Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 10. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 10. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kakaduduja moti, če je kdo po polžje počasen. Ampak kaj se zgodi, če se polžku začne muditi? To dobro vedo otroci, ki bodo naslednjo soboto skupaj s Pepetom prepevali polžjo pesmico. Tudi v rubriki Mali spretni prstki polžev ne bo manjkalo. Njihova ljubkost bo prevzela celo neustrašnega lisjaka Foksnerja.

Kita se igrata pod vodno gladino. S konicami plavuti rišeta po vodi, medtem ko z ogromnimi usti goltata velikanske količine vode. Jate rib že spijo. Svetloba, ki pronica v ocean, počasi pojema. Starejši kit tone v spanec in se postavi pokonci. Mlajši zaspi takoj za njim. Lahko noč, kita!

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Žarko in Živa sta pripravila zabavno igro skrivalnic za živali na dvorišču, toda Žarkov navdušen pristop ni uspešen, zato hoče odvreči svojo detektivsko čepico. Živa mora pomagati Žarku in poiskati skrite živali.

Bubi, Bibi in Boni se igrajo na obali in med letenjem oponašajo let drugih gozdnih živali. Radi bi leteli kot čebele, zato se jih odločijo poiskati in poizvedeti, zakaj letajo od cveta do cveta. V rožnem vrtu zagledajo čebelico. Približajo se ji in opazijo, da od cveta do cveta raznaša cvetni prah, ko nabira nektar. Bubi in Bibi sta tako neučakano radovedna, da z vprašanji kar prehitevata drug drugega. Čebelica ju skuša umiriti in jima pove, da bo nektar odnesla v čebelji panj, kjer ga bodo čebele delavke predelale v med. Sovice v domače gnezdo prinesejo satje, čebelje darilo za mami in očka. Hitijo jima pripovedovati o vsem, kar jih je naučila čebelica. In tudi o tem, da sogovorniku ne smemo nikoli segati v besedo.

Celestinca skrivaj prijavi Ernesta na glasbeno tekmovanje. Hkrati Ernest eno od Celestinčinih risb pošlje na natečaj v muzej, ne da bi ji to povedal. Glasbeno tekmovanje in razstava risb pa bosta na isti dan …

Sofia je vznemirjena, saj se bo naslednji teden udeležila svojega prvega tekmovanja v kotalkanju. Prijateljica Sela ji pomaga pri lastovki, elementu, ki bi ga Sofia rada izvedla. Po treningu se deklici v parku odločita, da sta pripravljeni na trening v dvorani. Tukaj bo Sofia dala vse od sebe v prostem programu. Trenerka Klavdija jo opazuje in spodbuja ter na koncu pove, ali Sofia lahko gre na tekmovanje ali ne. Držite pesti, da je Sofia dovolj pripravljena! Vsi padci na kotalkah menda niso bili zaman.

Lili in Mimi nas vabita na veselo glasbeno popotovanje, ustvarili bosta pravo zvočne mojstrovine in nas opremili z novim znanjem o glasbi. Zagotovo bosta pomagali tudi Lovru, ki sta mu pošasti Bu in Ba oprali note, zdaj je pred njim le prazen list papirja. Ojoj!

Zofa Zofka bi se rada šalila, zato ji Gaki skuša stkati šal. Delo mu kot ponavadi ne gre od rok. Malinka mu ponudi pomoč nadarjenega tkalca Pajkija, a Gakija od strahu odnese za Zofko. Bo Zofka na koncu dobila svoj šal? T kot to naj ostane skrivnost …

Kako so nekoč fotografirali? Seveda ne s telefoni, tako kot zdaj. Včasih so imeli za to fotoaparate. Zoja je navdušena nad fotoaparatom in novim gostom, ki neutrudno žonglira. Viki se boji, da mu Inan Du Swami ne bo razbil njegovih stvari. Ne, ne, brez skrbi, Viki, Inan je pravi akrobat, ki ima norčije rad.

Tokratni Krompir bo v znamenju ljubezni. S študentoma Lauro Buzeti in Aaronom Marcelom Veldinom, ki sta sodelovala v projektu Oh, ta ljubezen, ter mladimi debaterji iz mariborske Osnovne šole France Prešeren se bosta Gaja in Klemen pogovarjala o zaljubljenosti. V rubriki Kaj znaš pa ti? bosta predstavila mlado ornitologinjo Tiso, pridružila pa se jim bo tudi biologinja Staša Tome iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in skupaj bodo ugotavljali ali se ptički v času Gregorjevega res ženijo.

V 20. oddajo vstopimo s prestopom leta in spopadom uma med Nikoma in Markom iz OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana (rumeni) ter Sofijo, Mihom in Davidom iz OŠ Toma Brejca Kamnik (vijolični). V Hitrih celicah tekmovalci spreminjajo barve kot kuhan rak, premagujejo vojne in ustvarjajo umetne materiale. Vrnejo se v zgodovino Malih sivih celic in hitijo skozi blodnjak labirinta. Rumeni se korak za korakom sprehodijo po glavnih mestih Evrope, vijolični pa se razmigajo na parterju. Kdo se poda na stol četrtfinala in kdo podre letošnji rekord v Hitrih lončkih, OŠ Korena (Bine, Tia, Iva) ali OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Nikolai, Luka, Jakob), razkrivajo Male sive celice.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Izzivalka Hanka iz Slovaške je v šoli dobila priložnost vzgajati orla. Za malega orliča skrbi od prvega trenutka. Ko je orel primerno star, se Hanka z njim uri za sokolarko. Želi si prvič v življenju nastopiti v javnosti. Vendar pa je z letenjem svojega orla imela nekaj težav. Se bosta s Hanko izkazala že na prvem javnem nastopu?

V tokratni Osvežilni fronti boste izvedeli skoraj vse o zasebnosti na spletu. V Žličkanju se bo Manca srečala z ghostanjem, eden od priljubljenih dojenčkov bo imel težave zaradi hekanja, voditelj Rok in novinarka Izabela pa bosta verjetno marsikomu pomagala z nasveti o tem, kako varno objavljati na spletu.

Po dolgem potovanju z letalom skozi časovne pasove potrebujemo nekaj dni, da se privadimo na nov čas. Razlog je, da smo zmotili izločanje melatonina, ki usklajuje našo biološko uro. Hormon melatonin pri ljudeh in živalih nastaja v posebni žlezi v možganih kot odziv na temo, svetloba pa zavre njegovo izločanje. Pri ljudeh se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s kroničnimi motnjami spanja ali daljše nespečnosti pri ženskah v menopavzi. Ali je varen tudi kot prehransko dopolnilo?
Pri živalih vpliva na menjavo dlake in perja ter s tem povezano reprodukcijo. Kakšna je še njegova vloga pri živalih in ljudeh? Glejte Ugriznimo znanost!

Na Groharjevi ulici v Kamniku je od leta 2005 domovanje oziroma verski hram Krščanske verske skupnosti Jehovove priče. V centru živita tudi zakonca Gabor, ki sta se povsem posvetila življenju v skladu s svetopisemskimi vrednotami in delu za skupnost.

