Timoteja Kovača je delo z živalmi in naravo veselilo že od malih nog. Sicer ni odraščal na kmetiji, a njegovi predniki so se pred več desetimi leti že ukvarjali s to dejavnostjo.

Foto: Osebni arhiv - Timotej Kovač
Foto: Osebni arhiv - Timotej Kovač
Sorodna novica Zelena generacija/Young Village Folk: Timotej Kovač

Po študiju na Biotehniški fakulteti se je odločil, da svojo strast spremeni v posel. S pomočjo družine in razpisa za mlade prevzemnike, je vzpostavil svojo kmetijo. Ker je na območju Pivke precej slikovitih pašnikov z neverjetno biotsko raznovrstnostjo, vendar ne zadostno hranilno vrednostjo travinja, se je odločil za rejo goveda - mesni simental, ki je prilagojen pašni reji. Prav tako goji tudi burske koze. Na kmetiji tržijo visokokakovostne mesne proizvode.

V javnosti je odnos do prireje živine zelo negativen. Kako vidiš pomembnost živali v prostoru, kjer živiš?
“Možnosti za rastlinsko pridelavo ni, mislim, da večji del Slovenije temelji na živinoreji zaradi naravnih danosti in se strinjam, da stremimo k okoljsko odgovornemu kmetijstvu in živinoreji, sam tudi zelo poudarjam pomen dobrobiti živali. Če smo odgovorni do narave in živali, mislim, da gre za dobro sožitje, ki ga poznamo že tisočletja.”

#Zelena generacija/Young Village Folk: Timotej

Numerous pastures in the vicinity of Palčja village near Pivka have become a place of new technology development by a young student of zoology Timotej Kovač. Biological diversity of the surrounding area promise a possibility to grow high quality meat. Timotej is convinced that livestock farming is a part of a closed natural circle.

#Green Generation/Young Village Folk - Timotej (ENG)
Foto: Osebni arhiv - Timotej Kovač
Foto: Osebni arhiv - Timotej Kovač
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO