Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje mleka gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na dvorišču.

Foto: Tatjana Kren Hlebič
Foto: Tatjana Kren Hlebič

Martin je končal študij kmetijstva nato pa svoje zamisli hitro začel uresničevati na domači kmetiji. Tako je pripeljal mobilni kokošnjak in za obiskovalce kmetije odprl hlev v času molže. Z ženo Sophie, ki ni odraščala na kmetiji, delita ljubezen do narave in kmetijstva o čem tudi pišeta na svojem blogu z naslovom »Zgodbe z dvorišča«.

Na kmetiji se ukvarjajo pretežno s prirejo mleka, skrbijo namreč za 15 krav molznic, v mobilnem kokošnjaku živi tudi 30 kokoši nesnic. Pridelano žito uporabljajo za peko kruha in peciva, ki ga prodajajo v domači ekološki trgovini na kmetiji.

Ker je v okolici vse manj mlekarskih kmetij, se je odločil, da obiskovalcem ponudi tudi posebno doživetje - molžo krav, tako se lahko obiskovalci preizkusijo tudi v delu v hlevu.

Foto: Martin Kappel, osebni arhiv.
Foto: Martin Kappel, osebni arhiv.

"Na hofgeschichten.at pripovedujemo zgodbe s kmetije, saj se nam zdi pomembno, da ljudje izvedo, kaj se na kmetiji dogaja. Jaz znam dobro pisati, žena dela lepe fotografije in to poskušava povezati. Zame je to tudi priložnost za poročanje o mojem delu. Na kmetiji nimam veliko kolegov, lahko pa svoje delo približam drugim. Na blogu imamo že 35 zapisov, vsak mesec ali dva pa sledi nova zgodba, tudi zamisli za nove zgodbe imava še dovolj," še doda Martin.

Samo na spletu: Martin iz Wuschana

Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 23. maja ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"