Srbska pravoslavna cerkev sv. Cirila in Metoda v Ljubljani je edina pravoslavna sakralna zgradba na Slovenskem. Temeljni kamen za cerkev so položili leta 1932, uradno pa je bila dokončana 23. oktobra 2005, ko jo je posvetil srbski patriarh Pavle. Takrat so v oltar položili tudi relikvije sv. Atanazija Velikega. Leta 2010 jo je mestni svet Mestne občine Ljubljana razglasil za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Romska glasba že od nekdaj navdušuje ljudi po vsem svetu. Pa vendar, zakaj je tako privlačna in prepoznavna, da jo lahko ločimo od ostalih zvrsti glasbe? To v Carigradu raziskuje doktorska študentka etnomuzikologije Burzu Yasin, s katero smo se pogovarjali med njenim obiskom v Ljubljani. Pozanimali smo se, kakšne so ugotovitve izvajalcev v okviru projekta Naprej: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov. Glasba je področje, za katero so Romi in Rominje še posebej nadarjeni. To velja tudi za Španijo oziroma Katalonijo, kjer si prizadevajo za to, da bi njihova glasba, ki se imenuje katalonska rumba, postala del Unescove kulturne dediščine.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Kdor potuje, širi svoja obzorja. Spoznava druge kulture pa tudi druge živalske vrste. V tokratni oddaji se spominjamo zgodb popotnikov, Brigite in Tomaža ter Oli Walkerja, ki je trenutno na poti okoli sveta s svojo psičko Carlitas. Svetujemo, na kaj pomisliti, če se na pot odpravljamo z mačko. Obiskali pa smo tudi slikovite soline Nin na Hrvaškem. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Dokumentarno feljtonska oddaja Sledi, ki nastaja v produkciji Televizije Maribor, je vsebinsko osredotočena na osebnosti, pojave, stvari ter objekte, katerih sledi so na najrazličnejših področjih dobile trajni pomen. Oddaja, ki ima dolgo tradicijo, na poljuden način razkriva še neznane dimenzije nemalokrat pozabljenih del, vrednot, pomnikov ter druge snovne in nesnovne dediščine, vredne naše pozornosti. Avtorska oddaja pa v 25 minutnem formatu pušča trajne Sledi za prihodnje rodove.

Cene se privaja na novo življenje, vendar vse ne gre gladko. Gospa Vera je v kruhu našla nekaj kar v hlebec nikakor ne sodi, in Cene je v zadregi. Izkaže se, da je za neprijeten zaplet odgovoren pek Jože, vendar Cene stvar razreši tako, da za Jožetovo malomarnost v pekarni nihče ne izve. Med Cenetom in Jožetom se tako začne spletati prijateljstvo, Cene pa tudi ugotavlja, da v pekarni niso vsi zadovoljni. Oče Ivan je že v letih, a vajeti pekarne še vedno drži v svojih rokah. To ni všeč Jaku, ki se je v hišo priselil pred nekaj leti. Z Ireno sta že dolgo par, vendar njuna zveza še ni obrodila sadov, in ravno to je tisto, kar najbolj žalosti Ireninega očeta.

Večina Slovencev ob imenu Valentin Stanič pomisli na Staničevo kočo pod Triglavom. Naši najvišji gori je prvi izmeril višino, sicer pa je bil duhovnik, gornik, pesnik, izumitelj in narodni buditelj. Rodil se je leta 1774 v Bodrežu pri Kanalu ob Soči in se nato šolal v Trbižu, Celovcu in Salzburgu. Še posebno pomemben je za gluho skupnost, saj je zaslužen za ustanovitev prve gluhonemnice na slovenskih tleh. V njej je izobraževal in pomagal gluhim učencem.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Z geografi ZRC SAZU je ekipa oddaje Na lepše merila še poslednje ostanke Triglavskega ledenika pod Kredarico. Stanje ledenika pa je osupnilo celo raziskovalce.
Kaj so "mirna območja" v Triglavskem narodnem parku in kako v Bohinju vzpostavljajo vez med kmetijstvom in turizmom?

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Brina in Binka si pri igri z robotkom Krempeljcem zaman prizadevata priigrati nagrado. Vselej se jima izmuzne. Doma si zato oči in mami izmislita igrico z nagradami, a oči se ne da kar tako. In nagrada se Brini in Binki še zmeraj nenehno izmika.

Timotejeva prijateljica gos je izgubila jajce. Mali Timotej daleč v zunanjem vesolju odkrije velikanski oblak plina in prahu. Se je jajce skrilo tja, od koder prihajajo male zvezde?

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Iz najemniškega stanovanja naravnost v hišo z lastnim bazenom? Se sliši preveč nedosegljivo? Naša gostitelja sta sanjala točno o tem in pred dvema letoma želje tudi uresničila. V Selu pri Zagorici, ki je le streljaj od dolenjske avtoceste, je njuna lesena montažna hiška prava kraljica na vasi.
Kako na malce manj kot dvajset kvadratnih metrov spraviš vse, kar dandanes v stanovanju velja za samoumevno? Kuhinja, toaleta, zakonska postelja, vsa bela tehnika, prha… Predstavimo mini stanovanje, dobesedno mojstrovino na majhni bivalni površini.
Ob vikend hišici med dolenjskimi griči so se lastniki vrsto let spopadali s strmim in nepovezanim vrtom. Po dveh desetletjih so se odločili za strokovno prenovo okolice. Nastal je prekrasen vrt s širokimi terasami, skladnimi prehodi in izbranim rastlinjem, ki navdušuje v vseh letnih časih.

Sir Ralph je imel v parku napad in je začasno nastanjen pri Meldrumovih. Prepričan je, da ga hoče njegova žena zastrupiti in zato mora Ivy vse preizkusiti, preden zaužije on, vključno z uspavalnimi tabletami. Ali bo Alfova znanka uspela prepričati gospo Lipton, da je njegova žena? Alf še vedno služi s prodajanjem kolačev, ki jih peče gospa Lipton in ko spozna prevaro, je čisto iz sebe.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Olimpijski dnevnik vsak dan ob 19.45 prinaša najzanimivejše novice s prizorišč olimpijskih iger v Parizu: o slovenskih nastopih, vrhuncih dneva in zanimivostih iz ozadja dogajanja, pogovore in analize pa bosta vodila Sara Benkovič in Anže Bašelj.
A ker so olimpijske igre več kot samo športni dogodek, v rubriki Voilà vsak dan spoznavamo Pariz, Francijo in navade gostiteljev največjega športnega dogodka na svetu.

Družinska komedija, tudi burka in romanca. Ana je mlado špansko dekle, ki hoče dobiti službo, da bi lahko obesila univerzo na klin in zapustila soseščino, v kateri živi že vsa ta leta in ji počasi preseda. Vsekakor tega njena mati Carmen ne sme izvedeti prezgodaj, saj se naokoli hvali prijateljicam, da »njena« študira in bo slej ali prej prerasla svoje okolje ali nekaj takega.
Carmen in njeni družini tudi sicer grozijo z deložacijo iz razvpite soseske, zato se mora družina nekako znajti, da ostane in preživi; spet pride Carmen do zamisli, kako ogoljufati agencijo za najemanje stanovanj z oddajanje sobe premožnemu Afroameričanu Arielu Brooklynu in sicer za polnih 700 eurov. Zadeve se zdijo vsaj zaenkrat urejene, a se v bistvu spet zapletejo, saj se zapleteta tudi Ana in Ariel …

WHEN BROOKLYN MET SEVILLE / ŠPANIJA / 2021
Režija: Vincent Villanueva / Scenarij: Juan Apolo, Nacho La Casa / Igrajo: Carolina Yuste, Sergio Momo, Estefanía de los Santos, Manolo Solo, Canco Rodríguez, María Alfonsa Rosso, Andrea Haro, José Ramón Serra, Neizan Fernandez, Asier Gago, Adelfa Calvo, Clare Durant, Luis Centeno, Maite Sandoval, Úrsula Díaz Manzano in drugi …

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Na radio pride obvestilo, da so Luka videli v bližnjem pubu, toda Ridley in Eve odkrijeta, da je to laž, saj je pub že dolgo zaprt. Ko obiščeta Raya, da bi dobila pojasnilo, ga najdeta mrtvega. Duncan Darwin jima razkrije, kaj sta Ray in Julian Varnham počela z mladoletniki na zabavah in to je razlog, da je Ray storil samomor. Ko ju pelje v zapuščeno vilo, ki jo je Julie zapustil Varnham, odkrijejo Lukovo truplo. Ridley pa ugotovi, kdo je ubil Julie.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

3. del:
Po 16-urnem merjenju moči je osem teroristov Črnega septembra in devet izraelskih talcev zapustilo olimpijsko vas. Poskus osvoboditve 234 palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov je spodletel, Lutif Isa Afif pa je nameraval zapustiti Nemčijo. Sledil je tragični razplet v vojaškem oporišču Fürstenfeldbruck.

MUNICH '72 / Izrael / 2022 / Režija: Roman Shumunov

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov