Klemen, ki bo kmalu prevzel skrb za domače vinograde, prisega na tradicijo. Oče, ki je bil vajen, da za kmetijo skrbi sam pa, priznava, da je medgeneracijsko povezovanje pomembno, saj si težko predstavlja, da bi danes za celotno kmetijo skrbel sam. Čeprav je še vedno uradni lastnik, pa ima zadnjo besedo vse pogosteje Klemen.

“Čeprav prehod med generacijami ni tako enostaven, sem zagovornik tega, da delo poteka bolj umirjeno. Jaz sem bil vajen dosti sam delat v vinogradu in v kleti, danes pa si tega ne predstavljam več. Ne glede na to ali smo pred pretokom ali širjenjem, Klemen mora obvezno biti zraven. Poskušava skupaj, a na koncu se dogaja tako, kot reče Klemen,” pravi oče Valter.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Za številne trte skrbita sama, saj želita imeti popoln nadzor nad dogajanjem v vinogradu. “Ves čas želim vedeti, kaj se dogaja s trtami, v kakšni kondiciji so, kaj se obreže … Vse to se odraža pri kakovosti vina,” doda Klemen. Prepričan je, da so kot kmetje dolžni delati dobro hrano, zato grozdje pridelujejo izključno z uporabo naravnih zaščitnih sredstev.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ker je pri ekološkem načinu pridelave v vinogradih kot tudi na vrtu ali njivi veliko ročnega dela, je prepričan, da se slednje odraža tudi v ceni izdelkov. “Mislim, da bi morali spremeniti mentaliteto ljudi, da začnejo spoštovati hrano pridelano doma, v Sloveniji, predvsem pa ekološko. Taka hrana ni nikoli poceni. Ali jo plačaš direktno kmetu ali pa plačaš z zdravjem,” doda Klemen.

Na kmetiji se usmerjajo predvsem lokalno sorto - bivši furlanski tokaj, pridelujejo pa tudi rebulo, malvazijo, klarnico … Dober primer sloge med generacijami je tudi mešano belo vino Ana, ki sta ga kot pravo idejo prepoznala tako oče kot sin. Podaljšana maceracija belih vin ima na Mlečnikovi kmetiji že dolgo tradicijo, s slednjimi pa so uspeli prodreti tudi na Japonski in Korejski trg. “Ti trgi imajo precej drugačno kulinariko, z modernimi vini pa imajo precej težav, ker se okusi ne spajajo. Macerirana bela vina pa se odlično podajo k njihovi kulinariki, prav tako znajo zelo spoštovati drugačna vina,” doda Klemen.

Na širšem Evropskem nivoju imajo vsi polna usta trajnostnega razvoja, ekološkega kmetovanja, Evropskega zelenega dogovora ... Kaj pa ti meniš?
"Na žalost ali pa na srečo je to prišlo malo v modo, to pa ima vedno pozitive in negativne posledice. Pozitivne so, da enostavno dosežemo večjo publiciteto. Veliko je ljudi, ki so že osveščeni, ki iščejo in zahtevjao take produkte, na drugi strani pa je ogromno pridelovalcev, ki enostavno ne verjamo v to, hočejo pa biti del tega, ker je v modi, mislijo, da bodo tako iztržli kak evro več. Ti se sicer pogosto ne zavedajo, da so pridelki manjši, več je ročnega dela in ta višja cena se enotavno izniči z delom."

Oglejte si Klemnovo zgodbo na spodnji povezavi.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Klemen

Klemen Mlečnik grew up in the vineyards of Vipavska valley. His father has left him a well renowned vineyard estate, where Klemen continues the tradition of his ancestors. He plans to develop an eco farm, where he is going to produce so called orange wines that are established mostly in Japan and Korea.

#Green Generation/Young Village Folk - Klemen (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO