Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt, ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev ter s predelavo slednjih v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

Prepričana sta, da je osebni pristop tisti, ki ti lahko pomaga uspeti. “Hodila sva od restavracij do hotelov in tako začela nabirati krog ljudi, strank. Ko te začnejo prepoznavati kuharji, postane vse dosti enostavno. Če imaš dober produkt, se samo prodaja. Potrebno pa je bilo nekaj časa,” pove Matjan.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vajini proizvodi dosežejo tudi najbolj znane slovenske kuharske mojstre, s kom vse sodelujeta?
"V največjo čast nama je, da sodelujeva z Ano Roš, ima dve Michelinovi zvezdici, ki povesta veliko o njeni viziji. Sodelujeva pa tudi z drugimi odličnimi kuharji. Michelinova zvezdica še vedno ni vse, kar lahko pokažejo tudi drugi. Najbolj smo povezani z Luko Koširjem in Jakobom Pintarjem, ki nama skozi pogovor pomagata izboljševati in iskati nove produkte. Ta dialog, kaj pričakujejo, tehnika obdelave, vse to je zelo pomembno."

Štejejo tudi vajine izkušnje?
"Jaz sem približno vedel, kaj se išče na trgu, kajti to, kar se je včasih delalo v mesariji, so povsem drugačni kosi kot pa jih zdaj zahtevajo kuharji. To je sicer pogosto tudi jabolko spora med mano in bratom, ki si dostikrat želi delati po ustaljenih tirnicah."

Njuno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 21. 3., ob 12.45 na TV SLO 1.

Samo na spletu: Mitja in Matjan Žgajnar
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO