Februar s 382 odzivi ni dosegel januarskega rekorda (960), je pa to drugo najvišje mesečno število odzivov v zgodovini varuha. Poleg vprašanj, pripomb, pohval in konstruktivnih kritik je bilo v nekaterih tudi precej nestrpnosti in osebnih žalitev, zato je narasel tudi delež zavrnjenih obravnav. Zaznati je bilo tudi politizacijo odzivov.

Po številu pripomb je bila spet v ospredju Televizija (208 pripomb), zlasti njen informativni program (154). Skoraj tretjina slednjih (48) se je nanašala na Utrip, ki ga je 5. 2. pripravil Igor Pirkovič, 44 od teh je bilo pohval, 4 pa kritične. 41 sporočil, predvsem kritičnih, se je nanašalo na predvajanje programa BBC v prvih dneh vojne v Ukrajini na TV SLO 2.

Sicer pa so izstopale pripombe, povezane s spremembami predvajanja oddaj. Več gledalcev je zmotilo, da so v času Zimskih olimpijskih iger (ZOI) na sporedu le ponovitve oddaj Dobro jutro, nekaj spremembe pri drugih oddajah.

16 odzivov se je nanašalo na ukinitev oddaj Globus, Točka preloma in Politično ter na prestavitev oddaj Utrip in Zrcalo tedna s TV SLO 1 na TV SLO 2. Varuhinja je gledalcem odgovorila s pojasnilom vodstva, da vseh oddaj ne ukinja, temveč da bodo njihove vsebine umeščene v večerni informativni blok na TV Slovenija 2, ki pa zaradi množičnih odsotnosti zaradi covida in karanten še ni zaživel. Glede Utripa in Zrcala tedna je posredovala sporočilo, da se, skladno s sprejetim PPN, umikata na TV Slovenija 2, ker je s sprejetim PPN vodstvo želelo izboljšati padajočo gledanost TV Dnevnika med vikendi z uvedbo lokalnih vsebin (Slovenske kronike) po osrednjem Dnevniku.

Radijske poslušalce sta februarja najbolj zmotila namigovanje na fašizem v intervjuju z dr. P. Stankovićem o narodnozabavni glasbi, objavljenem na Valu 202, in oddaja Glasovi svetov o spolnih sterotipih v šolah na programu Ars, bralce spletne strani pa kolumna o (ne)človečnosti slovenske vlade pri sprejemanju ukrajinskih beguncev in poročanje o dogajanju na RTV Slovenija.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi.