Artičoke so eden izmed tradicionalnih pridelkov na Sardiniji in so del proizvodnje tudi v okolici mesta Oristano, kjer Alessandro nadaljuje posel svojega očeta - pridelava različne zelenjave na veliko.

Po študiju informatike je v Združenih državah Amerike pridobil še doktorski naziv na področju genetike paradižnika. Mladi Sardinijec z veseljem nadaljuje družinsko tradicijo, vendar pa razvija tudi svoje projekte. V Oristanu je odprl trgovino s sadjem in zelenjavo, tudi zato da bo lahko sledil tudi željam kupcev in izpopolnil promocijo pri prodaji.

Imate doktorat iz genskih lastnosti paradižnika?
"Po študiju sem se usmeril v proučevanje paradižnika, predvsem njegovih genskih lastnosti. Razsikovanje sem nadaljeval pri pisanju doktorata, ko sem preučeval starodavne sorte sardinskih paradižnikov. Odnesel sem jih celo v laboratorij v ZDA in opravil napredne analize, predvsem o hranljivosti teh sort. Zadali smo si cilj, da bomo poiskali zanimive gene, ki bi jih lahko prenesli v novejše sorte."
Za obogatitev okusa?
"Ja, pa tudi zaradi barve in odportnosti proti boleznim, hoteli pa smo jim dodati vrednost, jih ponovno ponuditi kupcem ter pri tem poudariti njihov pomen, povezan z njihovo tradicijo in zgodovino."

Samo na spletu: Alessandro iz Oristana

Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 27. junija, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"