V četrtek, 8. avgusta, je Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov vsebin RTV Slovenija Marica Uršič Zupan predstavila Letno poročilo 2023 sodelavkam in sodelavcem Zagovornika načela enakosti. Ob navedbi ključnih odzivov javnosti s področij Zagovornika je navedla tudi premike v primerjavi s preteklimi leti.

Glede velikega deleža ponovitev oddaj v poletnih mesecih je povedala, da so starejši, bolni, invalidi in osamljeni, ki sta jim televizija ali radio pogosto edini obveščevalec in edini družabnik, še vedno prikrajšani. Kljub trudu nekaterih programskih ustvarjalcev, da so lani (in tudi letos) zagotovili poleti nekoliko več premiernih oddaj, je teh še vedno zelo malo. Letos je temu botrovalo tudi varčevanje, zaradi katerega je manj svežega programa tudi na radiu, med drugim v nočnem času, ki je za ranljive skupine še posebej občutljiv.

O dostopnosti vsebin za ljudi z invalidnostmi je varuhinja povedala, da je v letu 2023 o tem prejela 34 odzivov, največ na podnapise za gluhe in naglušne. Med izboljšanji je omenila oddajo Tednik, ki ima v letu 2024 podnapise že ob premiernem predvajanju in s tem omogoča enakovredno spremljanje tudi gluhim in naglušnim. Žal to pri mnogih oddajah še ni na voljo, prav tako tudi slepi in slabovidni še nimajo enakovrednega dostopa do vseh vsebin RTV Slovenija, kljub trudu programskih ustvarjalcev in vodstva, da slabo finančno stanje ne bi vplivalo na najranljivejše skupine družbe.

Med premiki na bolje je varuhinja omenila boljšo integracijo vsebin za italijansko narodno skupnost v program TV Slovenija 1. Prav na odziv občinstva in večkratno pobudo varuhinje je v letu 2024 že na sporedu TV Slovenija 1 prva oddaja TV Koper – Capodistria s slovenskimi podnapisi. Televizijske vsebine za madžarsko narodno skupnost so v celoti na ogled tudi na TV Slovenija 1, vsebine koprske televizije v italijanščini pa doslej niso bile.

Ob tem je varuhinja poudarila izjemno pomembno in konstruktivno delovanje programskih odborov za italijansko in madžarsko narodno skupnost, pa tudi Programskega odbora za invalidske vsebine.

Med splošnejšimi odzivi v letu 2023 je izpostavila več kot 200 odzivov na namige o ukinitvi Glasbene produkcije, Radia Si in regionalnih RTV centrov v Kopru in Mariboru ter na napovedano krčenje nekaterih vsebin v letu 2024, zlasti kulturnih in umetniških. Sogovorniki so se strinjali, da so to vsebine, ki jih večinoma zagotavlja samo RTV Slovenija, da so zelo pomembne za posamezne dele družbe in da odpravljajo diskriminacijo zaradi oddaljenosti od urbanih središč, nizkih dohodkov in drugih razlik med posameznimi družbenimi skupinami.

Na vprašanje, ali zaznava nestrpnost zaradi spolne, etnične, verske, narodne, rasne ali druge pripadnosti, je varuhinja odgovorila, da je tega največ v komentarjih na spletni strani rtvslo.si., vendar Uredništvo za nove medije to uspešno omejuje z moderiranjem komentarjev. Pod besedili z zelo občutljivimi temami, kot so črna kronika ali vsebine o mladostnikih, komentiranje ni možno, pri srednje občutljivih vsebinah moderatorji komentarje objavijo šele po predhodnem pregledu, samo pri najmanj občutljivih besedilih so komentarji objavljeni takoj in moderatorji šele naknadno umaknejo neprimerne.

Dotaknili so se tudi oglaševanja in TV-prodaje, pristojnosti RTV Slovenija na tem področju in pravnih podlag, ki, kot so ugotavljali sogovorniki, premalo varujejo predvsem najšibkejše uporabnike.

Foto: Urad Zagovornika načela enakosti
Foto: Urad Zagovornika načela enakosti