Manca Omerzu je mlada prevzemnica kmetije na Kozjanskem, kjer vas ob prihodu pozdravijo jablane in orehovi nasadi, zadiši pa po sivki in medu. Zgodba Kmetije Omerzu se je sicer začela že pred 20 leti, ko je oče kupil zapuščeno kmetijo in začel urejati prvi nasad orehov. Slednjemu je kmalu sledil tudi nasad starih sort jablan (bobovec, mošancelj, zlata parmena ...) Oba nasada so nato kmalu razširili in dodali nasad sivke. Trenutno skrbijo tudi za 16 čebeljih družin.

Samo na spletu: Intervju z Manco Omerzu

Manca, ki je doštudirala na Fakulteti za turizem, priznava, da je bila ob zaključku študija na razpotju, a se je odločila, da začne ob pomoči partnerja in celotne družine razvijati zgodbo o Kmetiji Omerzu. Danes pridelujejo izdelke iz orehov - orehova jedrca, vino, orehovec - kot tudi jabolčni kis in sok iz jabolk. Iz sivke nastajajo dišeča eterična olja, sivkin hidrolat, čaj, vrečke s sivko ... ponudijo pa vam lahko tudi več vrst medu.

Vir: Kmetija Omerzu
Vir: Kmetija Omerzu

Da je vsak začetek težek, se strinja tudi naša sogovornica, a dodaja, da je potrebno biti vztrajen, iskati nove prodajne poti in trdo delati skozi celo leto, četudi plodove svojega dela pobiraš le jeseni. Mlada prevzemnica kmetije je znanje črpala tudi od očeta, ki ji je kmetijo predal v upravljanje. Prepričana je, da bi morali biti mladi v delo na kmetiji vpeti čim prej, da bi jo nato lažje prevzeli in uspešno vodili. Izpostavlja, da je predaja kmetije doma kot v tujini precejšen problem, ker starejši ne zaupajo ali pa ne želijo predati kmetije mlajši generaciji, a brez mlade gonilne sile, je zgodbo težko nadaljevati.

Mančino zgodbo vam predstavimo v nedeljo, 17. janurja, ob 12.45 na TV SLO 1.

Financirano s programom Evropske unije IMCAP«
Financirano s programom Evropske unije IMCAP«