Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 3. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 3. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Šmentana muha, naslednjo soboto se sploh ne bo pustila odgnati. Kakadudu bo namesto nje z muharnikom vedno znova zadel Pepeta. Morda bi morali na pomoč poklicati netopirje. Ja, tiste, ki jih bo spretni ribič izdelal skupaj z otroki. Bo muha na koncu le odletela? To navsezadnje niti ni tako pomembno, ker zabave v nobenem primeru ne bo manjkalo.

Reko obkroža močvirno rastlinje. Dan se bliža koncu. Vidrina mladička se igraje potapljata. Mama vidra ju opazuje. Ko ju pokliče, se mladička približata in poiščeta materino tačko. Trojica zaplava s z rečnim tokom in zapre oči. Lahko noč, vidre!

Grajski vrtovi so polni vodnjakov, ribnikov in vrtnic. Rija si domišlja, da je kraljična. Tako lahko vlada Krokodilu. Tudi Krokodil je lahko kralj! In vlada Riji. Dolgočasno je biti vladar. Najbolje je, da nihče ne nosi krone. Tako se lahko Rija in Krokodil spet svobodno odločata.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Sovice nestrpno pričakujejo obisk dedka in babice ob praznovanje dneva družine. Premišljujejo, s čim bi ju presenetile na ta posebni dan. Spomnijo se, da jim je dedek najraje pripovedoval basen o čričku in mravlji. Odločijo se, da jo uprizorijo. Bubi bo čriček, Bibi mravlja, Boni pa režiserka predstave! Ko dedek in babica končno prispeta, ju za dobrodošlico čaka najprej piknik in nato predstava. Nekje na sredini predstave se Bubi naenkrat ne spomni več besedila, pobegne in se skrije. Ko jo najdejo, je še zmeraj vsa osramočena. Dedek in babica bi jo rada potolažila, zato ji razložita, da je pomembneje razumeti vsebino zgodbe, kot pa se jo naučiti na pamet. Bubi zgodbo razume, zbere pogum, se vrne na oder, in predstava je na koncu velik uspeh! V gnezdu se vsi prisrčno objamejo in prisluhnejo mamini pesmici o praznovanju.

Nenadoma začne Ernest kihati in sploh ne more nehati. Po pregledu zdravnik ugotovi, da je Ernest alergičen na mišjo dlako!

Sjors je star sedem let in je zelo nadarjen za gimnastiko. Vadi z očetom in nam pokaže, kaj počne pred treningom. Tudi prehrana je pomembna: testenine, testenine in še več testenin.
Sjors nas popelje na trening, kjer vidimo, kako vadi zahtevno vajo. Najprej na ponjavi. Tokrat bo prvič poskusil premet nazaj. Vsi telovadci držijo pesti zanj, trenerka pa mu pomaga izboljšati tehniko. Mu bo uspelo?

Jaka je motorist in se z očetom odpravlja na vožnjo. Kako pripravita motor, kako poskrbita za vožnjo in kam se odpeljeta? Vse to v kriškraš kvizu z voditeljem bobrom Borom, pomočnikom Lovrom in pošastma, ki sta dežurni za nagajanje.

Nejko se nenavadno obnaša. Piska, hrešči, šepeta ali samo odpira usta. Kaj je izgubil? Adi se zdi, da se rešitev za njegovo težavo skriva v odgovoru na uganko. Lahko vam prišepnemo, da ima prav. S kot skočite v zofkasto družbo! Š kot še je prostor za vas.

Zoja sliši glasbo, vendar ne ve, od kod prihaja. Še nikoli namreč ni videla starega gramofona. Mimo starinarnice pride plesalka Maša Kagao Knez in se na čudovito glasbo zavihti v divji ples z gospodom Vikijem.

V tokratnem Krompirju bomo govorili o digitalni zasvojenosti in o tem, kako in kdaj omejiti uporabo digitalnih naprav. Svojo izkušnjo z digitalnim detoxom nam bosta zaupala Ben in Maks , gostja v studiu pa bo tudi Mija Repenšek iz Logouta, kjer pomagajo mladim iz digitalne zasvojenosti. Za protiutež bo Krompirjev studio postal tudi igrišče, saj bodo gostje mlade odbojkarice in odbojkarji Odbojkarskega kluba Kamnik, ekipe Calcit Volley. Odbojkarske žoge pa bodo navdih tudi za Krompirjev izziv.

V 19. oddaji tekmovalci kviza, Izak, Gašper in Marko iz OŠ Tabor Logatec (rumeni) ter Sara, Lilijana in Žan iz OŠ Gustava Šiliha Laporje (vijolični), poletijo v vesolje, šahirajo po možganskih poljih znanja in enotah za merjenje mase, prebirajo celice z vsemi čuti in podaljšajo čas osvetlitve za lepšo fotografijo. Rastlinska in pusta hrana jim ne diši, brez težav pa naredijo domače branje in prebarvajo Hitre celice. Kdo bo hitreje preko piramid priplezal do četrtfinala lončkov, OŠ Radlje ob Dravi (Aljaž, Lovro in Tian) ali OŠ Sladki Vrh (Žiga, Lara in Jure), pa v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Tokratna oddaja je posvečena vsem pogumnim Infodromovcem, ki so nam to sezono zaupali ali pokazali svoje hobije, težave, spretnosti ali nadarjenost. Spoznali smo Zalo in Tineta, ki sta se zaradi lanskih hudih poplav morala izseliti iz svojega doma. Adam je povedal, kako si zapomni vse obcestne table, Matija pa, kako pri njih obirajo oljke. Učenci z OŠ Sava Kladnika Sevnica so predstavili skrivnost najboljših elastmobilov, Inti in Sofija, kako postati spreten šahist, Brina in Mina pa, kako zmagati na plesnem tekmovanju.

V tokratni Osvežilni fronti boste izvedeli vse o poljubljanju. V Žličkanju so zbrali zadrege prvega poljuba, mlada novinarka Izabela je raziskovala, kaj se skriva v slini najstnice in kaj se s slino dogaja med francoskim poljubom. V studio Osvežilne fronte so povabili tudi Domna Valiča, ki bo pojasnil nekaj pojmov iz Slovarja spolne vzgoje, v Kviki kvizu pa se bosta na temo poljubov spopadla Jan in Peter.

Biobanke so organizirane zbirke človeških bioloških vzorcev in njimi povezanih podatkov za uporabo v medicinskih raziskavah. Prve so se prve pojavile šele v devetdesetih letih dvajsetega stoletja na Islandiji. Ena največjih in najbolj znanih biobank v Evropi, ki hrani 20 milijonov različnih vzorcev človeškega materiala, je v Gradcu v Avstriji. V Sloveniji imamo več manjših biobank, ki so del posameznih raziskovalnih ustanov. Predstavili vam bomo biobanko Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, v kateri je več kot 7000 vzorcev bolnikov za več kot 20 različnih bolezni. Kaj vse lahko raziskovalci odkrivajo s pomočjo vzorcev v biobankah?

Za akademskega slikarja Mateja Metlikoviča je atelje sveti prostor in hkrati vrt življenja, kjer že več kot trideset let seje semena žuboreče ustvarjalnosti. To je svet, kjer se zemeljske barve povezujejo z nebom, z motivi ptic, angelov, s simboli presežnega.

Posebna gostja oddaje Naglas je Amira Medunjanin ali – kakor jo imenujejo angleški novinarji – bosanska Billie Holiday. Sarajevčanka sevdah nadgrajuje z jazzom, rockom in celo klasično glasbo. Pogovarjali smo se tudi s protagonisti dokumentarnega filma Poljubi prihodnost. Ta pripoveduje zgodbo o zgodovinskem koncertu skupine U2 v Sarajevu leta 1997, ki je ogrela srca in pridobila glasove občinstva na nedavnem festivalu Liffe. Prisluhnili smo še režiserju in producentu Agronu Domiju, ki je poskrbel, da je filmski festival v Tirani postal prepoznaven tudi v svetu.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Tokratna oddaja je mačje obarvana. Pogovarjali smo se z dvema predanima skrbnikoma prostoživečih mačk. Spoznali smo pisano mačjo druščino na Učnem poligonu za samooskrbo Dole. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Dokumentarno feljtonska oddaja Sledi, ki nastaja v produkciji Televizije Maribor, je vsebinsko osredotočena na osebnosti, pojave, stvari ter objekte, katerih sledi so na najrazličnejših področjih dobile trajni pomen. Oddaja, ki ima dolgo tradicijo, na poljuden način razkriva še neznane dimenzije nemalokrat pozabljenih del, vrednot, pomnikov ter druge snovne in nesnovne dediščine, vredne naše pozornosti. Avtorska oddaja pa v 25 minutnem formatu pušča trajne Sledi za prihodnje rodove.

V prvi epizodi spoznamo Ceneta, ki je že več kot leto dni ločen, približno toliko časa pa je tudi že brez službe. Njegov prijatelj Boštjan, ki je doslej razvažal kruh za pekarno Slamnik, izpolnjuje vse pogoje za upokojitev, zato se je odločil, da bo svoje delovno mesto prepustil Cenetu. Boštjan Ceneta uvaja v novo službo, pri tem pa se izkaže, da je Boštjan eni od strank nudil tudi drugačne usluge. Na koncu pristaneta v pekarni, kjer vsi skupaj proslavijo Boštjanovo upokojitev. To je bil njegov zadnji delovni dan, odslej bo kruh razvažal Cene. Boštjan se veseli brezdelja, Cene pa je vesel, da ima spet službo, saj se je brezdelja v enem letu dodobra naveličal.

