IME: Mitja in Matjan KRAJ: Zgornja Voličina ZANIMIVOST: Mitja vozi jadralno letalo, Matjan je padalec. GLAVNA DEJAVNOST: kunci in krškopoljski prašiči.

Brata Mitja in Matjan prihajata z majhne kmetije, ki jo je sprva podedovala njuna mama. Porodila se jima je ideja, da se tudi sama lotita kmetijstva, in tako sta razvila uspešen projekt, ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev ter z izdelavo odličnih mesnih izdelkov sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi.

Začetki njune poti segajo v leto 2016, ko so prišli na idejo, da bi imeli kunce. “Ti so redkost v slovenskem kmetijstvu, imajo pa zelo zdravo meso, ki je predvsem pomembno za zdravo življenje. Kunčje meso se recimo priporoča za bolnike s sladkorno boleznijo, na tržišču ga je pa zelo malo, večinoma uvoženo iz tujine,” pove Mitja. A tu se je zgodba šele začela.

Danes na kmetiji skrbijo za okoli 400 prašičev in 3000 kuncev. Matjan pojasni:“Štartala sva s kunci, potem pa sva še k temu dodala krškopoljske prašiče, pridelujemo pa tudi zelenjavo.”

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Mladi prevzemnik kmetije je Mitja, a oba brata imata pomembno vlogo na kmetiji. Ta je od začetka delovanja tudi zrasla, zato imata dovolj dela tudi njuni ženi, ki pomagata tako pri delu z živalmi kot promociji kmetije. V prostem času se brata ukvarjata s športom. “Zelo sta tehnično usmerjena, Mitja je bil zelo uspešen raketni modelar, danes recimo vozi jadralno letalo, Matjan padalo,” pove mama Manica.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Prepričana sta, da je vez med kmetijo in vrhunskimi kuharskimi mojstri zelo pomembna. “Vsak kuhar želi imeti najboljše sestavine, da ve, kaj da na krožnik, da lahko stoji za tem. Tu je pomembna vez med kuharjem in kmetom, ki morata biti stalno v stiku, da si povesta, kaj kdo želi, kaj se da narediti. Brez te vezi lahko kuhar kupuje v trgovini, tam pa vemo, od kod vse pride,” razloži Matjan.

Svoje izdelke sta začela prodajati osebno, hodila sta od restavracij in gostiln do hotelov ter s seboj nosila vzorce. Tako sta počasi začela širiti krog ljudi, kuharjev, ki jima zaupajo. “Ko te začnejo prepoznavati, postane vse lažje. Če imaš dober produkt, se sam prodaja,” doda Matjan.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Vajini proizvodi dosežejo tudi najbolj znane slovenske kuharske mojstre, s kom vse sodelujeta?
"V največjo čast nama je, da sodelujeva z Ano Roš, ima dve Michelinovi zvezdici, ki povesta veliko o njeni viziji. Sodelujeva pa tudi z drugimi odličnimi kuharji. Michelinova zvezdica še vedno ni vse, kar lahko pokažejo tudi drugi. Najbolj smo povezani z Luko Koširjem in Jakobom Pintarjem, ki nama skozi pogovor pomagata izboljševati in iskati nove produkte. Ta dialog, kaj pričakujejo, tehnika obdelave, vse to je zelo pomembno."

Na kmetiji danes izdelujejo krvavice, kotlete, šunke, ocvirke, kašnate klobase, suhomesnate izdelke ...

Samo na spletu: Mitja in Matjan Žgajnar

Krškopoljski prašič je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča. Izvira iz jugovzhodnega dela Slovenije, odlikujejo pa jo izredna odpornost, dobra prilagodljivost na skromne razmere reje ter izredna kakovost mesa. Meso krškopoljskega prašiča je še posebej primerno za predelavo v suhomesnate izdelke

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO