Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih mojstrov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Najdete ga v kuhinji Gostišča Grič v vasi Šentjošt nad Horjulom. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje, da bo imela njegova restavracija tudi svojo prirejo krškopoljskih prašičev.
Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja in promovira kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje, da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.
Kakšna je kombinacija biti vrhunski kuharski mojster in imeti kmetijo?
"Zelo naporna, imam pa srečo, da družina in restavracija delujeta kot eno in se lahko zanesem tudi na sestro, ženo, družino, da recimo pomagajo na vrtu. Delovni čas restavracije tudi zmanjšujemo, da lahko skrbimo za živali in vrt. Menim, da je to, da imaš svojo kmetijo, velika dodana vrednost restavracije."
Prisluhnite kratkemu pogovoru z Luko. Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 28. marca, ob 12.45 na TV SLO 1.