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini bomo predstavili merjenje sluha po Fowlerju in decibelu. S pomočjo strokovnjakov bomo prikazali različne postopke merjenja sluha, posebej pa se bomo ustavili ob metodi Fowler. Ta način merjenja sluha nas zanima predvsem z vidika ustreznosti meril, ki so podlaga za pridobitev pravic. Več o merjenju sluha, njegovih postopkih in merilih boste izvedeli v oddaji Prisluhnimo tišini.

16:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

16:45
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Zdravnica Binka vsem bolnikom s hudimi poškodbami takoj zagotovi zdravniško oskrbo. Le Hanka nestrpno čaka v čakalnici. Ker ni huje poškodovana, jo tam zadržuje sprejemna sestra Brina. Hanka se dolgočasi, pa zapleše ples, pri katerem se telo zvija, repek pa miruje. Ker kužki navadno z repkom migajo in telo miruje, zdravnico Binko ples tako navduši, da Hanko takoj sprejme v ordinacijo.

Lord Meldrum je po ženini smrti precej zanemaril svoje družabne obveznosti in hčerki ga morata kar precej pregovarjati, da se odloči spet enkrat prirediti svečano večerjo. Nanjo povabi kralja in kraljico Dalmacije, ki životarita v Londonu, tako kot množica drugih nekdanjih kronanih glav. Pripravijo pravi ceremonial, vadijo dalmatinsko himno o ''deželi svobodnih in ovac, deželi krav v travi, kjer z vej visijo jabolka'', prikleke in poklone. Hrano naročijo pri zunanjem dobavitelju in s tem globoko užalijo gospo Lipton. Kot piko na i za okrasitev mize naročijo velikega laboda iz sladkorja, državni simbol Dalmacije. Po vseh teh pripravah je razočaranje toliko večje, ko se veličanstvi pripeljeta v taksiju (pa še tega nimata s čim plačati), zdolgočaseno predremata slavnostni program in ne moreta skriti lakote ob bogato obloženi mizi. Ja, pa tudi labod se ne drži prav državniško.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Komična drama in romanca. Film pripoveduje življenjsko zgodbo Anne in Marca. Anna je risarka z impulzivnim in nenavadnim značajem, Marco je profesor fizike, ki trdi, da se življenje odvija po nekakšni vnaprej dani formuli. Njuno bežno srečanje postane zveza za vse življenje. In onadva sta pravzaprav junaka te ljubezenske zveze, ki kar traja in se zdi, da jo vzdržujeta dva superjunaka, ki imata posebno moč, da se lahko ljubita vse življenje.
Anni se zdi njuna zveza vredna stripovske obdelave. Razmišlja o risani zgodbi, ki bi pripovedovala o njuni zvezi kot o dveh superjunakih, ki premagata vse ovire na ljubezenski poti.

SUPEREROI / ITA / 2021
Režija: Paolo Genovese / Scenarij: Paolo Genovese, Rolando Ravello, Paolo Costella / Igrajo: Alessandro Borghi, Jasmine Trinca, Vinicio Marchioni, Greta Scarano, Angelica Leo, Linda Caridi, Gwendolyn Gourvenec, Elena Sofia Ricci, Beppe Severgnini, Flavio Parenti, Giacomo Mattia, Ermanno Casari …

22:20
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ridley v svojem baru zagleda novo pevko, ki ga takoj pritegne. Annie mu pojasni, da gre za Eve Marbury, ki je prišla iz Amerike, da bi pela na pogrebu lokalnega bogataša Varnhama. V pogovoru z Eve Ridley izve, da bi rada poiskala pogrešanega brata, in ji ponudi pomoč. Ker pa je minilo že skoraj 30 let, je iskanje oteženo. Eve pove, da je prijavila Lukovo izginotje, toda Carol dokumentov ne najde. Ridley prosi za pomoč radijskega voditelja Raya, saj upa, da bodo poslušalci morda kaj vedeli.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

2. del:
Po zajetju izraelskih športnikov na OI v Münchnu leta 1972 je takratni nemški minister za notranje zadeve, Hans-Dietrich Genscher, vodjo teroristov pregovoril, da je še enkrat podaljšal rok za usmrtitev. V zameno je morala nemška televizija trikrat pred peto uro popoldne objaviti cilj Črnega septembra – osvoboditev palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.

MUNICH '72 / Izrael / 2022 / Režija: Roman Shumunov

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov