Družina Kappel kmetuje na avstrijskem Štajerskem, v kraju Wuschan južno od Gradca. Na biološki kmetiji, kjer skupaj živijo zdaj že tri generacije, ima vsak svojo vlogo. Čeprav kmetijo za zdaj še vodijo Martinovi starši, jo bo ta kmalu prevzel. Imajo 15 krav molznic in svojo prodajalno, zato dela ne zmanjka.

Dober odnos med generacijami, ki temelji na spoštovanju in zaupanju, je zelo pomemben, saj je v kmetije treba vseskozi vlagati, razvijati nove ideje in prenašati znanje starejše generacije na mlajšo.

“Mladina oziroma najin sin ima dobro izobrazbo. Čeprav se je veliko naučil, mislim, da pri praktičnem delu na kmetiji še vedno potrebuje pomoč staršev in se lahko od njih marsičesa nauči. Z njegovim znanjem in našimi izkušnjami bomo skupaj razvili dobre projekte, da bo imela kmetija tudi za mlado družino lepo prihodnost,” pove oče Andreas Kappel.

Pred nekaj leti so na kmetijo prinesli kokoši. Takrat je Martin začel svoj projekt premičnega kurnika, ki ga lahko vsak mesec prestavi, kokoši pa imajo svežo travo. Danes si želi jato nesnic še povečati, da bi lahko prodajali jajca.

V zadnjih 25 letih je Avstrija izgubila 40 % kmetij, v povprečju vsak dan zapre vrata pet kmetij, skoraj polovica kmetov, starejših od 50 let, nima naslednika.

"Za delo kmeta sem se odločil, ker gre za zaokroženo stvar. Ker rad delam v naravi, sem samostojen in si dan razdelim po svoje. Seveda so tudi težki časi, a zame je gospodarjenje izziv, in sam se lahko odločim, v katero smer bom šel,” razloži Martin.

Na Kapplovi kmetiji pridelujejo mleko in žita. Pridelana žita enkrat tedensko zmeljejo in spečejo svež kruh in pekovsko pecivo “Spečemo štiri vrste kruha, žemljice, kolače, drugo pecivo,” razloži mama Monika, ki skrbi, da je domača trgovinica vedno založena. Prepričani so, da so v neposredni prodaji odkrili tržno nišo, ki jim omogoča, da kot majhna kmetija preživijo.

Samo na spletu: Martin iz Wuschana

“Na eni strani so zapuščene kmetije, saj mnogi spoznajo, da se denarno ne izide in da je delo pretežko. Na drugi strani pa so ljudje, ki bi radi začeli kmetovati. Ravno tu pri nas opažam, da je veliko mladih kmetov, ki zaganjajo nove projekte in začenjajo kmetovati,” doda Martin, ki je dokončal študij bo tudi v prihodnosti prevzel kmetijo. "To ga je vedno zelo zanimalo. Do kmetijstva ima drugačen pristop. O kmetiji piše tudi blog, česar do zdaj nismo počeli. Za mlade se mi zdi to krasen pristop in možnost, da nagovorijo stranke in vse, ki jih to zanima,” razloži mama Monika.

Družina Kappel že več kot 30 let s kakovostno hrano oskrbuje okoli 300 družin. “Pri nas gre za doživetje, prihajajo cele družine. Imamo lepo igrišče za otroke, tudi v hlev gredo lahko, obiščejo osla Moritza, lahko pomagajo v hlevu, da vidijo, kako nastaja mleko, in tudi na polju. Za otroke je to res posebno doživetje,” doda mama Monika.

Molža z Martinom.
Molža z Martinom.

Pred kratkim se je Martin domislil še enega zanimivega projekta, v katerem lahko otroci in tudi odrasli sodelujejo pri molži krav in doživijo delo v hlevu. Poimenoval ga je Molža z Martinom. “Številni še niso molzli in niso bili nikoli zraven. Zelo so presenečeni, da se lahko prvič dotaknejo krave ali spijejo sveže mleko.”

Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 23. maja, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"