V Beli krajini smo obiskali mladega prevzemnika kmetije Vučji ogrizek, Izidorja Grabrijana in njegovo partnerico Manco, ki skupaj pišeta novo zgodbo na družinski kmetiji v Velikih Selih pri Adlešičih.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

A njuno življenje je bilo še pred nekaj leti povsem drugačno, živela sta namreč v Kamniku, kjer je Manca delala v proizvodnem podjetju, Izidor pa študiral na Biotehniški fakulteti. Ljubezen do živali in narave je Izidorja vabila na kmetijo v rodno vas, Manca pa z veseljem prizna, da se je preselila zaradi ljubezni do Izidorja.

Na prostranih travnikih se pase več sto ovac, ki jih pred volkovi samotarji varuje 12-glava čreda trmastih oslov, redita tudi mangulice in govedo. Poglavita dejavnost ekološke ovčjerejske kmetije je predelava ovčjega mleka. Skupaj sta se začela ukvarjati z izdelavo mlečnih izdelkov, predvsem ovčjih sirov v domači sirarni. Pred kratkim sta začela z gradnjo nove sirarne, ki počasi dobiva končno podobo. S pomočjo novega kotla bosta na višku sezone v poltrde sire in kremaste jogurte predelala tudi do 300 litrov ovčjega mleka. Z novo sirarno bosta popestrila ponudbo ovčjih sirov, jogurtov in skut, saj si želita, da bi več ljudi izbralo prav ovčje izdelke. Prisluhnite njuni zgodbi.

#Zelena generacija - Generation Renewal/YVF: Izidor in Manca

Meet Manca and Izidor Grabrijan. Two years ago the couple moved from Kamnik to Bela Krajina to the family farm of Izidor's ancestors. They started sheep farming and making dairy products, especially cheese.

Generation Renewal for CAP - Manca and Izidor Grabrijan
»Financirano s programom Evropske unije IMCAP«
»Financirano s programom Evropske unije IMCAP«