnica so predstavili skrivnost najboljših elastmobilov, Inti in Sofija, kako postati spreten šahist, Brina in Mina pa, kako zmagati na plesnem tekmovanju.

Andréju vedenjska terapevtka svetuje, naj se terapije udeleži skupaj z Dirkom, da bi se spopadel s svojim ljubosumjem. Dirk z veseljem izjavi, da je pripravljen iti. André ne pričakuje nič dobrega in izkaže se, da ima prav. Vanessa prosi Roberta, naj ji ne da odpovedi, a si ta ne premisli. Leonard meni, da je odločitev prestroga, in prijatelja opomni, da vsi delajo napake. Bo Robert preklical Vanessino odpoved? Neznana lepotica ni navdušena nad Paulovim poskusom, da bi ji rešil življenje, in vztraja, da se ni želela ubiti. Paul bi neznanko rad ponovno videl, a ne ve, kje naj jo išče. Steffen prizna, da se je počutil izzvanega in da je pretiraval. Franzi je ganjena nad njegovo iskrenostjo. Ko Steffen naslednji dan svojemu bratrancu ponudi roko, jo Tim hladno zavrne in mu jasno pove, da ne bosta več prijatelja. Lucy in Bela praznujeta Lucyjino zmago na poslovnem teku in veselo načrtujeta prihodnost z denarno nagrado. Ko Bela spretno preusmeri temo na njuno prihajajočo poroko, se Lucy izogne vprašanju.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Rija in Krokodil nabirata borovnice. Rija skrbno opazuje, kaj počne. Če bo skrivaj jedel borovnice, mu bo jezik pomodrel. Rija v grmovju najde plišastega zajčka. Vzljubi ga na prvi pogled. Kot bi bil že od nekdaj njen. Izkaže se, da ga je izgubila druga deklica, ki ga išče med borovničevjem. A zajčka je našla Rija. Čigav je zdaj ta?

Vse je pripravljeno na noč čarovnic. Krokar dolbe še zadnjo bučo, medtem ko Koyaa že sladko spi. Sredi noči ga potopljenega v sen zbudi odeja, ki ga odkrije. Ne pusti se motiti in se pokrije nazaj, a odeja ne odneha. Prime jo z obema rokama, toda odeja ga s sunkom potegne iz postelje, da vzleti skupaj z njo. Z rokami vstran lovi ravnotežje na leteči odeji, dokler ga ta ne vrže na tla. Koyaa se ne zaveda, da ima to noč odeja za bregom še marsikaj ...

SKALNJAK JE DOKONČAN
Skalnjak Sebastjana Liparja bo tokrat dokončan. Tudi leva stran je bila urejena, na vrhu rahle brežine pa sta z Ana-Marijo posadila žumero. Ta palma je prezimna do - 10 st. C. Drobnim sončnicam podobne sanvitalije osvežijo reciklirana bela lonca, mesto dobi tudi zanimiv iglavec, čuga.

KROGLICE IZ BOKAŠI POTIČKE
Za pomoč pri dezinfekciji Mozirskega gaja je ob začetku počitnic prišel prav vsak par rok. Obiskovalci lani skoraj v celoti prenovljenega in z rastlinami oživljenega parka slovenskih vrtnarjev so oblikovali kakih 2 tisoč kroglic z efektivnimi mikroorganizmi. Ko dozorijo, bodo z njimi dezinficirali ribnike.

POLETNA NEGA OKRASNIH RASTLIN
V zavetju skalnatih sten v okolici Ajdovščine Ingrid Marc goji številne vrtnine. Zelo ljube ji okrasne rastline še posebej neguje v nadzorovanih kotičkih. Ob steklenjaku, polnem plodovk, se bohotijo hortenzije, ki pa imajo opešane liste. Svetuje Nevenka Breznik Beton iz kluba Gaia.

navrtu@rtvslo.si

Andrea je študiral fizioterapijo v Milanu in ni nikdar razmišljal, da bi se ukvarjal s pridelavo pomaranč kot njegov oče. Ko je spoznal svojo ženo Poljakinjo, pa se je odločil, da se preselita na Sicilijo, začneta pridelovati pomaranče, zasadita oljke in nova drevesa na degradiranih površinah ter ustvarita pravično zadrugo sicilijanskih kmetov. Ta danes prodaja sadje in zelenjavo po vsem svetu.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:40
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Gala večer slovenske popevke je koncert, posvečen slovenski popevki in drugim izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Pesmi izvajajo uveljavljeni slovenski pevci ob živi spremljavi velikega orkestra, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Solisti: Raiven, Gregor Ravnik, Nina Strnad, Lado Leskovar, Ana Soklič, Oto Pestner, Tinkara Kovač, Alfi Nipič, Vox Arsana Dirigent: Lojze Krajnčan.

Dokumentarno feljtonska oddaja Sledi, ki nastaja v produkciji Televizije Maribor, je vsebinsko osredotočena na osebnosti, pojave, stvari ter objekte, katerih sledi so na najrazličnejših področjih dobile trajni pomen. Oddaja, ki ima dolgo tradicijo, na poljuden način razkriva še neznane dimenzije nemalokrat pozabljenih del, vrednot, pomnikov ter druge snovne in nesnovne dediščine, vredne naše pozornosti. Avtorska oddaja pa v 25 minutnem formatu pušča trajne Sledi za prihodnje rodove.

Obala Galicije je dolga 1700 kilometrov in obsega tretjino španske obale. Galicija je pokrajina z bujnimi travniki in divjo atlantsko obalo. Zelena in modra sta barvi te dežele, ki so jo zaznamovali keltski običaji in spoštovanje narave. Percebeiri so ribiči, ki ob surovi galicijski obali nabirajo rakce, imenovane račji kljuni. To je nevarno delo; rakce je treba trgati s kot britev ostrih priobalnih skal. Zaradi težavnosti lova je cena te poslastice v imenitnih španskih restavracijah zelo visoka. Manolo Serans je percebeiro, ki poleg račjih kljunov nabira tudi školjke in rake. Njegova žena María in hči Manuela pa sta vešči priprave jedi iz morskih sadežev, pa tudi drugih tradicionalnih jedi, kot je empanada z listi repe, klobaso chorizo in lokalnim sirom.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ko se Črt po tridesetih letih vrne v rojstno vas prodati dediščino, se enodnevni posel razvije v odkrivanje preteklosti in skrivnostnih dogodkov, ki so zaznamovali kraj.

Črta so kot otroka poslali od doma. Trideset let kasneje se po očetovi smrti vrne v vas, da bi prodal podedovano hišo in gozd. Še preden mu uspe urediti prodajo, ugotovi, da je na pokopališču pokopan samo oče, ne najde pa groba svoje davno umrle mame. Skrivnostna preteklost družine in okoliščine, ko se zaplete z domačini, ga prisilijo da noč preživi v Trigradu.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov