Alessando Scintu iz Oristana, Sardinija ima 37 let, je kmet in argonom, ki nadaljuje družinski posel, a obenem razvija tudi svoje ideje. Čeprav so artičoke tradicionalni posel, se Alessandro precej posveča tudi pridelavi paradižnika. Doktorat znanosti o paradižniku je pridobil v ZDA.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Študij informatike mi je vsekakor pomagal, da imam zdaj naprednejši priostop, hkrati pa me je spodbudil, da sem izboljšal svoje veščine reševanja težav. Vsak dan se srečujemo z novimi izzivi. Vsaka rastlina je drugačna, podnebje se spreminja. Tako znam hitro poiskati najboljšo rešitev. Mladi imajo pomembno vlogo pri preporodu kmetijstva. Morda res nimajo veliko izkušenj, a so bolje pripravljeni in usposobljeni. Veliko mladih je študiralo kmetijske vede ali trženje in imajo primeren zagon za razvijanje sodobnega podjetja." doda Alessandro.

Tudi Alessandro poleg nadaljevanja posla svojega očeta, razvija svoje ideje. Trgovina z zelenjavo in sadjem v Oristanu je njegov projekt. Prepričan je, da mu kontakt s kupci odpira nove načrte pri pridelavi novih sort zelenjave.

"Pred štirimi leti sva z ženo odprla trgovino, saj sva izdelke hotela prodajati neposredno kupcem in z njimi vzpostaviti stik. Tako nama lahko povedo svoje mnenje in nama svetujejo. Pri prodaji na debelo pridelovalec teh informacij ne dobi, hkrati pa nama to omogoča, da svojim pridelkom dodajava vrednost, na primer na spletu, in se tako še bolj približava kupcem. To je dinamično delo, poznati moraš veliko ljudi, zato se mi zdi pomembno, da rastem in se izobražujem ter tako dosežem najboljše rezultate," razloži Alessandro.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Alessandro iz Oristana

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

Artichokes are one of the traditional crops in Sardinia and are also part of the production around the town of Oristano, where Alessandro continues his father’s business, growing a variety of vegetables in bulk. After studying computer science, Alessando also earned a doctorate in tomato genetics in the United States. The young Sardinian is happy to continue the family tradition, but he is also developing his projects. He opened a fruit and vegetable store in Oristan, so that he could follow the wishes of customers and improve sales promotion.

#Green Generation/Young Village Folk - Alessandro from Oristana(ENG)

Naslednjo oddajo #Zelena generacija/Young Village Folk si lahko ogledate naslednjo nedeljo, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO