Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila uspešno kmetijo, katere odlični proizvodi, so ju pripeljali do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji.
Na kmetiji danes skrbijo za več kot 400 krškopoljskih prašičev ter 3000 kuncev. S predelavo slednjih v odlične mesne izdelke, sta Mitja in Matjan ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi.
Mladi prevzemnik kmetije je Mitja, a oba brata imata pomembno vlogo na kmetiji, v prostem času pa se ukvarjata s športom. “Zelo sta tehnično usmerjena, Mitja je bil zelo uspešen raketni modelar, danes recimo vozi jadralno letalo, Matjan padalo,” pove mama Manica.
Prepričana sta, da je vez med kmetijo in vrhunskimi kuharskimi mojstri zelo pomembna, saj si kuharji želijo le najboljše sestavine, da lahko stojijo za svojimi mojstrovinami. Svoje izdelke sta začela prodajati osebno, hodila sta od restavracij in gostiln do hotelov ter s seboj nosila vzorce. Tako sta počasi začela širiti krog ljudi, kuharjev, ki jima zaupajo. “Ko te začnejo prepoznavati, postane vse lažje. Če imaš dober produkt, se sam prodaja,” doda Matjan.
Spodaj si lahko ogledate njuno zgodbo.
Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.
Brothers Mitja and Matjan Žgajner come from a small farm, which their mother inherited and where she developed a project that opened her sons the doors to the best chefs in Slovenia. They breed rabbits and an indigenous species of pigs called krškopoljski pigs. By producing various meat products, they have created jobs for their wifes and an overall successful family company.