Tilen Praprotnik, magister geologije, je v Sloveniji po kanadskem vzoru razvil model male tržne zelenjavne kmetije. Kmetija Vegerila deluje na podlagi natančnega letnega načrta, vse pa se začne pri zemlji - danes obdeluje 30 hektarjev. Poleg zelenjave skrbi tudi za kokoši nesnice, morda pa kmalu dodajo tudi jagodičevje ali piščance.

Tilen pravi, da so največji delavci na kmetiji pravzaprav mikroorganizmi, ki jih najdemo v zemlji, naša edina naloga pa je, da jih pustimo pri miru, da opravijo svoje delo. Zemlje na svojem vrtu ne orje, le privzdvigne jo s posebnim orodjem, ki zemljo dodatno razrahlja. Gredice so široke 75 cm - gre za standardno širino, ki sicer prihaja iz Amerike. Na začetku leta pripravi kompleksen načrt enot pridelave, da lahko nato natančno načrtuje sama opravila in obdelavo skozi leto. Ena gredica predstavlja eno enoto pridelave, glede na enote pa nato natačno načrtuje porabo semen ali sadik ter končni pridelek.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tilnove pridelke v svoji kuhinji uporablja tudi kuharski mojster Uroš Štefelin, ki se trudi posegati predvsem po lokalnih sestavinah, saj verjame v inovativnost mladih ter sprejemanje novih idej, ki nas ženejo dalje.

Poleg tržnih vrtov, zgodbo o uspehu predstavlja tudi gojenje užitnih cvetlic, ki ne zahtevajo veliko pozornosti, se pa, kot pravi Tilen, zelo lepo prodajajo.

Tilnovo zgodbo si lahko ogledate spodaj.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Tilen (SLO)


Market gardens are small vegetable farms, that were originally developed in the USA and Canada. Tilen Praprotnik has brought an idea to Slovenia, more specifically to Gorenjska region. His vegetables are being used by a renowned chef Uroš Štefelin.

#Green Generation/Young Village Folk - Tilen (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"