Zgodba ekološke Kmetije Omerzu se je začela že pred dvema desetletjema. Sprva je šlo le za hobi očeta Ivana, ki je na vrhu hriba na obrobju Kozjanskega parka kupil zapuščeno hišo. Slednjo so kmalu delno obnovili in uredili prvi nasad orehov. Ni trajalo dolgo, predno je sledil prvi nasad jablan nato pa širitev obeh nasadov. Leta 2013 so nasadili tudi sivko.

#Zelena generacija/ Young Village Folk - Manca (SLO)

Danes je kmetija v lasti mlade prevzemnice Mance, ki se je po končanem študiju turizma odločila, da ob podpori celotne družine začne graditi svojo zgodbo. Poglavitna dejavnost kmetije je pridelava orehov, so tudi člani Slovenskega strokovnega društva lupinarjev. Iz orehov pridelujejo orehova jedrca. Te pakirajo kot končni izdelek ali pa jih uporabijo za orehovo vino in kuhanje domačega žganja - orehovca. V tradicionalnem visokodebelnem sadovnjaku rastejo številne stare sorte jablan - bobovec, mošancelj, carjevič, zlata parmena ... iz katerih pridelujejo naravne jabolčne sokove, kis ter jabolčne krhlje. Zadnjih pet let pridelujejo tudi sivko, ki postaja vse bolj pomembna zgodba kmetije. Iz nje nastaja naravno eterično olje, naravni hidrolat, sirup, tudi čaj in vrečke s sivko. Izdelke prodajajo v gostilne, trgovine, uspešno pa sodelujejo tudi z drugimi lokalnimi ponudniki.

Foto: Kmetija Omerzu
Foto: Kmetija Omerzu

Manca priznava, da bi brez podpore celotne družine, ki ji pomaga, ko le lahko, težko upravljala s celotno kmetijo. Zelo pomembna se ji zdita tudi dobra komunikacija in sodelovanje med vsemi člani, saj so tudi prepiri povsem običajni. Izpostavi, da je predaja kmetije tako doma, kot tudi v tujini, velik problem, saj starejši mlajšim ne zaupajo ali pa ne želijo predati kmetije, vendar je brez mlade gonilne sile težko nadaljevati uspešno zgodbo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

In Kozjansko Regional Park, a young farmer Manca Omerzu took over a farm, where she now writes her own story of walnuts, apples from Kozjansko and lavender.

#Green Generation/ Young Village Folk - Manca (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"